Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

205 55 r16

Featured Replies

Napisano

Na lato do Forda mondeo (mk4 jeżeli ma to jakieś znaczenie) - poradzicie co wybrać? Założenie:

- nie śliska

- ze średniej półki cenowej.

Wiem, że można sobie wejść na oponeo.pl czy inne wynalazki ale mi chodzi o porady tupu:

- miałem opone xyz i była tragiczna (dlaczego) odradzam

- miałem opone xyz i była świetna (dlaczego) doradzam

Napisano

> Na lato do Forda mondeo (mk4 jeżeli ma to jakieś znaczenie) - poradzicie co wybrać? Założenie:

> - nie śliska

> - ze średniej półki cenowej.

> Wiem, że można sobie wejść na oponeo.pl czy inne wynalazki ale mi chodzi o porady tupu:

> - miałem opone xyz i była tragiczna (dlaczego) odradzam

> - miałem opone xyz i była świetna (dlaczego) doradzam

W Pugu 307 przejechałem dwa sezony na Pirelli P7, śmiało mogę polecić wink.gif

Napisano

Przejrzyj ofertę Klebera może. Wydaje mi się, że mają najlepszy stosunek jakości do ceny zarówno w zimówkach jak i w letnich.

A i tak i tak, gadanie co kto miał jest bezsensu, bo każdy potrzebuje czegoś innego.

Napisano

> Na lato do Forda mondeo (mk4 jeżeli ma to jakieś znaczenie) - poradzicie co wybrać? Założenie:

> - nie śliska

> Wiem, że można sobie wejść na oponeo.pl czy inne wynalazki ale mi chodzi o porady tupu:

- Continental ContiPremiumContact 2 - fajnie trzymają na suchym i mokrym (ciężko nimi zapiszczeć) ale bardzo szybko się zużywają

+ Bridgestone ER300 - super na suchym i nieźle na mokrym

Napisano

Ja w Volvo S60 mam uniroyal Rainsport 2. Widzę że na oponeo teraz sa strasznie drogie, ja coś płaciłem po 220zł . Opona bardzo dobra nie raz mi auto casco uratowała, jedyna jej wada to brak wzmacnianych krawędzi i auto "pływa" w zakrętach ale jesli się do tego przyzwyczaisz to opona bardzo pewna a na mokrym i przejazdach przez płynącą wodę wzorowa.

Napisano

> - nie śliska

nie ma takich opon, które są śliskie. chyba że lubrykantem z Durexa polejesz

znaczy do 1000zł za sztukę? Co to jest średnia półka?

te i inne porady znajdziesz w wątku oponiarskim. 205/55/16 to obecnie chyba najbardziej popularny rozmiar więc przebierać można.

Ja nie lubie Pirelli.

wątek do zamknięcia?

Napisano

Polecam BFGoodrich gforce profiler !

Cicha ,dobrze odprowadza wodę i fajny wygląd ! ok.gif

Napisano

> - Continental ContiPremiumContact 2 - fajnie trzymają na suchym i mokrym (ciężko nimi zapiszczeć)

> ale bardzo szybko się zużywają

> chyba nie tak szybko zrobione 150 tys pół na pół z zimowymi i jeszcze mają ponad 4 mm

Napisano

> > chyba nie tak szybko zrobione 150 tys pół na pół z zimowymi i jeszcze mają ponad 4 mm

to chyba nie mówimy o tych samych oponach

Napisano

> to chyba nie mówimy o tych samych oponach

dajcie spokój. Zużycie opon zależy głównie od stylu jazdy. Można zużyć w 10 tys. km, można po 100 tys mieć jeszcze połowę bieżnika

Napisano

> to chyba nie mówimy o tych samych oponach

te same ale styl jazdy też jest ważny i moc silnika może te 90 koni u mnie nie niszczy tak opon

Napisano

> - nie śliska

W tym rozmiarze i w Mondeo (tyle że MK3) jeździłem na:

- Hankook K107 lub 115 (nie pamiętam na 100%, ale raczej ta pierwsza) i jeździło się fajnie, opona zachowywała się dobrze na mokrym nawet przy dość niskim bieżniku, na suchym na zakrętach bardzo stabilna

- Fulda Carat Progresso - sporo gorzej niż powyższy Hankook, wręcz wrażenie niestabilności na zakrętach

- Goodyear Vector 4seasons - całoroczna, obecnie założona - poprawna opona, bez rewelacji w żadną stronę - czyli sumarycznie jako letnia lepiej niż Fulda i ciut gorzej niż ww Hankook

To cały czas tylko moje wrażenia - z w miarę spokojnej jazdy.

Napisano

Goodyer excellence moge z czystym sumieniem polecic. Opti grip niestety halasuja za bardzo. Z tanszych to Hankook.

Napisano

> - nie śliska

Mam Fireston Firehawk SZ90u

Bardzo dobrze trzymają na suchym ale także i mokrym, "nie uginają" się znacząco w zakrętach, co mi odpowiada, super trzymają przy awaryjnym hamowaniu (bo takowe przećwiczyłem).

Nie zużywają się tak szybko jak np: poprzednie GoodYeary Excellence. Tamte fajnie trzymały, ale szybko się ścierały

Jedyna wada, że nie są najcichsze (według mnie), ale tragedii nie ma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.