Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tarcz przod i tył

Featured Replies

Napisano

Czesc!

Wlasnie jestem po badaniu technicznym. Oprocz sugestii ze wypadaloby zmienic tarcze i luzna blacha termiczna na tyle auta (nie wytrzymalo mocmowanie srubki w jedyn miejscu i troszke sie kiwa) to autko jest cacy.

Czytalem info w ZTS o wymianie tarcz ale to w Punto... czy u nas w stilo jest tak samo? na czym trzyma sie tarcza? jakie sruby?

Jakie tarcze polecacie?

czy razem z tarcza wymieniac jeszcze dobre (czyt. grube) klocki?

Napisano

1. Do nowych tarcz zakłada się zasadniczo nowe klocki.

2. Odkręcasz zacisk, odkręcasz jarzmo, odkręcasz 2 śrubki trzymające tarczę i masz ją w ręku.

3. Stosuję tarcze i klocki TRW.

4. Jak cofniesz tłoczek z tyłu to musisz go odpowiednio ustawić bo tylne klocki mają wypustki, które muszą trafić w wycięcia w tłoczku, inaczej klocek będzie krzywo dolegał do tarczy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> 1. Do nowych tarcz zakłada się zasadniczo nowe klocki.

> 2. Odkręcasz zacisk, odkręcasz jarzmo, odkręcasz 2 śrubki trzymające tarczę i masz ją w ręku.

> 3. Stosuję tarcze i klocki TRW.

> 4. Jak cofniesz tłoczek z tyłu to musisz go odpowiednio ustawić bo tylne klocki mają wypustki,

> które muszą trafić w wycięcia w tłoczku, inaczej klocek będzie krzywo dolegał do tarczy.

> Pozdrawiam BAS

Jak to dobrze madrego posluchac wink.gif

W sumie to tak mi sie wydawalo, ale zawsze lepiej sie upewnic.

Nie wiem jeszcze jak zrobic z tymi klockami...troszku szkoda kasy bo te co mam sa jeszcze na prawde w dobrej kondycji.

Napisano

> Jak to dobrze madrego posluchac

smile.gif Niestety z tylnymi klockami uczyłem się na własnej skórze, jak są źle włożone to będą stawać w prowadnicy i będą się palić podczas jazdy.

Zakładam, że wiesz, że blaszki i prowadnice należy wyczyścić, przed montażem nowej tarczy, czyszczę papierem ściernym piastę.

> Nie wiem jeszcze jak zrobic z tymi klockami...troszku szkoda kasy bo te co mam sa jeszcze na prawde

> w dobrej kondycji.

Połóż papier ścierny na równym blacie a następnie wyszlifuj na nim klocki idealnie na płasko i będzie ok.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 4. Jak cofniesz tłoczek z tyłu to musisz go odpowiednio ustawić bo tylne klocki mają wypustki,

> które muszą trafić w wycięcia w tłoczku, inaczej klocek będzie krzywo dolegał do tarczy.

I trzeba jeszcze pamiętać, że tylne tłoczki należy wkręcać.

Napisano
  • Autor

> Niestety z tylnymi klockami uczyłem się na własnej skórze, jak są źle włożone to będą stawać w

> prowadnicy i będą się palić podczas jazdy.

> Zakładam, że wiesz, że blaszki i prowadnice należy wyczyścić, przed montażem nowej tarczy, czyszczę

> papierem ściernym piastę.

> Połóż papier ścierny na równym blacie a następnie wyszlifuj na nim klocki idealnie na płasko i

> będzie ok.

> Pozdrawiam BAS

Bede robil to ze szwagem w przyszly weekend w Bytomiu. MEchanik z powolania. Pracowal w Fordzie a teraz w Volvo...dla niego moge oddac auto z zamnietymi oczami i wiem ze nic nie zrobi zle... takich mechanikow brakuje na naszym rynku wink.gif.

Co do tylnych zaciskow - tak wiem ze trzeba lewy wkrecac w lewo a prawy w prawo.

Czy te ceny sa wysokie czy na poziomie "do wziecia bez patrzenia"?:

Bosch

0 986 478 238-Tył - 62 zł

0 986 478 810-Przód - 140 zł

TRW

DF1790-Tył - 64 zł

DF2566-Przód - 150 zł

Napisano

> I trzeba jeszcze pamiętać, że tylne tłoczki należy wkręcać.

Konkretnie wkręcać wciskając lub wciskać wkręcając, ale skoro autor wątku pytał w kontekście punto to pewnie wie o tym.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> TRW

> DF1790-Tył - 64 zł

> DF2566-Przód - 150 zł

Nie jestem super na bieżąco, ale za tył płaciłem zimą coś ~50zł/sztukę a za przód w 2009(tylne kosztowały wtedy też 50zł, więc zakładam, że ceny się nie zmieniły) lub 2010 257zł(do JTD) za dwie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

jak będziesz wymieniał tarcze to będę miał do Ciebie sprawę.

PS. zaraz będzie priv

Napisano

> 3. Stosuję tarcze i klocki TRW.

Tu zawsze będziemy się różnić .. TRW czy Brembo 270751858-jezyk.gif

20.GIF

Napisano

> Tu zawsze będziemy się różnić .. TRW czy Brembo

smile.gif

Lucas/TRW przez lata zapracowało na moje zaufanie, ewentualne popiskiwanie czy hałas przy hamowaniu nie ma dla mnie dużego znaczenia.

O ile w CC704 można było włożyć dowolne klocki i było OK o tyle w BBM czy Stilo już tak dobrze nie ma.

W BBM przetestowałem różne klocki, jedne były lepsze inne gorsze, w BBM wszystkie klocki hamowały, ale niektóre bardzo szybko się zużywały a inne bardzo śmierdziały przy mojej jeździe.

W Stilo 1.6 z seryjnym układem hamulcowym, jak je kupiłem, miałem jakieś wynalazki koloru białego/kremowego, które włożono na przeglądzie w ASO w D, które doprowadziły do tego, że poprzedni właściciel pożegnał się ze Stilo a ja miałem dwie nieprzyjemnie sytuacje. Po włożeniu klocków TRW 1.6 autko zawsze hamowało, nawet jak leciał dym z klocków. Od czasu jak z przodu jest układ hamulcowy od JTD/1.8 + tarcza TRW i klocek TRW autko hamuje tak jak lubię.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.