Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Bravo] Pytanie o fotele

Featured Replies

Napisano

Siemanko

Mam pytanie odnośnie foteli w Bravo I, czy były różne wersje i czy materiał z siedziska fotela pasażera pasowałby do fotela kierowcy? Jako, że bardzo ciężko upolować fotel kierowcy a na siedzisku już gąbka mi wyłazi pomyślałem, ze kupię fotel pasażera (pełno tego na allegro za psie pieniądze) i przełożę samo siedzisko albo sam materiał z siedziska bo wiadomo plecy już są inne. Dobrze kombinuje?

pzdr

Adrian

Napisano

> Siemanko

> Mam pytanie odnośnie foteli w Bravo I, czy były różne wersje i czy materiał z siedziska fotela

> pasażera pasowałby do fotela kierowcy? Jako, że bardzo ciężko upolować fotel kierowcy a na

> siedzisku już gąbka mi wyłazi pomyślałem, ze kupię fotel pasażera (pełno tego na allegro za

> psie pieniądze) i przełożę samo siedzisko albo sam materiał z siedziska bo wiadomo plecy już

> są inne. Dobrze kombinuje?

> pzdr

> Adrian

powinien pasować, ale będziesz miał dziurę po tej dźwigni od podnoszenia fotela po drugiej stronie chyba że z brava by pasował tylko też musi być bez poduszki :D bo poducha z 2 strony

Napisano

Bardzo dobrze;]

Wiem bo po zakupie Bravki fotele były przykurzone to rozebrałem poszycia i do pralni wink.gifJeśli wymieniasz same gąbki i materiał to nie widze przeszkód. wink.gif

Napisano
  • Autor

> powinien pasować, ale będziesz miał dziurę po tej dźwigni od podnoszenia fotela po drugiej stronie

> chyba że z brava by pasował tylko też musi być bez poduszki :D bo poducha z 2 strony

nie, nie... ja nie chcę całego siedziska jeno materiał, nawet bez gąbki, przeszczepić :D czyli powinno być ok zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobrze;]

> Wiem bo po zakupie Bravki fotele były przykurzone to rozebrałem poszycia i do pralni Jeśli

> wymieniasz same gąbki i materiał to nie widze przeszkód.

trudny jest rozbebeszenia fotel z gąbki i materiału czy w miarę do ogarnięcia temat? na coś szczególnie trzeba uważać, coś przygotować specjalnego? jakieś jednorazowe pierdółki w które trzeba się wcześniej zaopatrzeć?

Napisano

> trudny jest rozbebeszenia fotel z gąbki i materiału czy w miarę do ogarnięcia temat? na coś szczególnie trzeba uważać

Najgorsze jest rozszczepianie materiału od gąbki w siedzisku. Trzymają go druty które z kolei sa przyczepione do gąbkie przez metalowe kółeczka. Na początku druty wyciągałem z przelotek. Później doszedłem do wniosku że lepiej rozgiąć kołeczka i przy składaniu znów zagiąć je. Jest z tym troche roboty bo często słabo to widać ze względu na słaby dostęp. W oparciu jest dużo lepiej bo po całej długości góra-dół są 2 linki które na dole odczepiasz i schodzi bez problemu. z tego co pamiętam po środku przechodzi jeden drut ale to wystarczy zdjąć coś w stylu gumki recepturki co go trzyma po środu.

PS. Ten opis tylko tak strasznie wygląda ogólnie zdjęcie tapicerki z jednego fotela zajęło mi maks 15min wink.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> PS. Ten opis tylko tak strasznie wygląda ogólnie zdjęcie tapicerki z jednego fotela zajęło mi maks

> 15min

spoko, jakoś sobie poradzę smile.gif

pytanie nr 2: jak fotel jest mocowany do podłogi? jeszcze tam nie zaglądałem i nie wiem gdzie co odkręcić?

pytanie nr 3: przy okazji chciałbym naprawić regulację wysokości fotela kierowcy - tzn działa ta regulacja ale jak się siada to fotel ma luz tzn opada ok 1cm i mnie to irytuje :D miał ktoś podobny objaw? może coś ma luz albo co?

dzienks

Napisano

> pytanie nr 2: jak fotel jest mocowany do podłogi? jeszcze tam nie zaglądałem i nie wiem gdzie co

> odkręcić?

