Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozwulkanizowane koło pasowe?

Featured Replies

Napisano

Dwa dni temu pojawiło się popiskiwanie na wolnych obrotach. Przypomina to ćwierkanie ptaka i po podniesieniu obrotów znika.

Jak załączę klimę to zaczyna aż dudnić.

Dźwięk pochodzi ewidentnie od lewej strony (od rozrządu).

Wcześniej przy mocnym wciśnięciu gazu pojawiało się piszczenie a teraz przy takim samym pojawia się trzepotanie jakby ktoś paskiem o coś uderzał.

Dodam tylko, że kiedyś mechanik oglądał pasek i był lekko poszarpany na krawędzi a do tego ponoć widać było przetarcia w tych otworach na kole.

Czy to koło czy raczej napinacze?

Napisano

Popiskiwanie na jałowym może świadczyć o pękniętej gumie na kole pasowym napędzającym ( czyli tym wyważonym, amortyzowanym przez gumę ), napinaczach, albo sprężarce klimatyzacji.

Jeśli po włączeniu klimatyzacji następuje dudnienie i strzelanie, niekoniecznie winny musi być sam pasek, zalecam skupić się również na wysprzęglonym kole pasowym od alternatora.

Wszystko pracuje na jednym napędzie więc zwiększenie napięcia paska powoduje że zawsze odezwie się najsłabsze ogniwo na całym osprzęcie.

1. Wymień na początek sam pasek, najtańszy sposób eliminacji

2. Jeśli nic się nie poprawiło, ściągnij pasek, odpal auto i nasłuchuj.

3. Jeśli chcesz wyeliminować klimatyzację kup za parenaście złotych krótszy pasek z ominięciem sprężarki, załóż go i sprawdź czy dalej następują niepokojące odgłosy.

Bardziej stawiam na napęd alternatora - uszkodzone koło wysprzęglone. Ale zanim kupisz koło za 200 zł bo tyle ok. kosztuje, diagnoza da Ci odpowiedź na pytanie co zostało uszkodzone.

Sprawdź również czy koło od sprężarki klimy jest równe, oraz czy w pasku nie ma drobinek metalu.

Ogólnie za podskakiwanie paska na osprzęcie odpowiada:

1. w pierwszej kolejności pęknięta guma na głównym kole pasowym - ok. 250 zł

2. uszkodzony napinacz automatyczny - ok. 100 zł

Napisano

> Dwa dni temu pojawiło się popiskiwanie na wolnych obrotach. Przypomina to ćwierkanie ptaka i po

> podniesieniu obrotów znika.

> Jak załączę klimę to zaczyna aż dudnić.

> Dźwięk pochodzi ewidentnie od lewej strony (od rozrządu).

> Wcześniej przy mocnym wciśnięciu gazu pojawiało się piszczenie a teraz przy takim samym pojawia się

> trzepotanie jakby ktoś paskiem o coś uderzał.

> Dodam tylko, że kiedyś mechanik oglądał pasek i był lekko poszarpany na krawędzi a do tego ponoć

> widać było przetarcia w tych otworach na kole.

> Czy to koło czy raczej napinacze?

Miałem efekty ćwierkania, a winne było kółko pasowe alternatora.

Jest to koło "wolnobieżne"/"kierunkowe"

Napisano
  • Autor

> Od strony rozrządu raczej nie, gdyż pasek wielorowkowy znajduje się po przeciwnej - prawej stronie ilnika siedząc w pojeździe.

Rozrząd jest również po prawej (siedząc w pojeździe) wink.gif

> Bardziej stawiam na napęd alternatora - uszkodzone koło wysprzęglone. Ale zanim kupisz koło za 200

Da się to dostać w InterCars?

> Ogólnie za podskakiwanie paska na osprzęcie odpowiada:

> 1. w pierwszej kolejności pęknięta guma na głównym kole pasowym - ok. 250 zł

To akurat jeśli już to wezmę oryginał za circa 400 smile.gif

A czy jest możliwe aby było to związane z samym rozrządem czy raczej na pewno coś z urządzeń pomocniczych?

Dodam jeszcze, że mam silne wibracje na biegu jałowym co mogłoby znaczyć, że to jednak koło.

Napisano

Mam podobny efekt ale bez drgań i jest to wina napinacza paska.... najlepiej jest ściągnąć pasek, odpalić silnik i będzie wiadomo czy to od paska czy coś innego wink.gif

Napisano

> Od strony rozrządu raczej nie, gdyż pasek wielorowkowy znajduje się po przeciwnej - prawej stronie

> silnika siedząc w pojeździe.

Jakiś dziwny masz ten samochód grinser006.gif we wszystkich które w życiu widziałem, a sporo tego było, rozrząd jest z tej samej strony co pasek wielorowkowy grinser006.gif po drugiej natomiast jest skrzynia biegów.

Napisano

jak kolega kulaselk stoi przodem do silnika to rozrząd ma po swojej lewej ręce ideia.gifold.gifrotfl.gif

a tak na poważnie to tak jak koledzy podpowiadają ściągnij pasek PK

odkręć koło pasowe i dokładnie je obejrzyj czy czasem się nie rozwulkanizowało, sprawdź też koło ad alternatora może siada sprzęgiełko, wtedy też może wydawać takie dźwięki policial.gif

Napisano

> Jakiś dziwny masz ten samochód we wszystkich które w życiu widziałem, a sporo tego było, rozrząd

> jest z tej samej strony co pasek wielorowkowy po drugiej natomiast jest skrzynia biegów.

Dałem doopy z tym stwierdzeniem, przecież to łoczyfiste że rozrząd jest po tej samej stronie bo napęd rozrządu napędza główne koło pasowe napędu wielorowkowego. Dlaczego mój tok rozumowania poszedł w tak absurdalną stronę, Bóg i Teresa z Kalkuty razem wzięci raczą tylko wiedzieć smile.gif

> Jakiś dziwny masz ten samochód

Tyle tylko że ja rozrząd naprawdę mam z prawej strony siedząc w środku, albo patrząc od tyłu ( będzie bliżej ) bo silnik jesst w bagażniku hahaha.gif001.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.