Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC

Featured Replies

Napisano

mam samochód w którym kończy mi się niedługo OC, prawdopodobnie go będę sprzedawał.

Wykupię OC na rok płatne w 2 ratach, opłacę pierwszą ratę, jak samochód sprzedam to wyślę do ubezpieczalni wypowiedzenie OC z końcem 1 półrocza (opłaconego) , a jak nie sprzedam to zapłacę za drugie półrocze i będę miał dalej OC - dobrze myślę ? czy kombinować z jakimiś umowami na 3 czy 6 miesięcy ?

Napisano

> mam samochód w którym kończy mi się niedługo OC, prawdopodobnie go będę sprzedawał.

> Wykupię OC na rok płatne w 2 ratach, opłacę pierwszą ratę, jak samochód sprzedam to wyślę do

> ubezpieczalni wypowiedzenie OC z końcem 1 półrocza (opłaconego) , a jak nie sprzedam to

> zapłacę za drugie półrocze i będę miał dalej OC - dobrze myślę ? czy kombinować z jakimiś

> umowami na 3 czy 6 miesięcy ?

Po pierwsze to umowy OC nie wypowiesz.

Co najwyżej jak przejdzie na nowego właściciela auta i on zrezygnuje, to Ty możesz sie ubiegać o zwrot niewykorzystanej składki.

Jeśli sprzedasz przed upływem terminu opłaty II składki, to nowy właściciel będzie musiał opłacić II rate przeliczając ubezpieczenie na swoje zniżki.

Jeżeli sprzedasz po zapłaceniu II raty, to tak jak pisałem na początku po zrezygnowaniu (wypowiedzeniu OC) przez nabywcę będziesz mógł sie ubiegać o zwrot składki za niewykorzystany okres.

Pozdrawiam

Napisano

> mam samochód w którym kończy mi się niedługo OC, prawdopodobnie go będę sprzedawał.

> Wykupię OC na rok płatne w 2 ratach, opłacę pierwszą ratę, jak samochód sprzedam to wyślę do

> ubezpieczalni wypowiedzenie OC z końcem 1 półrocza (opłaconego) , a jak nie sprzedam to

> zapłacę za drugie półrocze i będę miał dalej OC - dobrze myślę ? czy kombinować z jakimiś

> umowami na 3 czy 6 miesięcy ?

Jak planujesz sprzedać to zobacz gdzie można wykupić na 12 rat lub minimum 4. Płacisz tylko do momentu posiadania auta. Po sprzedaży nic nie wypowiadasz tylko wysyłasz umowę K-S do firmy Ubezpieczeniowej.

Napisano

Zoba OC w mbanku.

Mozesz placic w miesiecznych ratach.

Dodatkowo na kwitku (potwierdzeniu ubezpieczenia) masz napisane pelen rok dzialania polisy.

Przy kupnie auta mozna sie naciac jak nie zapytasz o to - mozna pomyslec: o fajnie, za caly rok ubezpieczyl - chociaz ten wydatek z glowy.

A tu klopsior - po miesiacu poprzedni wlasciciel jest wolny i pewnie nowemu przychodzi pisemko o tym, ze trzeba wyskakiwac z kasy, albo rezygnowac.

Napisano

> Jak planujesz sprzedać to zobacz gdzie można wykupić na 12 rat lub minimum 4. Płacisz tylko do

> momentu posiadania auta. Po sprzedaży nic nie wypowiadasz tylko wysyłasz umowę K-S do firmy

> Ubezpieczeniowej.

W mbanku nie 'do momentu posiadania auta'.

Jakos tak jest, ze trzeba pelny miesiac ubezpieczenia zapewnic nastepnemu wlascicielowi. W kazdym razie mbank tak robi.

Napisano

> W mbanku nie 'do momentu posiadania auta'.

> Jakos tak jest, ze trzeba pelny miesiac ubezpieczenia zapewnic nastepnemu wlascicielowi. W kazdym

> razie mbank tak robi.

Nie wiem jak i co robi ale chyba to niezbyt legalne.. A jak Cię kończy roczna składka i sprzedsz dwa dni przed końcem to co?

Napisano

> Nie wiem jak i co robi ale chyba to niezbyt legalne.. A jak Cię kończy roczna składka i sprzedsz

> dwa dni przed końcem to co?

nic grinser006.gif nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi auta z ubezpieczeniem kóre sie za dwa dni kończy

Napisano

> nic nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi auta z ubezpieczeniem kóre sie za dwa dni kończy

czemu?

Napisano

> W mbanku nie 'do momentu posiadania auta'.

> Jakos tak jest, ze trzeba pelny miesiac ubezpieczenia zapewnic nastepnemu wlascicielowi. W kazdym

> razie mbank tak robi.

Se może robić. Sprzedajesz auto i wysyłasz do ichniego TU kopie umowy, jak przyślą pisemko z wezwaniem do jakiejś dopłaty to odpisujesz im podając $28 (zdaje się) z ustawy o ubezpieczeniach.

Napisano

> Nie wiem jak i co robi ale chyba to niezbyt legalne..

> A jak Cię kończy roczna składka i sprzedsz dwa dni przed

> końcem to co?

ha, dobre pytanie.

nie znam na nie odpowiedzi niestety.

Napisano

> Se może robić. Sprzedajesz auto i wysyłasz do ichniego TU kopie umowy, jak przyślą pisemko z

> wezwaniem do jakiejś dopłaty to odpisujesz im podając $28 (zdaje się) z ustawy o

> ubezpieczeniach.

zadnych pisemek nie przysylaja.

po prostu sciagaja siano z konta i tyle.

Napisano

> zadnych pisemek nie przysylaja.

> po prostu sciagaja siano z konta i tyle.

No to napisz reklamację. Na jakiej kufa podstawie pobierają Ci pieniądze z konta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.