Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Szpilki kolektora wydechowego - jak umocować?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, wczoraj odkręciłem kolektor wydechowy bo mi sapało spalinami z boku i trochę się tłukło. Uszczelka, wiadomo, miała ok 2cm przerwy w owym miejscu. Ale okazało się że miałem niedokręcone 3 śruby i pewnie dlatego przepaliło uszczelkę.

Ale do rzeczy: trzy dolne nakrętki wykręciły mi się razem ze szpilkami, a 5 zeszło OK. I teraz seria pytań:

1. Jak są wkręcane szpilki, na siłę czy na jakiś klej?

2. Czy jest sens rozdzielać zapieczoną szpilkę od nakrętki czy po prostu wkręcić to tak jak jest?

3. Uszczelkę kładzie się na sucho czy na jakieś szczeliwo? (bardzo wysokie temperatury)

4. Jaki jest patent na lepszy dostęp do nakrętki na dole 4 cylindra? Wywaliłem puszkę filtra i nadal jest kiepsko. Przegub Kardana dał radę odkręcić, ale z zakręcaniem będzie gorzej. Przeszkadza świński ogon, koło pasowe pompy wspomagania oraz sama pompa. Co oprócz puszki filtra trzeba powykręcać?

Napisano

> 1. Jak są wkręcane szpilki

Na siłę, ale bez przesady

> 2. Czy jest sens rozdzielać zapieczoną szpilkę

Jest sens, bo jeśli szpilka była wkręcona do oporu, to możesz nie dokręcić nakrętki tak jak potrzeba.

> 3. Uszczelkę kładzie się na sucho

Na sucho, blachą do kolektora.

> 4. Jaki jest patent na lepszy dostęp do nakrętki na dole 4 cylindra?

Chyba pierwszego wink.gif. No cóż, odkręcasz to co przeszkadza, innej możliwości nie widzę.

Jeśli masz klucz dynamometryczny to go użyj. Jeśli nie, staraj się dokręcać równo wszystkie nakrętki. I wcale nie musi być mocno. Pociągnij też płaszczyznę styku kolektora z głowicą, papierem ściernym.

Napisano
  • Autor

> Jest sens, bo jeśli szpilka była wkręcona do oporu, to możesz nie dokręcić nakrętki tak jak

Czyli opukać młotkiem, popsikać odrdzewiaczem, wkręcić w jakiś stary gwint drugą stroną, imadełko i odkręcamy?

> Chyba pierwszego .

Kurka, nigdy nie zapamiętam czy liczymy od lewej stojąc przed autem czy siedząc w środku blush.gif

Napisano

> imadełko i odkręcamy?

waytogo.gif, albo złapać część bez gwintu szczypcami, ew. w imadło.

> Kurka, nigdy nie zapamiętam czy liczymy od lewej stojąc przed autem czy siedząc w środku

Liczymy od rozrządu wink.gif.

Napisano
  • Autor

> , albo złapać część bez gwintu szczypcami, ew. w imadło.

Niestety, wynik walki jest 2:1. Jedna szpilka puściła bez problemów, jednej trochę spłaszczyło gwint, jedna zjechana solidnie bo obracała się w imadle. Nowe szpilki już w drodze ok.gif

> Liczymy od rozrządu .

Zapamiętać sciana.gifideia.gif

Napisano

> Niestety, wynik walki jest 2:1. Jedna szpilka puściła bez problemów, jednej trochę spłaszczyło

> gwint, jedna zjechana solidnie bo obracała się w imadle.

Trzeba było trochę wygrzać połączenie z nakrętką (np. nad palnikiem kuchenki gazowej) - powinno pomóc.

Napisano
  • Autor

> Trzeba było trochę wygrzać połączenie z nakrętką (np. nad palnikiem kuchenki gazowej) - powinno

> pomóc.

I tak chyba należało zrobić... Górne śruby były nieco spopielałe od gorąca i pewnie dlatego poszły bez problemu ok.gif

Mam jeszcze jedno pytanie: kolektor dokręcamy momentem 25 Nm?

Napisano

> kolektor dokręcamy momentem 25 Nm?

22Nm wink.gif

P.S. nakrętki są miedziane i powinieneś dać nowe...

stare są już wypolone i mogą nie spełnić swojego zadania zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 22Nm

Dzięki ok.gif

> P.S. nakrętki są miedziane i powinieneś dać nowe...

> stare są już wypolone i mogą nie spełnić swojego zadania

Dałeś złośnika na końcu więc nie jestem pewien czy mnie nie wkręcasz z nakrętkami zlosnik.gif

Mogę zainwestować te 10-15 zł w komplet BOSALa, chyba że da radę dobrać podobne miedziane w jakimś sklepie narzędziowym?

Napisano

> 22Nm

> P.S. nakrętki są miedziane...

MIEDZIOWANE, nie miedziane. To ogromna różnica.

Nakrętka z miedzie "popłynęłaby" przy najmniejszej próbie dokręcenia.

Szukamy... O jest. I to z całkiem niezłej stali: KLIK >>

Napisano

> nie jestem pewien czy mnie nie wkręcasz z nakrętkami

nie wkręcam, poważnie gadam wink.gif

Napisano

> MIEDZIOWANE, nie miedziane.

na pewno nie miedziowane, zapewne jest to jakiś stop miedzi z czymś tam ale na pewno nakrętki nie są stalowe przynajmniej oryginalne... wink.gif

> To ogromna różnica.

zgadza się waytogo.gif

> Nakrętka z miedzie "popłynęłaby" przy najmniejszej próbie dokręcenia.

"odpuszczona" miedź wcale nie jest taka miękka, dopiero pod wpływem temperatury mięknie i "układa" się jak trzeba... zlosnik.gifgrinser006.gif

> Szukamy... O jest. I to z całkiem niezłej stali: KLIK >

stal jest tańsza od miedzi... zlosnik.gif

to są podróbki i nawet nie mają takiego kształtu jak trzeba...

oryginały mają kragiel w miejscu ew. podkładki i są zagniatane z dwóch stron wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie wkręcam, poważnie gadam

Dobra, wymieniłem. Nakrętki nowe, 3 szpilki nowe, kolektorek wyszlifowany, uszczelka nowa dana. Dokręcić się da na spokojnie różnymi przegubami i przedłużkami bez ruszania pompy i paska.

I co? I cisza! grinser006.gif To co wziąłem początkowo za hałas popychaczy było po prostu strzelaniem spod uszczelki kolektora sciana.gif Popychacze pracują cichutko ok.gif

Acha, uszczelka GM miała napis 'Krummerseite' - tą stroną idzie do kolektora.

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.