Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ogrzewanie i klimatyzacja postojowa - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Dostałem na studiach do zrobienia prezentację p.t. "Ogrzewanie i klimatyzacja postojowa", przejrzałem co w temacie ma do powiedzenia wujek google i mam teraz parę pytań.

1.O ile ogrzewanie wodne jest dla mnie jasne (tzn. w układ chłodzenia pojazdu czy to osobowego czy ciężarowego montuje się "skrzynkę" zasilaną paliwem lub z akumulatora, która podgrzewa ciecz chłodzącą) to ogrzewanie gazowe polega an tym, że do "skrzynki" podłącza się butle z gazem, który zostaje podgrzany i wpuszczony do kabiny?

2.. Czy klimatyzacja postojowa składa się z takich samych elementów jak tradycyjna klima tzn. sprężarka, skraplacz itp?

3. Klimatyzacje wodne mają jakiś zbiornik z wodą montowany na dachu czy skąd tam bierze się woda? Nie jest przecież pobierana z układu chłodzenia pojazdu niewiem.gif

4. Czy klimatyzacje takie znajdują zastosowanie również w osobówkach? Jakieś taksówki w cieplejszych krajach lub samochody całkowicie prywatne?

5. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak w praktyce wygląda żywotność, bezawaryjność i typowe usterki takiego ogrzewania i klimy?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, jak czegoś jeszcze nie będę wiedział to dalej będę się dopytywał grinser006.gif

Napisano

> Dostałem na studiach do zrobienia prezentację p.t. "Ogrzewanie i klimatyzacja postojowa",

> przejrzałem co w temacie ma do powiedzenia wujek google i mam teraz parę pytań.

> 1.O ile ogrzewanie wodne jest dla mnie jasne (tzn. w układ chłodzenia pojazdu czy to osobowego czy

> ciężarowego montuje się "skrzynkę" zasilaną paliwem lub z akumulatora, która podgrzewa ciecz

> chłodzącą) to ogrzewanie gazowe polega an tym, że do "skrzynki" podłącza się butle z gazem,

> który zostaje podgrzany i wpuszczony do kabiny?

tutaj chyba rozchodzi się o ogrzewanie mokre, wymienione wyżej oraz suche- moim zdaniem błędnie nazywane gazowym.

Zasilane jest paliwem z pojazdu a różni się tym, że nie grzeje płynu chłodzącego i nie oddaje ciepła przez układ ogrzewania w pojeździe a poprzez własny system, wprowadzony do kabiny pojazdu ogrzewanego.

> 2.. Czy klimatyzacja postojowa składa się z takich samych elementów jak tradycyjna klima tzn.

> sprężarka, skraplacz itp?

> 3. Klimatyzacje wodne mają jakiś zbiornik z wodą montowany na dachu czy skąd tam bierze się woda?

> Nie jest przecież pobierana z układu chłodzenia pojazdu

> 4. Czy klimatyzacje takie znajdują zastosowanie również w osobówkach? Jakieś taksówki w

> cieplejszych krajach lub samochody całkowicie prywatne?

> 5. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak w praktyce wygląda żywotność, bezawaryjność i typowe

> usterki takiego ogrzewania i klimy?

> Z góry dziękuję za wszelką pomoc, jak czegoś jeszcze nie będę wiedział to dalej będę się dopytywał

tutaj masz kilka systemów, nie wiem czy widziałeś.

http://www.rumasservice.pl/

Napisano
  • Autor

dzięki niedal ok.gif

Takie pytanie jeszcze mnie naszło: czy takie klimatyzatory faktycznie pozwalają tak wypocząć jak obiecuje producent? Czy ich praca nie jest hałaśliwa i hałas ten nie przedostaje się do wnętrza pojazdu?

Napisano

1.O ile ogrzewanie wodne jest dla mnie jasne (tzn. w układ chłodzenia pojazdu czy to osobowego czy

> ciężarowego montuje się "skrzynkę" zasilaną paliwem lub z akumulatora, która podgrzewa ciecz

> chłodzącą)

tak, takie ogrzewanie nazywamy mokre. montuje się agregat najczęściej zasilany paliwem podpięty pod układ chłodzenia. system ogrzewa ciecz w układzie chłodzenia i poprzez fabryczny układ ogrzewania ogrzewa kabinę. plusy - silnik nie ma zimnego rozruchu , powietrze w kabinie nie jest suche , minusy - duży pobór energii do ogrzania cieczy chłodzącej.

to ogrzewanie gazowe polega an tym, że do "skrzynki" podłącza się butle z gazem,

> który zostaje podgrzany i wpuszczony do kabiny?

gazowe ogrzewanie jest prawie niespotykane. agregat grzejący zasilany jest gazem zamiast paliwem. minusy - potrzeba dodatkowej butli gazowej.

są jeszcze tzw ogrzewania suche. montuje się urządzenie grzewcze najczęściej zasilane paliwem. przez te urządzenia przepływa powietrze i we wnętrzy się ogrzewa. ciepłe powietrze ogrzewa kabinę. działa to tak jak suszarka do włosów lub farelka. plusy - niski pobór energii , szybki czas nagrzania , minusy - suche powietrze w kabinie.

> 2.. Czy klimatyzacja postojowa składa się z takich samych elementów jak tradycyjna klima tzn.

> sprężarka, skraplacz itp?

> 3. Klimatyzacje wodne mają jakiś zbiornik z wodą montowany na dachu czy skąd tam bierze się woda?

klima postojowa nie działa na zasadzie podobnej do samochodowej. w znanych mi systemach nie ma czynnika gazowego, system zbliżony do chłodziarek przenośnych - ogniwo pentliera czy jakoś tak.wydajność takiej klimy jest co najwyżej średnia.łatwiej utrzymać już zadaną temperaturę niż schłodzić rozgrzaną kabinę.

> 4. Czy klimatyzacje takie znajdują zastosowanie również w osobówkach? Jakieś taksówki w

> cieplejszych krajach lub samochody całkowicie prywatne?

> 5. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak w praktyce wygląda żywotność, bezawaryjność i typowe

> Z góry dziękuję za wszelką pomoc, jak czegoś jeszcze nie będę wiedział to dalej będę się dopytywał

najczęściej stosowane systemy ogrzewań postojowych do webasto i eberspacher.poszukaj na ich str internetowych opisów , schematów. może warto napisać maila do nich?

Napisano

Zapewne chodzi o klimatyzację działającą na podobnej zasadzie jak układy klimatyzacji w budynkach - woda (tudzież bardziej ciecz niezamarzająca - pamiętajmy o zimie) spełnia rolę nośnika.

Oddzielnie jest agregat schładzający, a oddzielnie wymiennik we wnętrzu.

Szczerze - jeszcze nie słyszałem o takim układzie.

Bazując na parunastu osobówkach z tego typu układem montowanym fabrycznie - bardzo znośnie.

ALE - jak coś zdechnie, to jest problem, bo to rzadko spotykane wyposażenie.

Mówię o osobówkach - w ciężarówce to praktycznie must-have.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.