Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koltec Necam, zawory nie cykaja, przelacznik nie swieci :(

Featured Replies

Napisano

Instalacja holenderska Koltec Necam przestala dzialac z nienacka (dzien wczesniej przejechala 500km w upale jezeli moze to miec cos do rzeczy).

Zachowuje sie jakby nie dostawala zasilania (nie slychac elektrozaworow, nie swieca sie diodki w przelaczniku/wskazniku).

Sprawdzilem bezpieczniki, te ktore jestem pewien ze sa od LPG i sa OK.

Zauwazylem, ze modul wtryskiwaczy o symbolu 238002-066 ma jakby deko nadkruszona obudowe, zreszta drugi o symbolu 238002-070 tez.

Wiem, ze na odleglosc to wrozenie, ale moze ktos cos podpowie, lub chociaz potrafi wskazac kogos kto w moim regionie ogarnia te instalacje, a nie dostaje na jej widok od razu zoltej goraczki?

Ostatecznie pojade do ASO opla z tym (siedzi to to w Lacetti), ale ostatecznie bo za sam serwis z wymiana filtrow i podlaczeniem do kompa placilem tam zawsze po 400zl.

Napisano

> Instalacja holenderska Koltec Necam przestala dzialac z nienacka (dzien wczesniej przejechala 500km

> w upale jezeli moze to miec cos do rzeczy).

> Zachowuje sie jakby nie dostawala zasilania (nie slychac elektrozaworow, nie swieca sie diodki w

> przelaczniku/wskazniku).

> Sprawdzilem bezpieczniki, te ktore jestem pewien ze sa od LPG i sa OK.

Warto sprawdzić połączenia elektryczne, bo coś po prostu mogło stracić kontakt.

> Zauwazylem, ze modul wtryskiwaczy o symbolu 238002-066 ma jakby deko nadkruszona obudowe, zreszta

> drugi o symbolu 238002-070 tez.

Te moduły mają obudowy z kruchej żywicy i właśnie tak się sypią, ale to chyba nie to. U mnie działały do końca dobrze mimo ukruszonej obudowy. Skoro nie świeci się przełącznik, to problem będzie raczej w zasilaniu sterownika, albo w połączeniu sterownik - przełącznik. Defekt któregoś z modułów objawiałby się raczej błędem, czyli szybkim miganiem diody rodzaju paliwa. Może połączenie masowe instalacji LPG się zluzowało, albo coś w tym rodzaju?

> Wiem, ze na odleglosc to wrozenie, ale moze ktos cos podpowie, lub chociaz potrafi wskazac kogos

> kto w moim regionie ogarnia te instalacje, a nie dostaje na jej widok od razu zoltej goraczki?

To pewnie nie będzie łatwe. Gdyby okazało się, że potrzebujesz do tego jakiś fantów, to mam jeszcze z tej instalacji m.in. moduły i sterownik.

Napisano
  • Autor

> To pewnie nie będzie łatwe. Gdyby okazało się, że potrzebujesz do tego jakiś fantów, to mam jeszcze

> z tej instalacji m.in. moduły i sterownik.

Oczywiscie fachmani (ci co wogole pracuja w dlugi weekend) rece porozkladali, proponujac w ostatecznosci przerobke na cos np. na STAG-u. Co ciekawe, to nawet w naszym regionalnym zaglebiu aut z Belgii i Holandii, czyli Siemiatyczach tez nikt tego nie rusza.

Umowilem sie w ASO Opla, jako jedyni maja przynajmniej mozliwosc podpiecia sie do sterownika.

Co do fantow, to juz tak sobie myslalem, ze w przypadku gdyby cos sie przydalo nieosiagalnego na rynku to bede sie do Ciebie usmiechal.

Napisano

> Oczywiscie fachmani (ci co wogole pracuja w dlugi weekend) rece porozkladali, proponujac w

> ostatecznosci przerobke na cos np. na STAG-u.

Ja zdecydowałem się właśnie na tak radykalne rozwiązanie i z perspektywy ponad 1,5 roku i około 35 kkm oceniam je jako dobre posunięcie.

>Co ciekawe, to nawet w naszym regionalnym

> zaglebiu aut z Belgii i Holandii, czyli Siemiatyczach tez nikt tego nie rusza.

Nie ma do tego dostępnego softu. Przeciętny fejs do LPG też się nie nada. W praktyce trzeba się pewnie starać o autoryzację u Holendrów, a za wiele aut z tym wynalazkiem po podlaskich drogach pewnie jednak nie jeździ, więc perspektywa zarobku raczej marna. Koło Krakowa jest jeden serwis tych instalacji, następny chyba w Częstochowie. M.in. ze względu na cenę częsci zamiennych i obsługi serwisowej zdecydowałem się na wymianę Necama na Staga.

> Umowilem sie w ASO Opla, jako jedyni maja przynajmniej mozliwosc podpiecia sie do sterownika.

Najpierw będą i tak pewnie musieli przywrócić zasilanie. smile.gif

> Co do fantow, to juz tak sobie myslalem, ze w przypadku gdyby cos sie przydalo nieosiągalnego na

> rynku to bede sie do Ciebie usmiechal.

