Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi i opony ???

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie jak w temacie ,pacjent astra f (sedan)felgi ET 30 i opony 195/65/14 delikatnie obcierają o rant błotnika (tył) frown.gif ,i teraz pytanie wymienić sprężyny czy opony na węższe ?, ewentualnie jakieś sugestie mile widziane waytogo.gif

Napisano

Prędzej sprężyny, np. od VA, zwykłe lub wzmacniane, ale auto będzie stało sporo wyżej, zwłaszcza w tym drugim wypadku.

ET jest za małe i zmiana opon dużo nie wniesie.

Napisano
  • Autor

> Prędzej sprężyny, np. od VA,

Mógłbyś bardziej rozwinąć VA ,i dobrze by było jakby stało wyżej

PS. a czy od kombi podejdą do sedana sprężyny hmm.gif i czy sporo by to dało wysokości

Napisano

> Mógłbyś bardziej rozwinąć VA

Vectra A

Napisano

> Mógłbyś bardziej rozwinąć VA ,i dobrze by było jakby stało wyżej

> PS. a czy od kombi podejdą do sedana sprężyny i czy sporo by to dało wysokości

Pasują też od Kombi (tutaj nie mam tylko pewności czy wszystko będzie w porządku, bo nie montowałem, ale sądzę że podniesie się i to sporo), od Lanosa....

Jakby Cię interesowało to tutaj masz porównanie:

Astra F X16SZR, koła to felgi 15" ET38 7J, opony 195/50/15, zamontowany gaz, prawie dwuletnie sprężyny KYB K-Flex:

p3170004n.jpg

Jako, że z tył koła obcierały trochę o plastikowe nadkola (bardzo blisko rantu błotnika), to zmieniłem felgi na stalowe z ET43 i 6J, dodatkowo założyłem wzmacniane springi od Lanosa:

tutaj kilka minut po zamontowaniu sprężyn:

p3200007k.jpg

Obecnie tył siadł o jakieś 1,5cm, bo się wszystko ułożyło.

Tutaj porównanie springów, wzmacniane od Lanosa i KYB K-Flex seria:

p3200005.jpg

Napisano

> PS. a czy od kombi podejdą do sedana sprężyny i czy sporo by to dało wysokości

Od kombi absolutnie się nie nadają podnoszą za dużo auto wygląda paskudnie facepalm%5B1%5D.gif pozatym można urwać amortyzatory bo są zbyt rozciągnięte.

Napisano

A ja z innej beczki. Po co wam takie szerokie kapcie? Toż te silniki ledwo je obracają, paliwa szkoda, kasy szkoda, nie myślicie ekologicznie !!! Pamiętam jak miałem takie kapcie w saabie (zimowe bo na lato były 205) ale silnika maiła 160 kuców a nie zaledwie jakieś 70.

grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Quote:

p3170004n.jpg

nie macie wrażenia, że oś jest za bardzo do tyłu?

Napisano

> Quote:

> nie macie wrażenia, że oś jest za bardzo do tyłu?

Prawdopodobnie to przez chlapacz tak wygląda, auto jest bezwypadkowe, belka prosta.

Napisano

> Quote:

> nie macie wrażenia, że oś jest za bardzo do tyłu?

Chlapacz dotyka do opony. Sprężyny od kombi nie nadają się.

Albo od VA, Lanosa - zarówno Hb jak i sedan oraz wzmacniane dedykowane dla AF - efekt w zasadzie będzie taki sam jak od Lanosa, z tą tylko różnicą że sprężyna będzie jakimś tam zamiennikiem niewiadomego pochodzenia, a z Lanosa w ciut wyższej cenie będzie oryginalna.

Nie mów, że w Saabie z mocą rzędu 160KM odczułeś jakikolwiek spadek mocy przez opony o jakich piszesz hehe.gif

Wracając do tematu. Masz zbyt małe ET. Absolutne minimum dla AF to ET35. Z ET o jakim mowa to też będzie jeździć i na seryjnych sprężynach ale wymagane będzie szlifowanie rantów, czego oczywiście chyba nikt nie chce robić.

Ratowanie się węższą opona również nic nie wniesie bo winna jest felga, a nie opona.

Podniesienie tyłu za pomocą wspomnianych sprężyn z pewnością rozwiąże problem i tarcia nie będzie ale tylko połowicznie. Koło i tak zbyt mocno wypełniać będzie wnękę.

Ale to tylko moje zdanie - nie lubię jak wiem o czymś co jest w moim aucie nie tak jak być powinno wink.gif

Napisano

> Po co wam takie szerokie kapcie?

ładnie wyglądają smile.gif

> Toż te silniki ledwo je obracają

zdecydowanie przesadzasz zlosnik.gif

> nie myślicie ekologicznie

nieeee tylko nie "ekologia" zlosnik.gifgrinser006.gif

piwo.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

Odświeżę temat. Chodzi konkretnie o auto ze zdjęć wyżej.

Są tam sprężyny od lanosa - i tu pewnie błąd bo są dodatkowo utwardzane. Auto stoi już ciut niżej niż na zdjęciach ale jeszcze zbyt wysoko.

Zastanawia mnie jedna sprawa.

Jakby stało auto gdyby wrócić do seryjnych sprężyn +

http://allegro.pl/guma-podwyzszajaca-pod-sprezyne-bardzo-wytrzymala-i2612571564.html

???

Guma 3cm wysokości. Na zdjęciu auto z felgami aluminiowymi stoi na zwykłych sprężynach i seryjnych odbojach.

Jest jeszcze jedna możliwość - zastosować sprężyny tylne od Astry G wersji sedan. Porównywałem obie (zwykłą do Astry F z tylną od Astry G) i różnica jest w tym, że od Astry G są dłuższe o jeden zwój ale i drut cieńszy.

Chodzi mi o uzyskanie czegoś pośredniego między tym jak jest na sprężynach od lanosa, a sprężynach seryjnych...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.