Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do E46 3,0D 184kM???

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie? zlosnik.gifJako,że niedługo inspekcja sponiewiera moją perełkę pomału szykuje się do wymiany oleju i teraz pytanie.Oryginalnie był pewnie jakiś Castrol EDGE td syntetyk.Obecnie auto ma przejechane 217 tys km i od poprzedniego właściciela dowiedziałem się,że zalewał Maganteca Diesla 10W40,czy to nie jest zbyt szitowaty olej do takiego silnika?Czy mogę bezpiecznie zalać jakiś syntetyk typu EDGE TD 5W40 czy choćby Mobil 5W30 XE? confused.gif

Napisano

> Jak w temacie? Jako,że niedługo inspekcja sponiewiera moją perełkę pomału szykuje się do wymiany

> oleju i teraz pytanie.Oryginalnie był pewnie jakiś Castrol EDGE td syntetyk.Obecnie auto ma

> przejechane 217 tys km i od poprzedniego właściciela dowiedziałem się,że zalewał Maganteca

> Diesla 10W40,czy to nie jest zbyt szitowaty olej do takiego silnika?Czy mogę bezpiecznie zalać

> jakiś syntetyk typu EDGE TD 5W40 czy choćby Mobil 5W30 XE?

ja mam podobny przebieg i leje castrol edge sport 0w40 taki jak jest zalecany na stronie castrola.. Jezdze na nim juz 3 wymiany i nie widze zadnego problemu , wiec jestem zadowolony smile.gif

Napisano

ten 10W40 Magnatec to chyba półsyntetyk, w poprzednim aucie E39 520d 136KM jezdziłem na Magnatecu 5W40 i było ok.

Kupiłbym porządny olej syntetyczny na Twoim miejscu i nie przejmował sie przebiegiem

Napisano

> ten 10W40 Magnatec to chyba półsyntetyk, w poprzednim aucie E39 520d 136KM jezdziłem na Magnatecu

> 5W40 i było ok.

> Kupiłbym porządny olej syntetyczny na Twoim miejscu i nie przejmował sie przebiegiem

ktos zalal pewnie 10w40 bo trani facepalm%5B1%5D.gif a jednak te 7litrow trzeba by wypelnic ten silnik.. a roznice w cenie sa spore ok.gif

Napisano
  • Autor

Czy bezpieczne dla silnika jest takie "żonglowanie" olejami,tzn. czy mogę przed wymianą zastosować płukankę STP i bezpiecznie zalać dedykowany Castrol Edge 0W40 jaki jest dedykowany dla tego motoru?

Napisano

> Czy bezpieczne dla silnika jest takie "żonglowanie" olejami,tzn. czy mogę przed wymianą zastosować

> płukankę STP i bezpiecznie zalać dedykowany Castrol Edge 0W40 jaki jest dedykowany dla tego

> motoru?

masz jakies przypuszczenia jak dlugo jezdzilo te auto na tym 10w40 ??

Napisano
  • Autor

> masz jakies przypuszczenia jak dlugo jezdzilo te auto na tym 10w40 ??

W kraju jest od maja 2011 więc pewnie "nasi" nalali tego do silnika,wątpie aby w Szwajcarii jeździli na takim oleju. ok.gif

Napisano

> W kraju jest od maja 2011 więc pewnie "nasi" nalali tego do silnika,wątpie aby w Szwajcarii

> jeździli na takim oleju.

pewnie tak smile.gif mysle ze mozesz zrobic wymiane na ten ktory ci odpowiada wink.gif

ciekawostka jest ze na stronie castrol UK zalecaja olej EDGE 5w40 a na polskiej stronie castrol zaleca EDGE sport 0w40 zlosnik.gif fajnie nie ?? hehe.gif

ja jak kupilem auto nie bylo zadnej adnotacji jaki olej byl lany sick.gif wiec dlugo nie myslac zmienilem na 0w40 i wszystko dziala - nie cieknie i jest OK wink.gif mysle ze i z Twoim bedzie dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

