Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopadlo i chyba mnie. Chyba ABS-y

Featured Replies

Napisano

Witam, mam mały problem doszło do tego ze przyszła pora na wymianę tarcz i klocków i oczywiście świeżego płynu hamulcowego. No i się zaczęło a mianowicie przy wolnej jeździe około 30 km/h. przy leciutkim naciskaniu na pedał hamulca stuka zgrzyta pedał szaleje tak jak by się uruchomiały ABS-y objawy nie występują przy szybkiej jeździe. Mechanik nie bardzo tez wie o co biega ale wywnioskował ze to tył. I tu rodzi się moje pytanie co to będzie coś nie tak z czujnikiem " coś jeszcze o czym nie wiem" a w najgorszym wypadku pasek magnetyczny jest uszkodzony.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam, mam mały problem doszło do tego ze przyszła pora na wymianę tarcz i klocków i oczywiście

> świeżego płynu hamulcowego. No i się zaczęło a mianowicie przy wolnej jeździe około 30 km/h.

> przy leciutkim naciskaniu na pedał hamulca stuka zgrzyta pedał szaleje tak jak by się

> uruchomiały ABS-y objawy nie występują przy szybkiej jeździe. Mechanik nie bardzo tez wie o co

> biega ale wywnioskował ze to tył. I tu rodzi się moje pytanie co to będzie coś nie tak z

> czujnikiem " coś jeszcze o czym nie wiem" a w najgorszym wypadku pasek magnetyczny jest

> uszkodzony.

> Pozdrawiam.

Nie do końca rozumiem... masz świeżo założone nowe tarcze, klocki i wymieniony płyn, tak ? Ile km zrobiłeś na tym zestawie ?

Czy to ABS czy nie najprościej sprawdzić wyciągając od niego bezpiecznik (koło kolumny kierownicy, jest podpisany) przejechać się kawałek i sprawdzić czy sytuacja będzie się powtarzać.

Jeśli efekt ustanie po wyciągnięciu bezpiecznika to jest to na pewno ABS, podłączasz FESa, jedziesz powoli i patrzysz które koło przekłamuje prędkość.... no a potem to już tylko kwestia wyczyszczenia/wymiany czujnika itp.

Napisano
  • Autor

> Nie do końca rozumiem... masz świeżo założone nowe tarcze, klocki i wymieniony płyn, tak ? Ile km

> zrobiłeś na tym zestawie ?

> Czy to ABS czy nie najprościej sprawdzić wyciągając od niego bezpiecznik (koło kolumny kierownicy,

> jest podpisany) przejechać się kawałek i sprawdzić czy sytuacja będzie się powtarzać.

> Jeśli efekt ustanie po wyciągnięciu bezpiecznika to jest to na pewno ABS, podłączasz FESa, jedziesz

> powoli i patrzysz które koło przekłamuje prędkość.... no a potem to już tylko kwestia

> wyczyszczenia/wymiany czujnika itp.

Tia cały zestawik nie wiele z jakieś 50km bo mnie to ze tak napisze irytuje takie zachowanie hamulców i pedała

A widzisz na to nie wpadłem żeby wyjąć fusa. Oraz ewentualnie podłączyć woza do mobilnego centrum dowodzenia ale to myślę ze z rana się już tym zajmę bo w ciemna noc może być kiepsko.

Pozdrawiam.

Napisano

Czy w trakcie wymiany płyn był wymieniany poprzez dolewanie i pompowanie, ąż wyleci płyn czy może każde koło osobno z wężykiem i butelką z płynem?

Napisano
  • Autor

> Czy w trakcie wymiany płyn był wymieniany poprzez dolewanie i pompowanie, ąż wyleci płyn czy może

> każde koło osobno z wężykiem i butelką z płynem?

A tego to nie wiem nie było mnie przy tym zostawiłem furę i pojechałem inna do roboty.

Hymm a jakie to ma znaczenie bo ja bym tak na mój rozum nalewał aż z każdych by zaczęło ciec.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

No dobra wiem coś więcej, po wyjęciu fusa od ABS-u objawy znikły wiec moje przypuszczenia ze to ABS były słuszne. No ale nie może być tak pięknie jak by się chciało i mój jakiś badziewny kabel nie może się połączyć w ecu z ABS-ami. wiec sprawdzenie prędkości kol raczej mogę sobie darować no chyba ze znajdę kogoś z dobrym kabelkiem. Ale mam tez pytanie gdzie znajdę te czujniki? Z góry dzięki.

Pozdrawiam.

Napisano

>. Ale mam tez pytanie gdzie znajdę te

> czujniki? Z góry dzięki.

Są wkręcone w piaste, odkręć około i za tarczą hamulcową je znajdziesz, jedyny wystający kabel z pasty.

Jeśli nigdy nie były czyszczone i wyciągane a nie chcesz ich urwać to popryskaj WD40, za godzinę powtórz operację, a dopiero następnego dnia go wyciągnij smile.gif Przykręcany jest na imbus.

Napisano
  • Autor

> Są wkręcone w piaste, odkręć około i za tarczą hamulcową je znajdziesz, jedyny wystający kabel z

> pasty.

> Jeśli nigdy nie były czyszczone i wyciągane a nie chcesz ich urwać to popryskaj WD40, za godzinę

> powtórz operację, a dopiero następnego dnia go wyciągnij Przykręcany jest na imbus.

Prawda znalazłem ale nieźle jest dokręcony wiec zostaje psikanie i psikanie.

A pisząc więcej przerobiłem mój kabelek i połączyłem się z ABS i jadąc na wykresie jedno kolo szaleje nie jest to jakieś systematyczne ale krotko mówiąc spada mu prędkość wyrównuje się z reszta kol i po jakimś czasie znów spada. Niestety padł mi lapciak i nie zapisałem wykresu wiec nie mam jak pokazać wiec moje skromne pytanka czy można po tych objawach coś więcej powiedzieć czy to będzie czujnik czy pasek w piaście czy raczej zostaje chybił trafił ? A drogie można tak z tym jeździć bo niestety mam wyjazd w poniedziałek i się obawiam żeby coś więcej nie trafiło szlag.

Pozdrawiam.

Napisano

A zapisałeś sobie które to koło ?

Jeśli tak to po prostu popsikaj, odkręć, wyczyść i prawie na pewno będzie git, z tego co pamiętam na tylnych kołach ten pasek jest na wierzchu i się brudzi....

Możesz tak jeździć bez problemu, a jeśli Cię denerwuje ten efekt możesz też jeździć bez bezpiecznika, będzie się świecić kontrolka ale samochód będzie jeździł normalnie i nic się nie stanie, sam tak jeździłem kilka miesięcy wink.gif

Pozdrawiam

ps. hmmm, tak jak pisałem, na tyle te paski są na wierzchu jak dobrze pamiętam... jak masz czas i ochotę to weź szczoteczkę do zębów i je przeczyść bez wyciągania czujnika, może tyle wystarczy wink.gif

Napisano
  • Autor

> A zapisałeś sobie które to koło ?

Hee tylne lewe palacz.gif

Ok będę się tym bawił za dnia w wolnej chwili myślę ze takie info mi starcza i uważam temat za zamknięty.

Pozdrawiam.

Napisano

> Hee tylne lewe

dostęp do paska na piascie jest idealny po zdjeciu tarczy, gromadzi się tam mega syf, jak przed robota bylo O.K. to możliwe, że majeter niechcący starł troche syfu i czujnik ma zmienne w mocy sygnały które docierajac do centralki wprawiają ją w stan "ogłupienia".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.