Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie CD. / pytanie o FES

Featured Replies

Napisano

Bry,

Jak pisałem poprzednio wspomaganie "żyje".

Dobiegają z niego coraz to silniejsze drgania i hałasy...

Podłączyłem się dziś do kompa - kabel ELM 1.3 + FES (FiatEcuScan 3.3 reg.) no i żadnych błędów nie ma. Parametry czujnika skrętu "wydają się" być prawidłowe, czyli nie zmieniają się jakoś dziwnie podczas kręcenia kierownicy czy też bez jej ruszania.

Dodam, że kabel pożyczony i soft też a ja bawiłem się tym pierwszy raz. zlosnik.gif

Są tam jakieś kalibracje ale wolałem tego nie ruszać.

Czy znajdzie się jakiś dobry człowiek który mógłby co nieco rozwinąć remat i parę rzeczy objaśnić

Pytanie dodatkowe. Gdzieś mi się obiło o jakimś "osiowaniu proxi" co to takiego, czy chodzi o tą kalibrację czujnika po wymianie (BTW można to zrobić samodzielnie) ?

Napisano

> Dobiegają z niego coraz to silniejsze drgania i hałasy...

Czujnik skrętu...

> Pytanie dodatkowe. Gdzieś mi się obiło o jakimś "osiowaniu proxi" co to takiego, czy chodzi o tą

> kalibrację czujnika po wymianie (BTW można to zrobić samodzielnie) ?

Procedura osiowania proxi to poinformowanie body komputera o dołożeniu nowych urządzeń, które ma obsłużyć.

Napisano
  • Autor

> Czujnik skrętu...

czyli nie mam szans, że to coś innego - chyba znana usterka na forum zlosnik.gif

trzeba po wymianie do jakiegoś kompa podłączać ?

BTW warto się bawić w używkę ?

> Procedura osiowania proxi to poinformowanie body komputera o dołożeniu nowych urządzeń, które ma

> obsłużyć.

thx waytogo.gif

Napisano

> czyli nie mam szans, że to coś innego - chyba znana usterka na forum

> trzeba po wymianie do jakiegoś kompa podłączać ?

> BTW warto się bawić w używkę ?

> thx

Możesz spróbować zrobić jego kalibrację- może pomoże. Nowy czujnik da się wyhaczyć za 300zł, wymienić samodzielnie i też trzeba go skalibrować. Jak nie masz czym to zapraszam do siebie (na FESa) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz spróbować zrobić jego kalibrację- może pomoże. Nowy czujnik da się wyhaczyć za 300zł,

widziałem na allegro za 400~500 na jednej aukcji gość wspominał o jakieś zawleczce, że jak jej nie ma to niby używka, gdzieś montowana.

> wymienić samodzielnie i też trzeba go skalibrować. Jak nie masz czym to zapraszam do siebie

> (na FESa)

dostęp do FESa mam, pytanie tylko czy da się tam coś w tej kalibracji spier....yć zlosnik.gif

z tego co pamiętam to tam jakieś dwie kalibracje można zrobić , obie trzeba wykonać ?

Napisano

> widziałem na allegro za 400~500 na jednej aukcji gość wspominał o jakieś zawleczce, że jak jej nie

> ma to niby używka, gdzieś montowana.

> dostęp do FESa mam, pytanie tylko czy da się tam coś w tej kalibracji spier....yć

> z tego co pamiętam to tam jakieś dwie kalibracje można zrobić , obie trzeba wykonać ?

Zrób obie tj kalibracja czujnika pozycji i momentu. w fesie masz po prawej stronie instrukcję co i jak zrobić. Nic się nie sp...li zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zrób obie tj kalibracja czujnika pozycji i momentu. w fesie masz po prawej stronie instrukcję co i

> jak zrobić. Nic się nie sp...li

się okaże czy się nie sp...li zlosnik.gif

thx waytogo.gif

Napisano

> Zrób obie tj kalibracja czujnika pozycji i momentu. w fesie masz po prawej stronie instrukcję co i

> jak zrobić. Nic się nie sp...li

U mnie po wymianie koleś nic nie kalibrował. Regulował czujnikiem skrętu.