Rozmawiałem z moim znajomym mechanikiem do którego wiedzy i doświadczenia mam 100% zaufanie i stwierdził,że mogę śmiało zmienić na Edge 0w40,przy tak krótkim przebiegu na półsyntetyku nic absolutnie się nie stanie jeśli chodzi o przepłukanie silnika.Można dla świętego spokoju dać jakąś płukankę do oleju,a później już zalać docelowego edga. zlosnik.gifok.gif

Napisano

Nie rozumiem w czym problem. Ten silnik nie jest specjalnie wymagajacy pod wzgledem oleju- lejesz dobry syntetyk i po sprawie.

Mam kolege ktory nakrecil e46 330d 184km jakies ponad 400tys (a ile miala zdjęte z budy po kupnie to inna sprawa) i leje 5w30. Ciekawe jest to, ze olej zmienia minimum co 30tys km. Mowil mi ze dwa razy robil wymiane po 45tys km. Nie dolewa miedzy wymianami i niema zadbych problemow

Napisano

> Rozmawiałem z moim znajomym mechanikiem do którego wiedzy i doświadczenia mam 100% zaufanie i

> stwierdził,że mogę śmiało zmienić na Edge 0w40,przy tak krótkim przebiegu na półsyntetyku nic

> absolutnie się nie stanie jeśli chodzi o przepłukanie silnika.Można dla świętego spokoju dać

> jakąś płukankę do oleju,a później już zalać docelowego edga.

no i gitara smile.gif nic tylko zalewac i cieszyc sie silnikiem wink.gif

kiedy robisz program by miec ciut wiecej mocy ?? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no i gitara nic tylko zalewac i cieszyc sie silnikiem

> kiedy robisz program by miec ciut wiecej mocy ??

Wszystko w swoim czasie. grinser006.gifNa razie nieco spłukałem się na letnie buciki 18zoll i muszę się nieco odkuć z $ zlosnik.gif Jak jutro umyje parcha to zrobię jakiegoś fociszona. zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Wszystko w swoim czasie. Na razie nieco spłukałem się na letnie buciki 18zoll i muszę się nieco

> odkuć z $ Jak jutro umyje parcha to zrobię jakiegoś fociszona.

nooo smile.gif zrob zrob smile.gif czekam na to smile.gif

Wlasnie tak mysle ze chyba mam gdzies kable i program to sciagniecia mojego programu z auta, dawno nie uzywalem , musial bym poszukac tego ustrojstwa ideia.gif 214KM i 470Nm

Napisano

> Nie rozumiem w czym problem. Ten silnik nie jest specjalnie wymagajacy pod wzgledem oleju- lejesz

> dobry syntetyk i po sprawie.

> Mam kolege ktory nakrecil e46 330d 184km jakies ponad 400tys (a ile miala zdjęte z budy po kupnie

> to inna sprawa) i leje 5w30. Ciekawe jest to, ze olej zmienia minimum co 30tys km. Mowil mi ze

> dwa razy robil wymiane po 45tys km. Nie dolewa miedzy wymianami i niema zadbych problemow

silnik moze i nie jest wymagajacy ale jazda na oleju 10w w silniku z turbina raczej dobrym pomysłem nie jest grinser006.gif

Napisano

> Czy bezpieczne dla silnika jest takie "żonglowanie" olejami,tzn. czy mogę przed wymianą zastosować

> płukankę STP i bezpiecznie zalać dedykowany Castrol Edge 0W40 jaki jest dedykowany dla tego

> motoru?

Jeśli auto nie jeżdziło bardzo długo na półsyntetyku to bym sie nie przejmował i zalałbym syntetyk. Dałbym sobie spokój z jakimiś płukankami, jeśli Ci zależy to najwyżej wymień olej co teraz zalejesz po mniejszym przebiegu, np po 5 kkm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.