Gdybyś coś potrzebował, to pytaj. Nie mam wtryskiwaczy i czujnika ciśnienia.

Napisano

> Instalacja holenderska Koltec Necam przestala dzialac z nienacka (dzien wczesniej przejechala 500km

> w upale jezeli moze to miec cos do rzeczy).

> Zachowuje sie jakby nie dostawala zasilania (nie slychac elektrozaworow, nie swieca sie diodki w

> przelaczniku/wskazniku).

> Sprawdzilem bezpieczniki, te ktore jestem pewien ze sa od LPG i sa OK.

> Zauwazylem, ze modul wtryskiwaczy o symbolu 238002-066 ma jakby deko nadkruszona obudowe, zreszta

> drugi o symbolu 238002-070 tez.

> Wiem, ze na odleglosc to wrozenie, ale moze ktos cos podpowie, lub chociaz potrafi wskazac kogos

> kto w moim regionie ogarnia te instalacje, a nie dostaje na jej widok od razu zoltej goraczki?

> Ostatecznie pojade do ASO opla z tym (siedzi to to w Lacetti), ale ostatecznie bo za sam serwis z

> wymiana filtrow i podlaczeniem do kompa placilem tam zawsze po 400zl.

W Kielcach jest magik od Kolteków. Pomaga też na telefon.

Miałem Kolteca 3 gen w nubirze i przez 60 tyś nie było żadnych problemów.

Koltec ma też 2 dodatkowe bezpieczniki przy złączu interfejsu - je sprawdz.

A interfejs to ALDL - typowy dla GM.

Soft to MONIO - kiedyś udało mi się zassać z Elektrody, ale do 3 gen.

Napisano

> A interfejs to ALDL - typowy dla GM.

Nie do GSI - nowszy sterownik MR-140 spotykany np. w Lacetti. Właśnie analizuję temat i wygląda na to, że diagnostyka idzie po linii K. Zgadzają się odpowiednie piny w ECM Lacetti i sterowniku GSi, można więc próbować z fejsem VAG (robi z Lacetti), ale problemem jest soft. Monio wygląda zdecydowanie za staro. To jeszcze DOS.

> Soft to MONIO - kiedyś udało mi się zassać z Elektrody, ale do 3 gen.

Właśnie.

Napisano
  • Autor

> W Kielcach jest magik od Kolteków. Pomaga też na telefon.

Komus kto ma blade pojecie moze i cos pomoze na telefon, ciemniakowi od LPG jakim jestem na pewno nie. Watpie tez by, ktorykolwiek z zadufanych fachowcow chcial go posluchac.

> Miałem Kolteca 3 gen w nubirze i przez 60 tyś nie było żadnych problemów.

Z moim tez nie mialem az dotad (u mnie ok 60kkm, ile od poczatku kto to wie).

> Koltec ma też 2 dodatkowe bezpieczniki przy złączu interfejsu - je sprawdz.

Te akurat namierzylem najszybciej.

Napisano
  • Autor

> Najpierw będą i tak pewnie musieli przywrócić zasilanie.

Przynajmniej jest jakas nadzieja, ze wiedza gdzie to zasilanie ma sie pojawic.

Ostatecznie zdobylem jakis namiar na magika w Siedlcach, a jak nie przeloze na cos na STAGu, bede mial cos na miejscu produkowanego/serwisowanego.

Niestety na jazde na benzynce nie moge se pozwolic, Lacetti robi 120km dziennie w dni pracujace.

Napisano
  • Autor

> Nie do GSI - nowszy sterownik MR-140 spotykany np. w Lacetti. Właśnie analizuję temat i wygląda na

> to, że diagnostyka idzie po linii K. Zgadzają się odpowiednie piny w ECM Lacetti i sterowniku

> GSi, można więc próbować z fejsem VAG (robi z Lacetti), ale problemem jest soft. Monio wygląda

> zdecydowanie za staro. To jeszcze DOS.

No i dzis rano auto znow mnie zaskoczylo, jezdzi na gazie jak gdyby nigdy nic yikes.gif

Bije sie teraz z myslami czy jest sens jechac, szukac przyczyny, czy lepiej czekac az znow nastapi awaria hmm.gif

Napisano

Z czymś takim udałbym się raczej do kumatego elektryka, a nie do serwisu. W razie gdybyś był zainteresowany, to gdzieś mam schemat do tej instalacji. W razie czego elektryk miałby prościej.

Napisano
  • Autor

> Z czymś takim udałbym się raczej do kumatego elektryka, a nie do serwisu. W razie gdybyś był

> zainteresowany, to gdzieś mam schemat do tej instalacji. W razie czego elektryk miałby

> prościej.

Jak mozesz to podrzuc na maila. Ktos juz mi jakies rozpiski podeslal, ale nie zorientowalem sie jeszcze co to.

Elektryke kumam, ale dostep, a raczej jego brak i brak garazu skutecznie odstrasza mnie od grzebania samemu.

Mam jednego magika od elektryki/elektroniki samochodowej, wiec z rozpiska nie powinno byc juz problemu.

Napisano
  • Autor

> Poszło

Dzieki

Napisano

> Jak mozesz to podrzuc na maila. Ktos juz mi jakies rozpiski podeslal,

ja podesłałem :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.