Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitsubishi Lancer (od 2003, nie EVO)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Kilka pytań odnośnie auta:

- silnik 1.6 98KM - czy to jedzie? Podobno dobrze znosi LPG... A jak jest z 2.0 i LPG?

- jak jest z awaryjnością tych aut, cenami i dostępnością części i czy warto go brać pod uwagę?

- czy od któregoś rocznika nastąpiły zmiany? jakiego warto szukać?

thx!

Napisano

> Witam,

> Kilka pytań odnośnie auta:

> - silnik 1.6 98KM - czy to jedzie? Podobno dobrze znosi LPG... A jak jest z 2.0 i LPG?

Dobrze jedzie i na benzynie i na LPG. Może nie lubi za bardzo wysokich obrotów ale od dołu ciągnie ekstra. Jak byś kupował to zwróć uwagę czy rusza praktycznie sam, płynnie i bez dużego dodawania gazu. Bo tak powinno być. A kilka, które oglądałem już tak nie miały. 2,0 nie ujeżdżałem.

> - jak jest z awaryjnością tych aut, cenami i dostępnością części i czy warto go brać pod uwagę?

Mamy jednego (2006) od nowości i teraz ma 100kkm i poza tarczami z przodu, które się zwichrowały, na razie nic tylko lać i jechać. A drugi z 2004/2005 kupiony miesiąc temu z przebiegiem 115 kkm miał wymieniane tylko łączniki stabilizatora z przodu i jeździ super.

> - czy od któregoś rocznika nastąpiły zmiany? jakiego warto szukać?

Zmiany lekkie były na pewno w 2006 (albo koniec 2005). Ale tak naprawdę to tylko inny zderzak i nic więcej nie zauważyłem.

> thx!

Gdyby nie brzydota (moim zdaniem) kombiaka to też bym takiego szukał.

Autko jest naprawdę fajne i proste w budowie. Do wszystkiego pod maską jest dostęp. Rozrząd prosty jak budowa cepa.

PS. Ten z 2006 jest mojego ojca a on katuje samochody.

Napisano

mam takiego z 2007r, jak na razie 76kkm i nic jeszcze nie wymienilem oprocz kilku zarowek i 3 opon (to auto chyba dziury przyciaga confused.gif). Na przegladzie tydzien temu serwisanci byli w szoku ze wszystkie klocki i tarcze jeszcze sa fabryczne, no tylnych juz prawie nie ma i za miesiac-dwa pewnie je w koncu wymienie. Trudno, niech strace zlosnik.gif

Zalety:

- jak na marne 98KM to nawet znosnie jedzie, dzieki dosc krotkim przelozeniom i elastycznemu silnikowi

- dosc malo pali (zazwyczaj miasto 8-8.5, trasa 6.5-7)

- jest wygodny

- niezle sie prowadzi

- pol-welurowe fotele, chyba jedyne auto z welurem jakie istnialo kiedy go kupowalem cool.gif

Wady:

- brzydki

- maly bagaznik (z butla na LPG bedzie jeszcze gorzej!)

- brak komp. pokladowego (zalatwione, kupilem TurboGauge cool.gif)

- nie mozna wyciagnac nog z przodu po stronie pasazera bo przeszkadza jakis tunel od wentylacji (naprawde mnie to wkurza!!!)

- przednie tarcze pogiely sie przy 11kkm, nie wiem od czego (mitsumaniacy maja teorie o twardych klockach). Mam je do dzisiaj, rant minimalny ale kiera telepie przy hamowaniu jak sie nagrzeja

- glosny wydech i dosc paskudny dzwiek silnika na wyzszych obrotach, do ok 3500rpm jest w miare ok

Ceny oryginalnych czesci zamiennych z kosmosu. np:

- dysza spryskiwacza ok 75zl/szt

- zaczal sie pocic waz od wspomagania na koncowce. Cena 1500zl netto, za 1.5m weza z 2 zakutymi koncowkami facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Ojciec tarcze pogiął ale dopiero po 60kkm a jego jazda to prawie WRC smile.gif Gaz i hamulec do oporu. Co do dźwięku silnika to mnie sie podoba. Fakt, że powyżej 3500 jest głośniej ale dla mnie spoko.

