Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wałki rozrządu w V6

Featured Replies

Napisano

Hej!

Mam pytanie czy wałki wydechowe w V6 mogą się różnić między sobą pomiędzy lewą a prawą głowicą?

W serwisówce jest rozróżnienie na lewy i prawy a ja tego nie potrafię rozróżnić.

Wymiary i krzywki wyglądają tak samo.

Napisano

> Hej!

> Mam pytanie czy wałki wydechowe w V6 mogą się różnić między sobą pomiędzy lewą a prawą głowicą?

> W serwisówce jest rozróżnienie na lewy i prawy a ja tego nie potrafię rozróżnić.

> Wymiary i krzywki wyglądają tak samo.

A jaki to producent? Może jeden z wałków coś napędza?

Napisano
  • Autor

> A jaki to producent? Może jeden z wałków coś napędza?

to ciągle mój hujdaj made in usa.

przysłał mi człowiek wałki do jednej głowicy (moj silnik jest 24v)

w serwisówce jest rozróżnienie na wałek wydechowy lewy i prawy. wałki mają po wstępnej produkcji (odlewie) 3 miejsca pomiędzy krzywkami do celów pomiarowo- porównawczych, które w czasie eksploatacji nie są do niczego użyte - zwykły nieobrobiony materiał średnicy 30 lub 32 mm.

wałki wydechowe są napędzane paskiem rozrządu a na drugim końcu mają zębatkę, do napędu wałka ssącego łańcuszkiem.

Porównując wymiary krzywek, średnice pod panewki oraz układy krzywek w stosunku do punktów na kole oraz zębatki i w położeniu do drugiego wałka niby wszystko pasuje.

sprężanie sprawdzałem dzisiaj i wszędzie jest w granicach 12 bar i mieści się w tolerancji producenta.

Rozrząd jest ok, ECU błędów nie ma a auto nie ma mocy jak powinno.

Silnik jest bezkolizyjny, więc zawory też powinne być.

Nie mam już pomysłu co może dolegać.

Sprawdzałem znowu rozrząd, zmienne fazy rozrządu, zawory sterujące, teraz mam zdjęte pokrywy wałków, klapy wirowe w kolektorze i nic nie znalazłem ciekawego poza różnicą w wałkach.

Niby nic z tego nie wynika a serwisówka rozróżnia wałki hmm.gif

Napisano

Jedyne co przychodzi do głowy, to jednak inny (delikatnie) kąt pomiędzy krzywkami a zębami koła - być może konstruktorom trudno było tak dograć zęby koła zębatego aby obie pary wałków jednej i drugiej głowicy były identyczne, natomiast łatwe jest zachowanie identyczności jednej pary (tu: ssących).

W końcu w jednej głowicy zawory wydechowe są z lewej strony, w drugiej z prawej, podczas gdy wałki kręcą w jedną stronę.

Inaczej mówiąc pomiędzy kołem wałka ssącego a kołem wałka wydechowego jest powiedzmy N ogniw łańcucha (lub N zębów paska) i tego się nie obejdzie, tylko że w jednej głowicy jest to plus N a w drugiej minus N.

I teraz załóżmy, że wałki ssące są identyczne, to widocznie nie da się tak ustawić w jednej głowicy wydechowego z drugiej głowicy, żeby zgrać zarówno zęby napędzające jak i dokładny kąt krzywek.

Napisano
  • Autor

> Jedyne co przychodzi do głowy, to jednak inny (delikatnie) kąt pomiędzy krzywkami a zębami koła -

> być może konstruktorom trudno było tak dograć zęby koła zębatego aby obie pary wałków jednej i

> drugiej głowicy były identyczne, natomiast łatwe jest zachowanie identyczności jednej pary

> (tu: ssących).

> W końcu w jednej głowicy zawory wydechowe są z lewej strony, w drugiej z prawej, podczas gdy wałki

> kręcą w jedną stronę.

> Inaczej mówiąc pomiędzy kołem wałka ssącego a kołem wałka wydechowego jest powiedzmy N ogniw

> łańcucha (lub N zębów paska) i tego się nie obejdzie, tylko że w jednej głowicy jest to plus N

> a w drugiej minus N.

> I teraz załóżmy, że wałki ssące są identyczne, to widocznie nie da się tak ustawić w jednej głowicy

> wydechowego z drugiej głowicy, żeby zgrać zarówno zęby napędzające jak i dokładny kąt krzywek.

też o tym pomyślałem.

Dzwoniłem do człowieka, który te wałki mi wysłał, kazałem mu zmierzyć wałek który mu został w drugiej głowicy i jest identyczny jak ten, który dostałem.

Wniosek jest taki, że silnik dawca miał dwa identyczne wałki rozrządu ssące a u mnie w silniku były różne hmm.gif

Napisano

> też o tym pomyślałem.

> Dzwoniłem do człowieka, który te wałki mi wysłał, kazałem mu zmierzyć wałek który mu został w

> drugiej głowicy i jest identyczny jak ten, który dostałem.

> Wniosek jest taki, że silnik dawca miał dwa identyczne wałki rozrządu ssące a u mnie w silniku były

> różne

Jeśli to prawda, to masz wałek z innego silnika - takiego, który ma identyczne wałki - więc może to być problemem.

Napisano
  • Autor

> Jeśli to prawda, to masz wałek z innego silnika - takiego, który ma identyczne wałki - więc może to

> być problemem.

mój jest usa a facet miał anglika.

model silnika niby ten sam

Napisano

> mój jest usa a facet miał anglika.

> model silnika niby ten sam

Zastanawia mnie czym to ten ktoś pomierzył, bo różnice w kątach krzywek jeśli są, to na poziomie mniejszym niż kąt między dwoma sąsiednimi zębami na kole.

A chyba ? nawet taka różnica może mieć wpływ na pracę silnika (to łańuchy w ogóle czy paski?) no bo to tak jakby pasek powiedzmy przeskoczył o 1 ząbek.

Napisano
  • Autor

> Zastanawia mnie czym to ten ktoś pomierzył, bo różnice w kątach krzywek jeśli są, to na poziomie

> mniejszym niż kąt między dwoma sąsiednimi zębami na kole.

> A chyba ? nawet taka różnica może mieć wpływ na pracę silnika (to łańuchy w ogóle czy paski?) no bo

> to tak jakby pasek powiedzmy przeskoczył o 1 ząbek.

w serwisówce są pokazane punkty kontrolne jak odróżnić wałek bez pomiaru krzywek. nie wiem jak to zmierzyć.

Zastanawia mnie jeszcze pewna rzecz.

Na kołach od wałków rozrządu są dodatkowe punkty od wewnętrznej strony w porównaniu do znaku do ustawienia rozrządu na zewnątrz.

Kreski są fabrycznie malowane na biały kolor na wszystkich wałkach jakie mam.

odchyłka jest na plus o 6 zębów lub na minus dwie kreski: za 6 i za 7 zębem.

Punkt rozrządu na kole od wałka wydechowego jest na wprost górnej krawędzi krzywek wydechu, czyli GMP 1 tłoka jest równoznaczny z krzywkami dokładnie skierowanymi do góry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.