Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[manual] Naprawa nieodbijającej klamki bagażnika LK

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

nie wiem jak wam ale mnie zima dała się we znaki w taki sposób że klamka bagażnika sie na mnie obraziła. Jako iż nie jest to pierwszy znany mi przypadek ze klamka przestała odbijać w samochodzie typu kombi na dodatek w drugim Lacetti postanowiłem napisać krótkiego manuala jak przy pomocy podstawowych narzędzi możemy ją naprawić nie wydając na to prawie ani grosza. Od razu mowie że nie sprawdzałem ceny całej klamki w sklepie wiec jak ktoś zna cenę to bym chętnie ją poznał wiedząc czy gra była warta świeczki.

Przewidywany czas pracy: ~30 min (nie uwzględniam czasu schnięcia farby grinser006.gif )

Potrzebne narzędzia:

- Rękawiczki gumowe żeby nie ubrudzić rąk 270751858-jezyk.gif

- Klucz 10 (najlepiej na długiej przedłużce )

- Klucz 12

- Kleszcze

- Śrubokręt płaski

- Śrubokręt krzyżak

- WD-40 lub podobne

- Kawałek papieru ściernego

- Pręt o średnicy max. 3,5 mm do wybicia zawiasu klamki ( ja użyłem śrubokręta krzyżaka)

- Młotek

- Taśma klejąca taka która nie oderwie nam lakieru samochodowego

- Nożyk, nożyczki do cięcia taśmy

- Podkład, Hammerite bądź coś innego co zabezpieczy bolec przed ponownym rdzewieniem ( ja użyłem cynku w sprayu bo akurat to miałem)

- Latarka

- Pacjent czyli nasz Lacetti busted.gif

Wypisałem tu wszystko co jest niezbędne i zbędne do wykonania tej pracy po to żeby nie latać co chwile po garażu czy szperać w skrzynce w poszukiwaniu odpowiedniego wihajstra .

Zabieramy sie do pracy !

Będziemy musieli zdjąć cała tapicerkę klapy bagażnika, otwierając okienko które służy do wymiany żarówek w świetle stop nic nie zdziałamy.

Zaczynamy od demontażu plastikowego pasu tapicerki który jest u góry szyby, podważamy go zdecydowanie śrubokrętem płaskim ponieważ muszą wyskoczyć zatrzaski. Dla ułatwienia gdzie one się znajdują zamieszczam fotkę:

20120405158.jpg

Zbliżenie dla niedowidzących 270751858-jezyk.gif Pasek podważamy w miejscu zaraz pod zatrzaskami żeby uniknąć pęknięcia czy porysowania.

20120405159.jpg

Pasek odkładamy w bezpieczne miejsce, i odkręcamy wkręty które nam się ukazały:

20120405157.jpg

Po wykręceniu tych wkrętów, podważamy te paski tapicerki tak samo jak w przypadku kroku pierwszego i odkładamy je w bezpieczne miejsce.

Ukażą nam się po bokach kolejne wkręty które wykręcamy:

20120405156.jpg

Wkręty odkładamy w bezpieczne miejsce zabieramy sie na odkręcenie i demontaż okienka do wymiany żarówek trzeciego światła stop, zamocowane jest na 2 wkrętach i zatrzaskach.

Należy jeszcze wykręcić psełdo-wkręty:

20120405160.jpg

mocujące ostatnią cześć tapicerki. Wykręcamy je śrubokrętem krzyżakowym podważając je równocześnie śrubokrętem płaskim żeby wyszły w całości:

20120405161.jpg

Cały ten duży element tapicerki możemy teraz spokojnie wyrwać z zatrzasków.

Cała tapicerka zdemontowana możemy wiec przystąpić do kolejnych prac. Proponuje zdjąć wycieraczkę ponieważ schodzi bardzo ciężko to będzie z nią trochę roboty. Pierwszym krokiem powinno być zabezpieczenie lakieru przed porysowaniem ponieważ będzie dużo zabawy śrubokrętem, ja zrobiłem to w taki sposób:

20120405154.jpg

Zdejmujemy zaślepkę pod którą będzie nakrętka 12, zaślepka bez problemu schodzi gołymi rękami wystarczy ją trochę rozszerzyć po bokach (dobrze że to nie VW bo pewnie notorycznie by kradli )

20120405155.jpg

Odkręcamy nakrętkę 12 i demontujemy ramię wycieraczki. Uwaga ! schodzi bardzo ciężko i wątpię że uda wam się to zrobić gołymi rękami więc polecam podważenie śrubokrętem płaskim.

Gdy już uporamy wie z wycieraczką możemy odłączyć elektrykę. Musimy rozłączyć mechanizm wycieraczki i podświetlanie tablicy rejestracyjnej. Nie trzeba rozpinać połączenia światła stop.

20120405150.jpg

20120405148.jpg

Następnie musimy odbezpieczyć i wyjąć łącznik klamka - zamek. Odbezpieczenie go jest proste i można to zrobić rękami:

20120405153.jpg

Żeby go rozłączyć od klamki polecam wypchnięcie go w taki oto sposób:

20120405151.jpg

Następnie odkręcamy i wyciągamy mechanizm wycieraczki, klucz 10:

20120405149.jpg

Nie rozstajemy sie z kluczem 10 ponieważ teraz należy odkręcić nakrętki mocujące cały zewnętrzny plastikowy element ten z logo Chevroleta.

20120405147.jpg

Gdy już odkręcimy wszystkie nakrętki i odłożymy je, tak tak, w bezpieczne miejsce. Ukaże nam sie taki oto widoczek.

20120405145.jpg

Klamkę w dłoń ! Teraz najtrudniejsza cześć całego zadania. Bolec klamki proponuje obficie spryskać WD-40 przed przystąpieniem do jego wybijania. Bierzemy teraz młotek i przygotowany wybijak o średnicy maks 3,5 mm. Pręta nie wybijamy do końca tylko do połowy po pierwsze, po drugie nie wyciągamy wybijaka bo jak sprężyna klamki nam wyskoczy to mamy zabawy na dobre 4 godziny żeby ją włożyć. Powinno to wyglądać tak ( tu już pomalowane);

20120405140.jpg

Czynność powtarzamy dla drugiej połowy bolca tak aby cały był pomalowany. Oczywiście przed pomalowaniem usuwamy rdzę papierem ściernym. Efekt końcowy wygląda tak:

20120405144.jpg

Składamy wszystko i cieszymy się działającą klamką smile.gif

Porady dodatkowe:

- Jak ktoś ma chwile to polecam rozebrać i przesmarować mechanizm wycieraczki

- Zakładając element plastikowy z logo chevroleta polecam sprawdzić jak ułożyła nam się uszczelka między szybą a właśnie tym elementem.

- Uszczelka instalacji podświetlając rejestracji ma taki "cycek" i łatwo ją kleszczami wciągnąć na miejsce

20120405146.jpg

Napisano

Oooo dzięki.

Mnie też to czeka, za wyjątkiem ostatniej części manuala, bo juz zanabyłem drogą kupna nową klamkę zlosnik.gif

Napisano

Na zdjeciu koło klamki widac juz brazowy nalot, proponuje kupic jakiegos spraja z konserwacja i pokryc te miejsca. Po co sie zdziwic za pare miesiecy ruda spod klamki. To samo warto zrobic z srubami, poodkrecac je i psiknac pod nie smarowidlo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.