O ile wiem to tutaj nie ma różnic między Bravo a Brava/Marea, jeżeli tak to sprawa jest wyjątkowo banalna, cztery imbusy (trzy od góry, jeden od tyłu)

Napisano

> [...]

> spoko, jakoś sobie poradzę

> pytanie nr 2: jak fotel jest mocowany do podłogi? jeszcze tam nie zaglądałem i nie wiem gdzie co odkręcić?

Szyny przykręcane imbusami. Odsuwasz do końca masz dostęp do przodu odsuwasz max do przodu masz dostęp to tylnych śrub.

> pytanie nr 3: przy okazji chciałbym naprawić regulację wysokości fotela kierowcy - tzn działa ta

> regulacja ale jak się siada to fotel ma luz tzn opada ok 1cm i mnie to irytuje :D miał ktoś

> podobny objaw? może coś ma luz albo co?

Ja mam ale nawet nie próbuje walczyć z tego co widziałem to wszystko jest zanitowane i zasmarkane spawem wiec tylko wymiana na sprawne. wink.gif

> dzienks

Polecam się na przyszłość jeżeli chodzi o rady dotyczące rozkręcania Bravki zlosnik.gif

a5a0b5c9a29228f4gen.jpg

Niech to zdjęcie bedzie podsumowaniem do tego co wyżej napisałem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Szyny przykręcane imbusami. Odsuwasz do końca masz dostęp do przodu odsuwasz max do przodu masz

> dostęp to tylnych śrub.

20.GIF

> Ja mam ale nawet nie próbuje walczyć z tego co widziałem to wszystko jest zanitowane i zasmarkane

> spawem wiec tylko wymiana na sprawne.

niedobrze :/ no nic, jak wykręcę fotel to oblukam i może jakimś drucianym sposobem to naprawię :D

> Polecam się na przyszłość jeżeli chodzi o rady dotyczące rozkręcania Bravki

> Niech to zdjęcie bedzie podsumowaniem do tego co wyżej napisałem

uchhh Ty majster, nie ma dla Ciebie tajemnic biglaugh.gif

Napisano

> uchhh Ty majster, nie ma dla Ciebie tajemnic

no można tak powiedzieć zlosnik.gif

Napisano

a ja nadal uważam że jak będziesz chciał przełożyć obicie z prawego fotela na leyw to ci zostanie dziura w materiale po dzwigni do podnoszenia fotela. Chyba że będziesz miał z Brava fotel ale też musisz uważac żeby Ci dziura po poduszce nie została więc musisz kupić fotel z brava bez poduchy.

Napisano

IMHO twórca tematu wie że jak kupi siedzenie z poduchą to ostanie się z dziurą w siedzisku wiec planuje zakup takiej wersji jak ma. Jeśli kupi od bravy to ze zrobieniem otworu na cięgno czy regulację lędzwiową też nie ma problemu. Nożyk i jazda. zlosnik.gifPzdr wink.gif

Napisano
  • Autor

> a ja nadal uważam że jak będziesz chciał przełożyć obicie z prawego fotela na leyw to ci zostanie

> dziura w materiale po dzwigni do podnoszenia fotela.

hmmm najchętniej to bym kupił fotel z anglika i miałbym na miejscu pasażera podnośnik :D

ps. nawet jak materiał z fotela pasażera przeszczepię (który nie ma regulacji) na fotel pasażera (który ma regulację) to jak mi dziura zostanie? 270751858-jezyk.gif

Chyba że będziesz miał z Brava fotel ale

> też musisz uważac żeby Ci dziura po poduszce nie została więc musisz kupić fotel z brava bez

