Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy jest możliwa taka sytuacja podczas malowania felg ?

Featured Replies

Napisano

Dałem felgi do znajomego do pomalowania , wszystkim kumplom robił elegancko , mucha nie siada. Odebrałem , było w miarę , trzymałem we workach. W momencie zakładania wszędzie klar popękał ... dałem ponownie do malowania , jednak wcześniej 3 wyprostowałem. Nie prostowana idealnie pomalowana, kolejna w miarę , 2 ostatnie pomalowane jak pędzlem. Kazałem ponownie pomalować , to samo. Zdarł wszystko , dał niby podkład proszkowy u znajomego , pomalował , było git , przychodzi po czasie i zaczyna spływać - zacieki ... twierdzi , że to przez prostowanie , takiego przypadku nie miał , a gość niby od proszkowego podkładu twierdzi , że miał problem z wygrzaniem farby, bo alumium jest shartowane. Nie wiem , nie znam się, jest ciepło , felgi mam ohydne i nie wiem co dalej robić ...

Napisano

> Dałem felgi do znajomego do pomalowania , wszystkim kumplom robił elegancko , mucha nie siada.

> Odebrałem , było w miarę , trzymałem we workach. W momencie zakładania wszędzie klar popękał

> ... dałem ponownie do malowania , jednak wcześniej 3 wyprostowałem. Nie prostowana idealnie

> pomalowana, kolejna w miarę , 2 ostatnie pomalowane jak pędzlem. Kazałem ponownie pomalować ,

> to samo. Zdarł wszystko , dał niby podkład proszkowy u znajomego , pomalował , było git ,

> przychodzi po czasie i zaczyna spływać - zacieki ... twierdzi , że to przez prostowanie ,

> takiego przypadku nie miał , a gość niby od proszkowego podkładu twierdzi , że miał problem z

> wygrzaniem farby, bo alumium jest shartowane. Nie wiem , nie znam się, jest ciepło , felgi mam

> ohydne i nie wiem co dalej robić ...

Jednego nie rozumiem - podkład proszkowy, a na to baza i klar? Przecież to bez sensu. Albo się lakieruje proszkowo, albo natryskowo. Nie miesza się obu sposobów.

Tak samo - jak się (przy lakierowaniu natryskowym) używa bazy akrylowej chemoutwardzalnej, to klar również musi być akrylowy. Jeśli baza poliuretanowa, to taki sam klar. Nie miesza się gatunków.

Ktoś spartolił sprawę.

Ja na twoim miejscu zdecydowałbym się teraz na wyszkiełkowanie felg (to coś jak piaskowanie, tylko innym środkiem) do gołego metalu i polakierowanie od zera.

Napisano
  • Autor

> Jednego nie rozumiem - podkład proszkowy, a na to baza i klar? Przecież to bez sensu. Albo się

> lakieruje proszkowo, albo natryskowo. Nie miesza się obu sposobów.

> Tak samo - jak się (przy lakierowaniu natryskowym) używa bazy akrylowej chemoutwardzalnej, to klar

> również musi być akrylowy. Jeśli baza poliuretanowa, to taki sam klar. Nie miesza się

> gatunków.

> Ktoś spartolił sprawę.

> Ja na twoim miejscu zdecydowałbym się teraz na wyszkiełkowanie felg (to coś jak piaskowanie, tylko

> innym środkiem) do gołego metalu i polakierowanie od zera.

nareszcie jakaś fachowa rada ok.gif a samo wypiaskowanie nie pomoże ?

Napisano

Moje felgi, takie same jak twoje byly tez prostowane; dwie sztuki.

Nic sie z nimi nie dzieje, lakier OK. Malowane byly proszkowo.

Napisano

> nareszcie jakaś fachowa rada a samo wypiaskowanie nie pomoże ?

Tzn. jak? Wypiaskować (zasadniczo: wyszkiełkować) i używać? To se ne da pane Havranek. Albowiem szkiełkowanie ma na celu usunięcie całkowite powłoki lakierniczej.

Napisano

> Jednego nie rozumiem - podkład proszkowy, a na to baza i klar? Przecież to bez sensu. Albo się

> lakieruje proszkowo, albo natryskowo. Nie miesza się obu sposobów.

Przecież jest podkład proszkowy, lakier (baza) proszkowa i na to klar proszkowy.

Jest osobna linia lakierów proszkowych przeznaczonych do felg których nie widać w normalnej palecie RAL

Napisano

> Jest osobna linia lakierów proszkowych przeznaczonych do felg których nie widać w normalnej palecie

> RAL

A mozna jakiegos linka?Bo jak pyt. u siebie to gosciu mi pokazal podstawowa palete RAL-a.

Napisano

> A mozna jakiegos linka?Bo jak pyt. u siebie to gosciu mi pokazal podstawowa palete RAL-a.

Bo mało kto ma to w ofercie z powodu ceny, niestety chyba nie pokażę Ci jak to wygląda bo o ile pamiętam to na stronie nie ma a moje foty są na drugim kompie który jest zepsuty.

Robiłem kumplowi felgi tymi proszkami tylko bez klaru bo nie chciał, i w przypadku proszków można go dać bo fajnie wygląda (jest opcja z delikatnym brokatem i oczywiście bez) ale nie ma potrzeby.

Tu się zaopatruję http://www.promal.com.pl/

Napisano

> Bo mało kto ma to w ofercie z powodu ceny, niestety chyba nie pokażę Ci jak to wygląda bo o ile

> pamiętam to na stronie nie ma a moje foty są na drugim kompie który jest zepsuty.

