Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krowa - odpływy z podszybia

Featured Replies

Napisano

Po myciu zauważyłem strużkę, która siknęła sobie na dywanik pasażera, tak w okolicach prawej nogi.

Spodziewam się, że na wsi coś mi tam powpadało i woda zamiast odpływać, płynie sobie...

Gdzie tego szukać? Może rozłączył się jakiś wężyk odprowadzający wodę?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Po myciu zauważyłem strużkę, która siknęła sobie na dywanik pasażera, tak w okolicach prawej nogi.

> Spodziewam się, że na wsi coś mi tam powpadało i woda zamiast odpływać, płynie sobie...

> Gdzie tego szukać? Może rozłączył się jakiś wężyk odprowadzający wodę?

> Pozdrawiam BAS

Wydaje mi się, że to raczej nie odpływy, szyba wklejana i odpływów w takim przypadku może nie być. Może przeciekać wszędzie, szukanie tego to mozolna praca. Może przepuszczać przez np: relingi, a zaciekać po profilach blach w zupełnie innym miejscu.

Napisano

Bas nie ma relingów.

Napisano

> Po myciu zauważyłem strużkę, która siknęła sobie na dywanik pasażera, tak w okolicach prawej nogi.

> Spodziewam się, że na wsi coś mi tam powpadało i woda zamiast odpływać, płynie sobie...

> Gdzie tego szukać? Może rozłączył się jakiś wężyk odprowadzający wodę?

> Pozdrawiam BAS

Odpływy z podszybia są skrajach podszybia, kiedyś udało mi się je wymacać i były zaklejone kawałkami listków i innych paprochów. Później jak wyjde do auta to ci cykne foto gdzie tego szukać.

Napisano

> Bas nie ma relingów.

Ale to był tylko przykład smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się, że to raczej nie odpływy, szyba wklejana

Szyba wklejana była ponad rok temu, w ubiegłym roku nic takiego nie zauważyłem, więc szyby nie podejrzewam.

> przez np: relingi,

Jak już Kazu zauważył, relingów niestety brak.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Odpływy z podszybia są skrajach podszybia, kiedyś udało mi się je wymacać i były zaklejone

> kawałkami listków i innych paprochów. Później jak wyjde do auta to ci cykne foto gdzie tego

> szukać.

Super.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Super.

> Pozdrawiam BAS

DSC03701J_rnxpswn.JPG

tak wygląda plastikowe podszybie, od dołu, od tego cycka leci gumowy wężyk i z tego miejsca odprowadza wode z podszybia plastikowego.

Podszybie od góry, ten wężyk jest w miejscu gdzie jest łącznie górnego i dolnego podszybia.

DSC03702J_rnxpses.JPG

Z całego podszybia jest odpływ również po stronie pasażera i fotki poniżej.

DSC03703J_rnxpsea.JPG

DSC03704J_rnxpseq.JPG

Napisano
  • Autor

W niedzielę spróbuję to obejrzeć.

Pozdrawiam BAS

• 1 rok później...
Napisano

Odświeżam temat...

Dzisiaj po porannej ulewie zauważyłem wodę od strony pasażera na dywaniku, a i wykładzina jest mokra. Myślałem o klimie, ale wcześniej były by jakieś objawy. Zajrzałem pod schowek w okolice wiatraczka nawiewu. Woda była też na osłonie pod wiatraczkiem, a na przegrodzie jakby zaciek. Domyślam się że podczas ulewy woda musiała się jakoś przedostać od komory silnika, albo spływając z podszybia?

Trudno rozebrać podszybie? Może ktoś mógłby poratować jakimś manualem lub zdjęciami, bo te w wątku zniknęły.

Pozdrawiam

Napisano

> Dzisiaj po porannej ulewie zauważyłem wodę od strony pasażera na dywaniku, a i wykładzina jest mokra.

Znam ten ból panic.gif

Zacznij od zdjęcia atrap zasłaniających (od strony pasażera tam gdzie filtr przeciwpyłkowy) i od strony kierowcy (tam gdzie jest mechanizm wycieraczek).

Udrożnij odpływy z tej właśnie komory (z obydwuch stron jest dziura z gumą fi około 30mm) to się lubi zatykać różnymi badziewiami. Można tam niezłe jeziorko wozić smile.gif

Sprawdź czy filtr nie wypadł z obudowy.

Mnie osobiście woda spływała pomiędzy uszczelką plastykowej atrapy podszybia i szybą (wyskoczyła z zaczepu od dołu)

Mógł Ci również spaść (zbutwieć) wężyk odprowadzający wodę z podszybia i wtedy idealnie się leje na filtr i do jego obudowy, a jej nadmiar wpływa właśnie przez dolot powietrza pod i na dywanik od strony pasażera.

Jak już to znajdziesz to sprawdź sobie czy całe wygłuszenie pod nogami pasażera nie jest doszczętnie mokre (z tych gąbek które tam są wykręciłem około 3 litrów wody!!!) facepalm%5B1%5D.gif

Miłego szukania

Napisano

a ja mam problem z drugiej strony po deszczu mam w tylnych lampach wodę prawie do połowy jest tam jakiś odpływ który się ewentualnie zatkał?

Napisano

> Jak już to znajdziesz to sprawdź sobie czy całe wygłuszenie pod nogami pasażera nie jest

> doszczętnie mokre (z tych gąbek które tam są wykręciłem około 3 litrów wody!!!)

Już ogarnąłem temat. Rozebrałem podszybie. Odpływ przed pasażerem znalazłem szybko. Ten przed kierowcą był tak zabity piachem i innymi "obcymi", że trochę to trwało. Na marginesie: beznadziejne jest do niego dojście - silniczek wycieraczek blokuje. W moim przypadku pomógł cienki brzeszczot od piłki do metalu.

Z gąbek wycisnąłem dużo wody, rolka ręczników papierowych poszła, ale nadal jeszcze gąbka jest wilgotna...

Pozdrawiam