Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z masą / problem z benzyną

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich .

Mam kilka problemów z moim uno 1.0 fire lpg . Proszę o pomoc

1. Od dłuższego czasu gdy załączam nawiew , wskazówki od poziomu benzyny i temperatury znacznie mi się podnoszą . Ktoś kiedyś wytłumaczył mi ze to brak masy że trzeba przeczyscic , podokręcać oczka masowe i będzie działało . Więc przeczysciłem , podokręcałem i nic , wyciągnąłem licznik posprawdzałem - wszystko ok. podłączyłem wszystko pod inną stacyjke bezpieczników , i nic , dalej to samo , nie mam pomysłu.

2. moje uno jest w gazie , jeżdżę na benzynie tylko do momentu aż się rozgrzeje . zauważyłem że auto jest troche zamulone na benzynie , myślałem ze to normalne bo silnik zimny ale na rozgrzanym to samo , tragedii nie ma ale jedzie wyraźnie gorzej niz na lpg . Stawiam na pompę ale mogę sie mylić .

Do tego dochodzi to że licznik od benzyny troche dziwnie działa , wspomniane wczesniej podnoszenie się wskazówki , rezerwa świeci się przy sześciu kreskach :D a sam wskaznik przekłamuje bo przy dwóch kreskach skończyła się benzyna . Do tego wydaje mi się że coś za dużo spala tej benzyny , w zimie dolewałem często benzyny chociaż szybko przełączałem i jezdziłem na gazie . z baku nic nie cieknie a jednak za często dolewam . Wyparowuje? czy ja tankuje powietrze na stacji ?

Napisano

> Witam wszystkich .

> Mam kilka problemów z moim uno 1.0 fire lpg . Proszę o pomoc

> 1. Od dłuższego czasu gdy załączam nawiew , wskazówki od poziomu benzyny i temperatury znacznie mi

> się podnoszą . Ktoś kiedyś wytłumaczył mi ze to brak masy że trzeba przeczyscic , podokręcać

> oczka masowe i będzie działało . Więc przeczysciłem , podokręcałem i nic , wyciągnąłem licznik

> posprawdzałem - wszystko ok. podłączyłem wszystko pod inną stacyjke bezpieczników , i nic ,

> dalej to samo , nie mam pomysłu.

Napisz dokładnie, które punkty masowe czyściłeś.

> 2. moje uno jest w gazie , jeżdżę na benzynie tylko do momentu aż się rozgrzeje . zauważyłem że

> auto jest troche zamulone na benzynie , myślałem ze to normalne bo silnik zimny ale na

> rozgrzanym to samo , tragedii nie ma ale jedzie wyraźnie gorzej niz na lpg . Stawiam na pompę

> ale mogę sie mylić .

a ja stawiam na rozjechane mapy czasu wtrysku - to się często dzieje podczas jazdy na gazie,

dodatkowym bonusem może być o wiele większe spalanie samej benzyny.

W celach diagnostycznych trzeba pojeździć parę dni na samej benzynie. (wcześniej możesz odpiąć klemę na kilkanaście minut).

Jeśli po kilkudziesięciu kilometrach się będzie ok to problem jest j.w.

> Do tego dochodzi to że licznik od benzyny troche dziwnie działa , wspomniane wczesniej podnoszenie

> się wskazówki , rezerwa świeci się przy sześciu kreskach :D a sam wskaznik przekłamuje bo przy

> dwóch kreskach skończyła się benzyna .

Jak opanujesz tą masę w środku auta to wtedy zobaczysz jak pokazuje.

Jak dalej będzie źle to wtedy będziemy się martwić.

> Do tego wydaje mi się że coś za dużo spala tej benzyny,

> w zimie dolewałem często benzyny chociaż szybko przełączałem i jezdziłem na gazie . z baku

> nic nie cieknie a jednak za często dolewam . Wyparowuje? czy ja tankuje powietrze na stacji ?

J.w.

Napisano
  • Autor

> Napisz dokładnie, które punkty masowe czyściłeś.

Te na skrzyni biegów i drugie pod akumulatorem .

> a ja stawiam na rozjechane mapy czasu wtrysku - to się często dzieje podczas jazdy na gazie,

> dodatkowym bonusem może być o wiele większe spalanie samej benzyny.

> W celach diagnostycznych trzeba pojeździć parę dni na samej benzynie. (wcześniej możesz odpiąć

> klemę na kilkanaście minut).

> Jeśli po kilkudziesięciu kilometrach się będzie ok to problem jest j.w.

Ok zrobimy tak jak napisałeś

Napisano

> a ja stawiam na rozjechane mapy czasu wtrysku - to się często dzieje podczas jazdy na gazie,

> W celach diagnostycznych trzeba pojeździć parę dni na samej benzynie. (wcześniej możesz odpiąć

te mapy się same "zjeżdżają"? czy jest inny sposób na nie? hmm.gif

Napisano

> Te na skrzyni biegów i drugie pod akumulatorem .

Zainteresuj się punktem masowym umieszczony pod deską rozdzielczą, obok kolumny kierownicy, tuż pod zegarami.

> Ok zrobimy tak jak napisałeś

Napisano

> a ja stawiam na rozjechane mapy czasu wtrysku - to się

Czy po takich kilkudziesięciu kilometrach przejechanych na Pb mapy powracają do ustawień fabrycznych?

Napisano

> Czy po takich kilkudziesięciu kilometrach przejechanych na Pb mapy powracają do ustawień

> fabrycznych?

tak zakładając że układ zasilania jest sprawny oraz był wykonany reset lub same mapy nie były tragicznie rozjechane.

pozdr

Napisano

Można podłączyć przekaźnik pod Bezpiecznik EFI 30A pod maską żeby pojawiał się tam + dopiero po kluczyku,w ten sposób autko zawsze będzie miała od nowa zresetowane mapy i przywrócone częściowo do ustawiań fabrycznych.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem przez ostatni tydzień 150km na pb .

Muszę przyznać rację lecz nie jest do końca dobrze , przy jezdzie na pb czulem postęp ale był powolny i auto dalej nie doszło do tego stopnia co jazda na lpg. Być może to 150km to za mało aby mapy doszly do siebie.. nie wiem.

> Jak opanujesz tą masę w środku auta to wtedy zobaczysz jak pokazuje.

Masa pod zegarami na kolumnie tak jak pisałes , byla w nienajlepszym stanie wyczyszczenie pomogło , problem rozwiązany !

Dzięki za pomoc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.