Napisano
  • Autor

> U mnie po wymianie koleś nic nie kalibrował. Regulował czujnikiem skrętu.

rozwiń proszę co masz na myśli, żebym dobrze zrozumiał.

Napisano

> U mnie po wymianie koleś nic nie kalibrował. Regulował czujnikiem skrętu.

Dobra, a teraz przełóż to na polski, by inni zrozumieli.

Czujnik, przed założeniem na kolumnę ustawia się w położeniu 0 oznaczonym na jego obudowie strzałkami i "centrujemy" go przy pomocy np. FESa. Dopiero po tym zakładamy go na kolumnę. Pominięcie tego kroku będzie skutkować tym, że po uruchomieniu silnika kierownica sama wyrwie w prawo lub lewo i nikt nie będzie mógł jej zatrzymać. Co za tym idzie, kolumnę trzeba będzie rozbierać na nowo. Temat przerabiałem więc z kosmosu nie piszę.

Napisano

> rozwiń proszę co masz na myśli, żebym dobrze zrozumiał.

Po założeniu czujnika kiera wyrwała w prawo. Rozebrał kolumnę jeszcze raz (ok. 10 s) i jakoś przestawił czujnik. Złożył i jest git. Kompa nie posiadał.

Napisano
  • Autor

> Po założeniu czujnika kiera wyrwała w prawo. Rozebrał kolumnę jeszcze raz (ok. 10 s) i jakoś

> przestawił czujnik. Złożył i jest git. Kompa nie posiadał.

czyli metoda raczej nie polecana wink.gif

lepiej mieć FES i użyć przed montażem...

Napisano

A nie lepiej kupić za 200-250zł kompletną kolumne z anglika? Czujnik jest ten sam. Wymieniasz go, a reszte klamotów sprzedajesz. Sam potrzebuje drążek dolny to bym od ciebie odkupił za dobrą cene smile.gif

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej kupić za 200-250zł kompletną kolumne z anglika? Czujnik jest ten sam. Wymieniasz go, a

> reszte klamotów sprzedajesz. Sam potrzebuje drążek dolny to bym od ciebie odkupił za dobrą

> cene

jaką mam gwarancję, że czujnik nie padnie za jakiś czas ??

poza tym z allegro korzystam jako kupiec wink.gif

Napisano

> A nie lepiej kupić za 200-250zł kompletną kolumne z anglika? Czujnik jest ten sam. Wymieniasz go, a

> reszte klamotów sprzedajesz. Sam potrzebuje drążek dolny to bym od ciebie odkupił za dobrą

> cene

A wiecie, że te kolumny z powodzeniem pasują do wersji EU? Niedługo sam będę taką montował zlosnik.gif

Napisano

> A wiecie, że te kolumny z powodzeniem pasują do wersji EU? Niedługo sam będę taką montował

nie do końca musisz trochę przyciąć plastik z deski....

Napisano

> jaką mam gwarancję, że czujnik nie padnie za jakiś czas ??

> poza tym z allegro korzystam jako kupiec

a jaką masz gwarancje że ten "nowy" kupiony wytrzyma ci dłużej?

Napisano
  • Autor

> a jaką masz gwarancje że ten "nowy" kupiony wytrzyma ci dłużej?

przynajmniej rok gwarancji będzie wink.gif

Napisano

> nie do końca musisz trochę przyciąć plastik z deski....

Masz może jakieś fotki/opis co i jak trzeba przyciąć (czy ciąłeś "widoczną" część deski czy jakieś niewidoczne z zewnątrz wzmocnienia/żebra)?

Napisano

> Masz może jakieś fotki/opis co i jak trzeba przyciąć (czy ciąłeś "widoczną" część deski czy jakieś

> niewidoczne z zewnątrz wzmocnienia/żebra)?

Trzeba wyciąc spory kawałek zewnętrznej cześci deski ale praktycznie cała ta część zasłonięta jest pokrywą pod kierownicą. Jak dobrze to zrobisz to nie będzie nic widać po skręceniu. Inna sprawa że namęczysz sie ze zmieszczeniem wszystkiego, no i musisz "zepsuć" wieloklin kierownicy żeby ustawić ją na wprost.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.