Bagażnik jest mały ale to chyba dlatego, że od spodu jest miejsce jakby na tylny dyfer.

Ceny części w serwisie to ja tylko widziałem na fakturach od auta siostry i też byłem w szoku. Wymiana rozrządu i płynów 2350 po rabacie a to samo na własną rękę 650-700 zł.

Co ciekawe lancer siostry z przebiegiem 116000 ma oryginalne proste tarcze.

Napisano
  • Autor

> Wady:

> - brzydki

hehe, mnie się podoba smile.gif

> - maly bagaznik (z butla na LPG bedzie jeszcze gorzej!)

ponoć 430l... butla to we wnękę, jak mi się wydaje...

> - brak komp. pokladowego (zalatwione, kupilem TurboGauge )

u siebie w Corolli też nie mam i też zanabyłem TG, więc problem z głowy smile.gif

> - nie mozna wyciagnac nog z przodu po stronie pasazera bo przeszkadza jakis tunel od wentylacji

> (naprawde mnie to wkurza!!!)

hmm.gif

> Ceny oryginalnych czesci zamiennych z kosmosu. np:

> - dysza spryskiwacza ok 75zl/szt

> - zaczal sie pocic waz od wspomagania na koncowce. Cena 1500zl netto, za 1.5m weza z 2 zakutymi

> koncowkami

a jak z zamiennikami?

Napisano

> a jak z zamiennikami?

Z tego co ja się orientowałem (a szwagier ma sklep z częściami) to jest to normalne auto i zamienniki są w normalnych cenach. No chyba że walnie coś nietypowego ale to w każdej marce (może poza VW) się może zdarzyć.

A takiego węża od wspomagania to pewnie chłopaki od hydrauliki by zrobili za dużo mniejsze pieniądze.

Napisano
  • Autor

> Z tego co ja się orientowałem (a szwagier ma sklep z częściami) to jest to normalne auto i

> zamienniki są w normalnych cenach.

ok.gif

To mam jeszcze pytanie o typ regulacji zaworów w 1.6 i 2.0?

Czy 1.6 miał tylko 98KM, czy trafiały się egzemplarze z silnikiem 1.6 117KM?

Z tego co widzę "czerwone pole" w 2.0 zaczyna sie od 7 tys. obr zlosnik.gif

Podobno od któregoś rocznika zlikwidowano problem ze skrzypiącym zawieszeniem... ?

Co sadzicie o tych:

http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-sport-C23078398.html

http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-1-6-comfort-C21784954.html

http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-1-6-invite-C21790846.html

http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-bardzo-ladny-lancer-2-0-b-C22171631.html

http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-2-0-sport-C22629066.html

http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-C22455548.html

http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-gwarancja-krajowy-fl-2007-C23089166.html

http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-C20912527.html

Dzieki za uwagę smile.gif

Napisano

> To mam jeszcze pytanie o typ regulacji zaworów w 1.6 i 2.0?

W 1,6 98KM jest hydraulika o 2,0 nie wiem nic.

> Czy 1.6 miał tylko 98KM, czy trafiały się egzemplarze z silnikiem 1.6 117KM?

Chyba nie było.

> Podobno od któregoś rocznika zlikwidowano problem ze skrzypiącym zawieszeniem... ?

W obu które mamy zawieszenie jest niesamowicie ciche w porównaniu np. z nowym megane albo hondą civic (ufo). A jak już wspomniałem jeden jeździ pod noga mojego taty a on dziur nie zauważa.

> Co sadzicie o tych:

Te z małymi przebiegami jakoś takie wymęczone w porównaniu z naszymi.

Trzeba to obejrzeć dokładnie jak każde auto.

Fajnie by było jak byś mógł się przejechać jakimś zadbanym pewnym lancerem.