> poduchy.

to w siedzisku są poduchy? pierwsze słyszę grinser006.gif

Napisano

Nie przekładałbym szmat ani gąbek z Bravy/Marei, fotele są zupełnie inne. Nawet pomiędzy Bravą a Mareą są subtelne (minimalne ale dla wprawnego oka widoczne) różnice w kształcie gąbek i szwach szmat (dotyczy zarówno siedziska jak i oparcia) natomiast obawiam się, że fotel 3-drzwiowego bravo jest zupełnie niekompatybilny.

Napisano

> Nie przekładałbym szmat ani gąbek z Bravy/Marei, fotele są zupełnie inne. Nawet pomiędzy Bravą a Mareą są subtelne (minimalne ale dla wprawnego oka widoczne)różnice w kształcie gąbek i szwach szmat (dotyczy zarówno siedziska jak i oparcia)

Ale marea i brava to chyba nie miały tych samych tapicerek więc nie widzę sensu przekładania np. zielonego weluru z marei do bravy z szarymi materiałami. Po lifcie już chyba były te same tapicerki w obu autach. tzn były takie same ale były też różne.

>natomiast obawiam się, że fotel 3-drzwiowego bravo jest zupełnie niekompatybilny.

Niekompatybilny w sensie...?? Mocowania te same, długości te same jedynie dodana opcja pochylania oparcia. Akurat twórca tematu ma Bravo więc czy założy materiał z bravo czy brava nie ma większej różnicy. Jedynie w fotelu od bravki trzeba delikanie rozciąć materiał aby było miejsce na klamkę do pochylania oparcia.

Napisano

> Nie przekładałbym szmat ani gąbek z Bravy/Marei, fotele są zupełnie inne. Nawet pomiędzy Bravą a

> Mareą są subtelne (minimalne ale dla wprawnego oka widoczne) różnice w kształcie gąbek i

> szwach szmat (dotyczy zarówno siedziska jak i oparcia)

Fotele w marei miały inne plastiki od strony podłokietnika. (Zasłaniają zatrzsk pasa bezpieczeństwa natomiast w Bravo/Brava zatrzask jest na wierzchu). Tyle z różnic mechanicznych. Jeśli chodzi o tapicerka+gąbki to jeśli kolega chce zmienić tylko materiał w jednym fotelu to chyba nie założy dwóch róznych kolorów więc musi szukać fotela od Brava/Bravo. wink.gif

Napisano

fotele z brawa to nawet są chyba szczuplejsze (oparcia) ja się nie kłócę co do kolorów szmat, ale jest różnica w przeszyciach moim zdaniem

Napisano

>fotele z brawa to nawet są chyba szczuplejsze (oparcia)

Nie wiem jak przód ale tył jest szerszy.

>ja się nie kłócę co do kolorów szmat, ale jest różnica w przeszyciach moim zdaniem

różnica jest ale ta różnica jest zależna od koloru tapicery albo odwrotnie.

Nie było tak ze ten sam kolor w marei i bravo ma inne szycia. Jeżeli kolega który założył temat chce dokupić fotel do bravo poliftowego to kupuje fotel w tym samym kolorze obojętnie czy to jest fotel od Bravo Bravy czy Marei. Jak ma welur i taki kolor który występował w marei to to są te same fotele tylko że w u siebie ma wycięcie na rączke pochylania oparcia zlosnik.gif Nie wiem jak to przekazac jaśniej słowem pisanym zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

no ale w bravo na bank są 2 typy szycia - może zależne od wersji (przed liftem i po), nie będę ryzykował i zakupię fotel gdzieś z odbiorem osobistym - podjadę sobie i porównam ok.gif

Napisano

Są np. fotel od gt jest całkiem inny w porównaniu do SX'owego. Jeżeli kupisz fotel od bravo/brava w tym samym kolorze to szycia będą te same. Pzdr wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.