> Robiłem kumplowi felgi tymi proszkami tylko bez klaru bo nie chciał, i w przypadku proszków można

> go dać bo fajnie wygląda (jest opcja z delikatnym brokatem i oczywiście bez) ale nie ma

> potrzeby.

> Tu się zaopatruję http://www.promal.com.pl/

Hmmm masz zaklad co maluje proszkiem min. felgi??

Napisano

> Hmmm masz zaklad co maluje proszkiem min. felgi??

Nie ja, ja tylko pracuję w firmie co miała i piaskarnię, i śruciarnię, i lakiernię.

Niestety po przeprowadzce została nam lakiernia z której i tak nie korzystamy bo robimy większe gabaryty niż mamy piec, więc korzystamy w dwóch zaprzyjaźnionych lakierni zewnętrznych

Napisano
  • Autor

> Moje felgi, takie same jak twoje byly tez prostowane; dwie sztuki.

> Nic sie z nimi nie dzieje, lakier OK. Malowane byly proszkowo.

tanio dałeś za proszkowe malowanie , mówiłeś , że 400zł wyszło Cię ... ja już tyle dałem za malowanie , a felgi wyglądają tragicznie sick.gif

Napisano
  • Autor

> Tzn. jak? Wypiaskować (zasadniczo: wyszkiełkować) i używać? To se ne da pane Havranek. Albowiem

> szkiełkowanie ma na celu usunięcie całkowite powłoki lakierniczej.

dałem już do piaskowania i polakierowania w zakładzie renowacji felg, jezeli wyjdzie elegancko to będę musiał odzyskać kasę od pseudo lakiernika :/

Napisano

> tanio dałeś za proszkowe malowanie , mówiłeś , że 400zł wyszło Cię ... ja już tyle dałem za

> malowanie , a felgi wyglądają tragicznie

4 x 100PLN malowanie jednej sztu Do tego 2 x 140PLN prostowanie, dwie były OK. Generalnie zacałość 680PLN.

Gdybyś miał bliżej do KTW, to bym ci ich polecił...

Napisano

A jak jest w przypadku glebokich rys?Szpachel chyba nie wytrzyma temp. pieca?

Zostaje tylko opcja napawanie TiG i szlifowanie tego?

Napisano

> A jak jest w przypadku glebokich rys?Szpachel chyba nie wytrzyma temp. pieca?

> Zostaje tylko opcja napawanie TiG i szlifowanie tego?

Teoretycznie nie powinno się używać szpachli ze względu na to że może się odparzyć/odskoczyć no i że niby proszek nie przyjmie, natomiast osobiście testowałem na swoich wyrobach gdzie musiałem użyć dużej ilości szpachli na dość dużej powierzchni i dało radę.

Potem przetestowałem na swoich alufelgach które miały uszkodzenia mechaniczne i wgnioty i też było ok.

Nie testowałem jeszcze "płynnego metalu" więc nie wiem jak on się zachowa, natomiast opcje spawania zostawiłbym już na sam koniec aby uniknąć przegrzewania felg a i fachman dobry do tego potrzebny jest a nie pan Ziutek z elektrodą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 4 x 100PLN malowanie jednej sztu Do tego 2 x 140PLN prostowanie, dwie były OK. Generalnie zacałość

> 680PLN.

> Gdybyś miał bliżej do KTW, to bym ci ich polecił...

imho dobra cena , jestem ciekaw co z moimi teraz wyjdzie

Napisano

> Teoretycznie nie powinno się używać szpachli ze względu na to że może się odparzyć/odskoczyć....

hahahahahahaha nie mogę.

Szkoda że pokasowałem fotki z fabryki gdzie robią felgi ats, rial, alutec i wiele innych. U nas jest zagłębie i produkują tego od groma, to co idzie pod polerke spawają migiem z drutem do aluminium bo taniej jak tig.

To co pod lakier masowo idzie szpachla novola do aluminium. Dlatego stwierdzam że niemieckie felgi są be

Napisano

> Teoretycznie nie powinno się używać szpachli ze względu na to że może się odparzyć/odskoczyć

... ale to tylko teoretycznie i "forumowo"

W rzeczywistości wszystko jest ok i nic nie odpada.

Napisano

> hahahahahahaha nie mogę.

> Szkoda że pokasowałem fotki z fabryki gdzie robią felgi ats, rial, alutec i wiele innych. U nas

> jest zagłębie i produkują tego od groma, to co idzie pod polerke spawają migiem z drutem do

> aluminium bo taniej jak tig.

No dobrze ale do czego zmierzasz ??

> To co pod lakier masowo idzie szpachla novola do aluminium. Dlatego stwierdzam że niemieckie felgi

> są be

Pod jaki lakier ??

Pod mokry czy proszkowy ??

Napisano

> ... ale to tylko teoretycznie i "forumowo"

> W rzeczywistości wszystko jest ok i nic nie odpada.

Lakiernie zewnętrzne nie chcą przyjmować szpachlowanych elementów a jak przyjmą to tylko na życzenie klienta i adnotacją na piśmie.

Ja testowałem na elementach do ogródka (jakiś dzbanek, garnek stary retro, itd..) gdzie po piaskowaniu wyszło sito zlosnik.gif i dało radę a użyłem zwykłej szpachlówki bo nie miałem innej pod ręką.

Potem testowałem na swoich felgach i też dało radę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.