Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem albo i nie - temperatura wody

Featured Replies

Napisano

Pacjent - fiat coupe 16vt, potencjalnym problemem jest to, że przy wiosennej pogodzie kupetka dość szybko łapie temperaturę, ale nawet nie o to chodzi, bo wiadomo, że jest cieplej, to pewne sprawy dzieją się szybciej.

Niepokoi mnie to, że dość późno włącza się wentylator, temperatura na wskaźniku podchodzi prawie pod czerwone pole, nie wchodzi, ale jest blisko. Zimą ta maksymalna temperatura, którą ograniczał włączający się wentylator była na oko jakieś 10 stopni niższa.

Teraz tak: bać się czy nie, co ewenti sprawdzić?

Mam robioną na zamówienie mega szczelną pancerną chłodnicę, to tak z ciekawostek, wentylator się włącza, tylko że na oko trochę późno, nie ma żadnych wycieków, absolutnie żadnych dymów spod maski.

Teoretycznie wszystko jest ok, tylko ta temperatura mnie zastanawia. Doradzicie coś?

Napisano

Olać :D

U mnie w Omedze jest taksamo. Warto poczytać jak wartości temperatury przekłądają się na wskazania na liczniku.

Napisano
  • Autor

> Odpowietrz układ

Ok, czy coś jeszcze może się dziać przy zapowietrzonym układzie?

Pytam konkretnie o parowanie szyb, ale zimą - jak ferrara stał na mrozie zamarzały od środka, jak jechałem trochę parowały mimo włączonego nawiewu.

To może być to? zlosnik.gif

Napisano

Może być. Miałem też takie problemy jak wypisałeś. Temp. dochodziła do końca skali (Fiat Punto 1,2 16V), tyle że u mnie w ogóle się wentylator nie włączał. Mimo, iż był sprawny, bo sprawdzany, to 2 razy mi się gnojek zapowietrzył smile.gif

Jeżeli parują Ci szyby to bym radził zajrzeć do filtra kabinowego (jeżeli jest), ale parowanie szyb to ponoć we Fiatach norma icon_rolleyes.gif U mnie teraz układ zalany nowym płynem, wentylator się włącza normalnie, nawiewy grzeją/chłodzą, a szyby czasem i tak parują.

Jeszcze jak Ci mocno parują, to dobrym sposobem jest lekko wysmarować szybę płynem do mycia naczyń i wtedy nie parują. zlosnik.gif Albo porządnie umyć, bo masz tłuste 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Może być. Miałem też takie problemy jak wypisałeś. Temp. dochodziła do końca skali (Fiat Punto 1,2

> 16V), tyle że u mnie w ogóle się wentylator nie włączał. Mimo, iż był sprawny, bo sprawdzany,

> to 2 razy mi się gnojek zapowietrzył

> Jeżeli parują Ci szyby to bym radził zajrzeć do filtra kabinowego (jeżeli jest), ale parowanie szyb

> to ponoć we Fiatach norma U mnie teraz układ zalany nowym płynem, wentylator się włącza

> normalnie, nawiewy grzeją/chłodzą, a szyby czasem i tak parują.

> Jeszcze jak Ci mocno parują, to dobrym sposobem jest lekko wysmarować szybę płynem do mycia naczyń

> i wtedy nie parują. Albo porządnie umyć, bo masz tłuste

Widzę że TTTM, no nic, szyby muszę ogarnąć, mam nadzieję że z tą temperaturą wody to nic poważnego, bo naprawdę nie uśmiecha mi się becylować za niu motor czy coś takiego.

Tak czy siak, dzięki wink.gif

Napisano

Tam jest wentylator 2-biegowy? Jeśli tak to może jakieś uszkodzenie 1-go biegu (np rezystor) hmm.gif a drugi włącza się przecież później (przy wyższej temperaturze).

Napisano

> Pacjent - fiat coupe 16vt, potencjalnym problemem jest to, że przy wiosennej pogodzie kupetka dość

> szybko łapie temperaturę, ale nawet nie o to chodzi, bo wiadomo, że jest cieplej, to pewne

> sprawy dzieją się szybciej.

> Niepokoi mnie to, że dość późno włącza się wentylator, temperatura na wskaźniku podchodzi prawie

> pod czerwone pole, nie wchodzi, ale jest blisko. Zimą ta maksymalna temperatura, którą

> ograniczał włączający się wentylator była na oko jakieś 10 stopni niższa.

> Teraz tak: bać się czy nie, co ewenti sprawdzić?

> Mam robioną na zamówienie mega szczelną pancerną chłodnicę, to tak z ciekawostek, wentylator się

> włącza, tylko że na oko trochę późno, nie ma żadnych wycieków, absolutnie żadnych dymów spod

> maski.

> Teoretycznie wszystko jest ok, tylko ta temperatura mnie zastanawia. Doradzicie coś?

Sprawdz czy masz i czy dziala rezystor wentylatora chlodnicy

Napisano
  • Autor

> masz 2 biegi wentylatora?

Dzisiaj mi zadano to samo pytanie, niestety nie znam odpowiedzi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdz czy masz i czy dziala rezystor wentylatora chlodnicy

ok.gif

Napisano

> Dzisiaj mi zadano to samo pytanie, niestety nie znam odpowiedzi

To się dowiedz, bo może rezystor się zjarał i nie działa pierwszy bieg.

Napisano

> Pacjent - fiat coupe 16vt, potencjalnym problemem jest to, że przy wiosennej pogodzie kupetka dość

kiedys widzialem mega zarosniety czujnik temp w chlodnicy

ten szlam na czujniku powodowal pozną reakcje wentylatora

Napisano

Miałem kiedyś podobnie. Wymiana włącznika wentylatora (w chłodnicy) rozwiązała problem.

Napisano

> Ok, czy coś jeszcze może się dziać przy zapowietrzonym układzie?

> Pytam konkretnie o parowanie szyb, ale zimą - jak ferrara stał na mrozie zamarzały od środka, jak

> jechałem trochę parowały mimo włączonego nawiewu.

> To może być to?

Normalka w Coupe, łąpie wilgoć.

Co do reszty (ukł chłodzenia) polecam to forum => http://www.forum.fiatcoupe.pl

Napisano

> Teoretycznie wszystko jest ok, tylko ta temperatura mnie zastanawia. Doradzicie coś?

albo wentyl jak Ci już koledzy wspomnieli albo zakamieniona chłodnica

HanYs

Napisano
  • Autor

> albo wentyl jak Ci już koledzy wspomnieli albo zakamieniona chłodnica

> HanYs

Chłodnica jest na 99.9% ok, sprawdzę wentyl grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.