Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Preheat fault - nietypowe

Featured Replies

Napisano

Witam,

Podczas odpalania silnika pojawia mi się komunikat 'Preheat fault' i podświetlony zółty trójkąt. Już chciałem zamawiać komplet nowych świec żarowych - bo przebieg prawie 200 tys i już czas na zmiany, jeśli któraś padła...

...ale następnego dnia rano, uruchamiam silnik - wszystko OK. Przejechałem z kilometr, zgasiłem silnik, po chwili uruchamiam ponownie - wyskakuje komunikat 'Preheat fault'. Po ok. 10 godzinach, odpalam - wszystko OK. Lekko podgrzałem silnik, zgasiłem, zapalam ponownie - preheat fault.

Podsumowując - pierwsze odpalenie zupełnie zimnego silnika (np. rano) startuje bez błędów, każde następne - pokazuje błędy.

Czy ktoś ma pomysł co to może być? Bo na logikę uszkodzenie świec żarowych powinno być sygnalizowane odwrotnie, tzn. wyrzucać błąd na zimnym silniku a na podgrzanym OK.

Będę wdzięczny za sugestie od czego mam zacząć sprawdzanie.. A może ktoś już miał takie objawy w swoim stilonie?

Napisano

u mnie też wywala błąd "pre heat "tylko z większa losowości niż u Ciebie. najlepsze że świece wymieniałem niecały rok temu na nowe.

Napisano

Obstawiam że któraś ze świec jest na granicy działania... z reguły one się nie psują a stopniowo grzeją coraz słabiej, komputer to sprawdza na zasadzie oporu, a że gdzieś jest ta 'granica' to w zależności od warunków/przypadku/temperatury komputer pokazuje różnie wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

jak miałem bosch plus 1 ngk to też tak czasem miałem. Teraz mam kpl magneti marelli i problem znikł

bosch na zimno miał 0,6ohm a ngk 1 ohm

pozdrawiam

Napisano

Ja bym sprawdził centralkę świec. Odkręcił i zobaczył czy elektromagnes pracuje i w jakim stanie są styki. U mnie owszem jedna świeca była trafiona, ale i centralkę szlag trafił. Próbowałem ją reanimować, wyczyściłem podziałała kilka dni i znowu preheat fault. Kupiłem na allegro, wymieniłem i problem znikł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.