Ja jak szukałem dla siostry to jeździłem specjalnie taty autem aby mieć porównanie. 2 auta odpadły pomimo niby małego przebiegu, bo kiepsko ruszały i miały stuki w zawiasie jak po 300kkm.

Zresztą miny sprzedających były od razu niewyraźne jak klient przyjeżdża też lancerem smile.gif

Napisano

> hehe, mnie się podoba

hmmm.... mniemam ze nie slyszales fajnie brzmiacej 4-cylindrowki zlosnik.gif

> ponoć 430l... butla to we wnękę, jak mi się wydaje...

patent Mitsu z falszywa podloga i schowkami pod nia w ktora nic sie nie chce schowac skutecznie bagaznik ogranicza. pare razy na wakacje sie juz pakowalem wiec wiem co mowie wink.gif

> a jak z zamiennikami?

jesi dana czesc ma zamiennik to nie ma dramatu, gorzej jak nie ma

nieszczesnego weza do wspomagania nie zamierzam kupowac w ASO, jeszcze na glowe nie upadlem zlosnik.gif

> Czy 1.6 miał tylko 98KM, czy trafiały się egzemplarze z

> silnikiem 1.6 117KM?

1.6/117KM to nowy silnik ktory dopiero wszedl do Lancera od tego roku. W poprzedniku czyli tym o ktorym mowimy trafialy sie glownie 1.6 sohc/98KM, 2.0 dohc/133 i z rzadka amerykanskie 2.0 sohc/chyba 125KM

przypomnialy mi sie jeszcze dwie zalety auta:

- jak mowie ze jezdze Lancerem to zaraz sie ludziskom oczy swieca, magia EVO dziala zlosnik.gif

- auto nie wystepuje z silnikiem diesla zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Kilka pytań odnośnie auta:

> - silnik 1.6 98KM - czy to jedzie? Podobno dobrze znosi LPG... A jak jest z 2.0 i LPG?

Dobry kolega rok temu kupił takiego Lancera. Przebieg miał wtedy 190kkm (udokumentowany, od nowości w tym samym ASO), zrobił przez ten czas 20kkm. Silnik ma LPG prawie od początku, całkowicie zdrowy, jedzie całkiem fajnie.

> - jak jest z awaryjnością tych aut, cenami i dostępnością części i czy warto go brać pod uwagę?

Z tym Lancerem kolegi nie dzieje się NIC. Przez poprzedniego właściciela były robione amortyzatory i inne rzeczy w zawieszeniu chyba przy 150kkm (ale to wina nie auta, tylko naszych dróg...), poza tym klocki, tarcze, wiadomo... Ale żadnej awarii czy usterki poza eksploatacją jeszcze nie doświadczył ani on, ani poprzedni właściciel.

Napisano

> Z tym Lancerem kolegi nie dzieje się NIC.

No to może te nasze też pojeżdżą bezawaryjnie smile.gif

Napisano

Miałem takiego tylko po fl z ostatniego wypustu tj 2006 i kombi..

co mi sie podobało:

- bardzo fajny zawias pozwalajacy fajnie szybko jezdzic

- precyzyjna krotko i latow chodzaca skrzynia

- dobre materialy wewnatrz

- bardzo dobra kultura pracy silnika 2, 0 i elastycznosc

- silnik 2,0 idealny do lpg

co sie nie podobalo/

- sporo pali-jak sie depnie to 14l nie problem wiec tylko jak ktos jezdzi to lpd

- wyglad jednak dyskusyjny-mialem kombi i mi sie podobalo a teraz juz mi sie nie podoba........kwadratowy tył jak cholera

ale sedan nie jest zly

gen. ten lancer podoba mi sie od wersji sport (2,0) wzwyż

wersje 1,6 są bidne i ogólnie bym takiego nie kupił.

Auto bezawaryjne, orginalny japończyk (nie jak corolla E12).

Psucia bym sie nie bal-dostepnosc ew. czesci uzywanych bez problemu.

Najładniejsze kolory jak dla mnie: czerwony, czarny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.