Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AC - pytanie do starych wyjadaczy

Featured Replies

Napisano

Nie mam doświadczena z moto więc pytam czy warto?

1. Moto garażowane i parkowane na parkingach dozorowanych.

2. Moto ma alarm i blokadę na koło.

Tyle co do zabezpieczeń przed złodziejami.

A jak to jest z ewentualnymi kosztami napraw ?

1. Czy ubezpieczenie wystarcza na odbudowę moto po dzwonie?

2. Czy warto płacić ok 1 kPLN na rok by usunąć ewentulane lekkie obcierki parkingowe?

Pozdrawiam

Napisano

> 2. Czy warto płacić ok 1 kPLN na rok by usunąć ewentulane lekkie obcierki parkingowe?

warto, jeśli obcierka będzie droższa w naprawie, niż 1kzł, ewentualnie np. 1 obcierka na 3 lata za >3kzł...

nie warto, jeśli obcierki nie będzie, lub też będzie tańsza w naprawie, niż wspomniany 1kzł...

nikt Ci nie wywróży, czy, kiedy i ile dopłacisz do swojej zabawki... niewiem.gif

Napisano

> warto, jeśli obcierka będzie droższa w naprawie, niż 1kzł, ewentualnie np. 1 obcierka na 3 lata za

> nie warto, jeśli obcierki nie będzie, lub też będzie tańsza w naprawie, niż wspomniany 1kzł...

> nikt Ci nie wywróży, czy, kiedy i ile dopłacisz do swojej zabawki...

tylko koledzy pamiętajcie, że Święty Mikołaj nie istnieje... firmy ubezpieczeniowe są jednymi z bardziej dochodowych...

nikt nie wywróży... ale statystycznie policzy doda do tego swój zysk, marże pośredników i już mamy składkę zlosnik.gif

Napisano

> Nie mam doświadczena z moto więc pytam czy warto?

> 1. Moto garażowane i parkowane na parkingach dozorowanych.

A jesteś pewien, że 1) nikt Ci go nie podprowadzi z garażu, 2) nigdy nie zdarza Ci się parkować w innych miejscach (biuro, knajpa, nawet stacja benzynowa)?

> 2. Moto ma alarm i blokadę na koło.

> Tyle co do zabezpieczeń przed złodziejami.

Ja tam wolę mieć ubezpieczenie dla świętego spokoju. Wychodzę z założenia, że 2oo jest na tyle łatwo ukraść, że AC może się przydać.

Napisano

> Wychodzę z założenia, że 2oo jest na tyle

> łatwo ukraść, że AC może się przydać.

... co widać w bandyckich składkach.

Napisano

Przez kilka ostatnich lat pracowałem jako doradca serwisowy ASO Suzuki i Yamahy. Prawda apropos ubezpieczeń motocykli jest taka, że ciężko uszkodzić motocykl w tak nieznacznym stopniu, by TU zgodziło się na naprawę. Z reguły nawet przy zwykłym przewróceniu na bok zostaje uszkodzonych sporo części, a ich koszt jest zwykle bardzo duży. Problem dodatkowo się komplikuje, gdy w grę wchodzi tańszy, bardziej wiekowy sprzęt. Wtedy prawie zawsze koszt naprawy wynosi tyle (bądź więcej) co zakup motocykla. Wtedy ubezpieczyciel rzuca na pocieszenie klientowi ochłap mięsa w postaci 20-30% należnej mu kasy. Właściciel zostaje z wrakiem i tyle z tego ma... Nie chcę nikogo zniechęcać, ale sam AC bym nie wykupił.

Napisano

> ... co widać w bandyckich składkach.

bo Ty byś ubezpieczał coś co można zapakować do busa i odjechać w ciągu pół minuty za 5 % wartości shocked.gif

zamontuj lokalizator to może i wynegocjujesz zniżkę

Napisano

> bo Ty byś ubezpieczał coś co można zapakować do busa i odjechać w ciągu pół minuty za 5 % wartości

> zamontuj lokalizator to może i wynegocjujesz zniżkę

Generalnie jak masz obeznany samochód to jego kradzież zajmuje niewiele dłużej.

Napisano

> bo Ty byś ubezpieczał coś co można zapakować do busa i odjechać w ciągu pół minuty za 5 % wartości

> zamontuj lokalizator to może i wynegocjujesz zniżkę

A czy ja napisałem gdziekolwiek, że składki są nieadekwatne do ryzyka?

Jest drogo i tyle - ale obowiązku nie ma przecież...

Nie rzucaj się tak, bo Ci jeszcze naczynie pod kopułą strzeli i zmienisz się w jarzynę...

Napisano

a to ostatnie akurat niewykluczone smile.giffrown.gif

( ale zdecydowanie nie z Twojego powodu ... jeśli Cię to tak martwi zlosnik.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.