Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozlaczyc rurki?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Bardzo prosze o informacje jak domowym sposobem rozlaczyc rurki w miejscu zaznaczonym w czerwone kolko. Sa to przewody od klimatyzacji jezeli ma to jakies znaczenie.

Z gory bardzo dziekuje.

c280fc1f54c77e97m.jpg

Napisano

Po co chcesz to rozłączać? To jest zatoczone, nie da się tego później połączyć w domowych warunkach, zresztą w warunkach fabrycznych też byłoby trudno ponownie to zatoczyć po deformacji ze względu na właściwości materiału.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie da sie domowym sposobem.

Napisano
  • Autor

Bo mam wyciek na tym przewodzie. I nie wiem czy da sie wymienic tylko ten przwod, czy musze wymieniac caly tak jak tutaj

Mam jeszcze pytanie - czym jest ta banka na tym przewodzie?

Napisano

> Bo mam wyciek na tym przewodzie. I nie wiem czy da sie wymienic tylko ten przwod, czy musze

> wymieniac caly tak jak tutaj

To co pokazałeś na zdjęciach wygląda jakby było zatoczone i nie wydaje mi się, żeby było to rozłączalne, ale skoro ktoś oferuje to rozłączone to może jest to jakieś magiczne złącze by Peugeot? Chociaż nie wydaje mi się.

Zastanawiam się po grzyba ktoś w tym miejscu łączył rurkę zamiast przyspawać/przylutować bez łączenia do tego zbiorniczka? Może w tym złączu jest coś wbudowane?

> Mam jeszcze pytanie - czym jest ta banka na tym przewodzie?

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i nie doszedłem do żadnych sensownych wniosków. Może to jest jakiś rezonator?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam.

> Bardzo prosze o informacje jak domowym sposobem rozlaczyc rurki w miejscu zaznaczonym w czerwone

> kolko. Sa to przewody od klimatyzacji jezeli ma to jakies znaczenie.

> Z gory bardzo dziekuje.

Jak najbardziej rozłączalne trzeba tylko włożyć coś ze strony z otworem co rozciągnie sprężynkę znajdującą się wewnątrz. Osobiście używałem kawałka elastycznego plastiku żeby to otworzyć. Plastki dociąć tak żeby po zwinięciu zmieścił się w otwór, potem go wcisnąć pod sprężynkę i pociągnąć przewód. Czasami trzeba użyć trochę siły gdyż oringi wewnątrz potrafią stawiać niezły opór.

Napisano

Zrób dokładnie tak jak opisał to kolega powyżej. Bez problemu się rozepnie wink.gif

Napisano

> Po co chcesz to rozłączać? To jest zatoczone, nie da się tego później połączyć w domowych

> warunkach, zresztą w warunkach fabrycznych też byłoby trudno ponownie to zatoczyć po

> deformacji ze względu na właściwości materiału.

> Pozdrawiam BAS

Oj da się da. Stosują to w wielu autach.

Napisano

> Oj da się da. Stosują to w wielu autach.

Po co? Czemu to służy? Bo na zdjęciu wygląda na złącze walcowane.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Po co? Czemu to służy? Bo na zdjęciu wygląda na złącze walcowane.

> Pozdrawiam BAS

Już wyżej kolega podał. To złącze typu spring lock. Stosowane w zasadzie w klimach i przy układach paliwowych.

Napisano

> Już wyżej kolega podał. To złącze typu spring lock. Stosowane w zasadzie w klimach i przy układach

> paliwowych.

Rozumiem co to jest, ale do czego to służy(po kiego grzyba oni to tam wsadzili)?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Rozumiem co to jest, ale do czego to służy(po kiego grzyba oni to tam wsadzili)?

> Pozdrawiam BAS

Prawdopodobnie silnik przychodzi uzbrojony na tyle, że jest też na nim zabudowany cały osprzęt wraz z częścią przewodów klimy. Resztę układu zabudowuje się w fabryce w aucie bez silnika (łatwo i szybko - bo dostęp genialny), potem do komory wjeżdża silnik i zamiast mordować się i skręcać przewody robi się klik - klik i układ zmontowany.

Napisano

> Prawdopodobnie silnik przychodzi uzbrojony na tyle, że jest też na nim zabudowany cały osprzęt wraz

> z częścią przewodów klimy. Resztę układu zabudowuje się w fabryce w aucie bez silnika (łatwo i

> szybko - bo dostęp genialny), potem do komory wjeżdża silnik i zamiast mordować się i skręcać

> przewody robi się klik - klik i układ zmontowany.

Brzmi sensownie, tyle że w ten sposób tworzy się kolejny potencjalny słaby punkt.

Skoro to jest tylko złącze, czyli nie ma nic w środku to można to spokojnie dać do zespawania/zlutowania i mieć po problemie, tyle że pewnie za spawanie/lutowanie kolega zapłaci podobnie/więcej niż za używkę na alledrogo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Brzmi sensownie, tyle że w ten sposób tworzy się kolejny potencjalny słaby punkt.

> Skoro to jest tylko złącze, czyli nie ma nic w środku to można to spokojnie dać do

> zespawania/zlutowania i mieć po problemie, tyle że pewnie za spawanie/lutowanie kolega zapłaci

> podobnie/więcej niż za używkę na alledrogo.

