Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie wtrysków

Featured Replies

Napisano

Mam takie ogólne pytanie.

Czyszczenie wtryskiwaczy preparatem do tego przeznaczonym.

Czy wykonywać to przed czy po wymianie filtra paliwa czy nie ma to znaczenia?

Dwa razy już czyściłem ale po wymianie filtra z racji, że był on niedużo wcześniej wymieniony ale teraz jestem przed wymianą i tak się zastanawiam czy ma to znaczenie czy filtr jest stary czy nowy? hmm.gif

Napisano

> Mam takie ogólne pytanie.

> Czyszczenie wtryskiwaczy preparatem do tego przeznaczonym.

Nie ma znaczenia, bo i tak takie czyszczenie na niewiele się zdaje. Lepiej dać wtryski na maszynę, zmienić ewentualnie końcówki i katować dalej. Czyszczenie wszelkimi preparatami dolewanymi do paliwa to ściema.

Napisano

Czyszczenie wszelkimi preparatami dolewanymi do

> paliwa to ściema.

Jakieś dowody na potwierdzenie? Bo też mi się zdarzyło kupić taki siuwaks

Napisano

> Mam takie ogólne pytanie.

> Czyszczenie wtryskiwaczy preparatem do tego przeznaczonym.

a co sie dzieje wtryskom?

Napisano
  • Autor

> Czyszczenie wszelkimi preparatami dolewanymi do

> paliwa to ściema.

nie bede wchodził w dyskusję na ten temat bo używałem i mam swoje zdanie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a co sie dzieje wtryskom?

wiek, panie wiek wink.gif

a tak na poważnie, słychać, że trochę "inaczej" silnik pracuje, inaczej odpala itd.

przerabiałem to już 2 razy i zawsze czyszczenie preparatem pomagało na ok. rok, dwa

a teraz zaciekawiło mnie czy wymieniać filtr przed zalaniem czy po zalaniu i wypaleniu paliwa z dodatkiem wink.gif

Napisano

> a teraz zaciekawiło mnie czy wymieniać filtr przed zalaniem czy po zalaniu i wypaleniu paliwa z

> dodatkiem

A jakie to ma znaczenie?

Napisano
  • Autor

> A jakie to ma znaczenie?

dla mnie żadna różnica ale chciałem się upewnić czy nie jestem w błędzie wink.gif

Napisano

> wiek, panie wiek

diesel?

bo jeśli chodzi tylko o "stukanie" to stara sztuczka mechaników od diesli to litr miksola na zbiornik paliwa i pomaga (oczywiscie jednorazowo a nie na każdy zbiornik)

Napisano
  • Autor

> diesel?

> bo jeśli chodzi tylko o "stukanie" to stara sztuczka mechaników od diesli to litr miksola na

> zbiornik paliwa i pomaga (oczywiscie jednorazowo a nie na każdy zbiornik)

diesel,

miksol był lany, może nie w takiej ilości ale nie pomogło

Napisano

> diesel,

> miksol był lany, może nie w takiej ilości ale nie pomogło

a byłeś na regulacji wtrysków? Nie wiem jakie u Was ceny ale w KRK koleś bierze 25zł/sztuki i ustawia na maszynce smile.gif

Napisano
  • Autor

> a byłeś na regulacji wtrysków? Nie wiem jakie u Was ceny ale w KRK koleś bierze 25zł/sztuki i

> ustawia na maszynce

nie byłem,

muszę popytać po okolicy o magika co reguluje wtryski

Napisano

> nie byłem,

> muszę popytać po okolicy o magika co reguluje wtryski

Po co? Skoro pomagał Ci preparat do czyszczenia to odpuść sobie naprawy fizyczne.

Napisano
  • Autor

> Po co?

napisałem, że popytam a nie że pojadę na regulację biglaugh.gif

z racji, że miejscowość niewielka, "specjalistów" niewielu to pewnie ceny nie były by jakies ciekawe wiec i pewnie odpuściłbym regulacje

Napisano

> Po co? Skoro pomagał Ci preparat do czyszczenia to odpuść sobie naprawy fizyczne.

to żadna naprawa - gość rozkręca, czyści, skręca i ustawia wtrysk w taki sposób aby tworzył piękną "mgiełkę". Wtrysk diesla po znaczącym przebiegu zazwyczaj leje siurem prostym zlosnik.gif

Napisano

> to żadna naprawa - gość rozkręca, czyści, skręca i ustawia wtrysk w taki sposób aby tworzył piękną

> "mgiełkę". Wtrysk diesla po znaczącym przebiegu zazwyczaj leje siurem prostym

Coś chyba pomieszałeś hehe.gif

Jak nie ma mgiełki to regulacja nie pomoże, reguluje się ciśnienie otwarcia wtryskiwacza (odpowiednie dla danego silnika). Jak nie ma mgiełki to trzeba wymienić rozpylacz, czasami może pomóc czyszczenie. Zresztą to dotyczy raczej starszych wtryskiwaczy, tych mechanicznych, z CR chyba nie idzie tak łatwo...

Napisano

> Coś chyba pomieszałeś

> Jak nie ma mgiełki to regulacja nie pomoże, reguluje się ciśnienie otwarcia wtryskiwacza

> (odpowiednie dla danego silnika). Jak nie ma mgiełki to trzeba wymienić rozpylacz, czasami

> może pomóc czyszczenie. Zresztą to dotyczy raczej starszych wtryskiwaczy, tych mechanicznych,

> z CR chyba nie idzie tak łatwo...

mówimy chyba cały czas o starych wtryskach, wlanie miksolu do CR to nie wiem jakby się skończyło zlosnik.gif

u mnie kiedyś rozkręcenie/czyszczenie/regulacja zmieniły siur prosty w mgiełkę (w OM616)

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.