> Pozdrawiam BAS

tym sposobem są łączone również przewody np. do nagrzewnicy

poza tym skoro jakiś inżynier to wymyślił to takie słabe raczej nie jest ... no i pozwala na wymianę mniejszej uszkodzonej części.

rozumiem że Ty być lepiej to rozplanował do montażu grinser006.gif

szkoda że fabryki koncernów samochodowych nie mają Ciebie w swoich szeregach cool.gif

Napisano

> Nie da sie domowym sposobem.

kilka listków plastiku i spokojnie się da ew. zestaw za kilkanaście zł z allegro ( ja kupowałem po 19zł ) do rozłączania ...

klima1.jpg

300_250_productGfx_0b619027f16a38c028a2149547df7ff7.jpg

Napisano

> Prawdopodobnie silnik przychodzi uzbrojony na tyle, że jest też na nim zabudowany cały osprzęt wraz

> z częścią przewodów klimy. Resztę układu zabudowuje się w fabryce w aucie bez silnika (łatwo i

> szybko - bo dostęp genialny), potem do komory wjeżdża silnik i zamiast mordować się i skręcać

> przewody robi się klik - klik i układ zmontowany.

druga sprawa to wymiana uszkodzonego przewodu klimy ...

chciałbyś żeby konieczny był demontaż silnika ? hehe.gif żeby wymienić rurkę shocked.gif

Napisano

> druga sprawa to wymiana uszkodzonego przewodu klimy ...

> chciałbyś żeby konieczny był demontaż silnika ? żeby wymienić rurkę

Nie - wydaje mi się natomiast, że Ty byś tego chciał (pozwalam sobie odbić piłeczkę wink.gif ).

Napisano

> Nie - wydaje mi się natomiast, że Ty byś tego chciał (pozwalam sobie odbić piłeczkę ).

wykluczone żebyśmy sobie grali w ping-ponga ...

nasze zdanie nt. temat jest podobne

banda inżynierów o tym myślała ...

stosuje to w większości modeli aut

akcji serwisowych na wymianę tego nigdy nie ogłoszono ...

więc... to jest dobre rozwiązanie grinser006.gif

Napisano

> więc... to jest dobre rozwiązanie

Bardzo dobre 20.GIF

Ja generalnie jestem zwolennikiem dzielenia podzespołów na tańsze i łatwe w naprawie części składowe (jak chyba każdy użytkownik auta i jak żaden producent części).

Napisano

> Bardzo dobre

> Ja generalnie jestem zwolennikiem dzielenia podzespołów na tańsze i łatwe w naprawie części

> składowe (jak chyba każdy użytkownik auta i jak żaden producent części).

ano ...

osłona instalacji elektrycznej ...kawałek plastiku niedostępny osobno ...

tylko z instalacją ... 7500 netto hehe.gif

Napisano

> ano ...

> osłona instalacji elektrycznej ...kawałek plastiku niedostępny osobno ...

> tylko z instalacją ... 7500 netto

To samo mam z głupią klapką na klemę plusową akumulatora (no może nieco inna skala). Kawałek plastiku z zawiasem kosztuje prawie 200 PLN - bo trzeba wraz z nim kupić cały podzespół, tj. m.in. małą skrzynkę bezpieczników montowaną na klemie.

Nie wspomnę o takich głupotach, jak np. zatrzaski (złączki) filtra paliwa w Matizie - dostępne jedynie z przewodami paliwowymi - czyt. jeżeli nie zdecydujesz się na rozwiązanie "alternatywne" (tj. np. cybanty) - musisz rozkręcić pół samochodu i wydać kilkaset złotych screwy.gif

Napisano
  • Autor

Witam ponownie

Dziekuje za rady - bez problemu udalo sie rozlaczyc i rurka jest juz pospawana. Ale oczywiscie pojawil sie kolejny problem - po wcisnieciu rurek i podaniu ciesnienia - rozlaczaja sie zlosnik.gif Nowe uszczelki zakupie i zaloze, ale czy to cos da? Mozliwe jest ze sprezynka ze starosci juz nie zaciska sie tak jak powinna? Normalnie nie wiem jak to teraz polaczyc.

Pomozecie? 20.GIF

Napisano

> Witam ponownie

> Dziekuje za rady - bez problemu udalo sie rozlaczyc i rurka jest juz pospawana. Ale oczywiscie

> pojawil sie kolejny problem - po wcisnieciu rurek i podaniu ciesnienia - rozlaczaja sie Nowe

> uszczelki zakupie i zaloze, ale czy to cos da? Mozliwe jest ze sprezynka ze starosci juz nie

> zaciska sie tak jak powinna? Normalnie nie wiem jak to teraz polaczyc.

> Pomozecie?

wyjąć

przeczyścić sprężynkę

może wypadła ?

wyjąć ją jakimś " haczykiem " wyczyścić miejsce jej spoczynku , przemyć ją z syfów

i założyc

być może podczas rozłączania ją uszkodziłeś , wtedy na szrot i wymienic

jej funkcja jest tylko taka żeby rurki się nie rozsunęły

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.