Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno przyczepy a OC

Featured Replies

Napisano

Kupiłem kilka dni temu Niewiadówkę, zarajestrowaną, ale bez ważnego OC (skończyło się w marcu br). Teraz kilka pytań - czy przy przerejestrowywaniu będą w WK żądać potwierdzenia OC? Jeśli tak, to jak wykupić OC na siebie przed rejestracją? No i czy coś mi grozi jeśli data zakupu OC nie będzie równać się dacie z umowy KS?

Napisano

Musisz miec wykupione oc w dniu zkaupu przyczepy i tylko tyle. inny termin to fundusz gwarancyjny i kara, znaczy kupujesz przyczepe, z umowa leziesz i ubezpieczasz i tyle. koszty małe ja za lawetke płace 4 dyszki co roku, a za zwykłą 19 w pzu

Napisano

Witaj curaasan.

W przypadku sprzedaży lub darowizny ubezpieczonego pojazdu mechanicznego, na nabywcę w dniu podpisania umowy sprzedaży/darowizny, automatycznie przechodzą prawa i obowiązki wynikające z aktualnej umowy OC. Nabywca może natomiast wypowiedzieć taką umowę OC w dowolnym momencie.

Natomiast w przypadku nabycia pojazdu i nie otrzymania ważnego OC od poprzedniego właściciela, nabywca ma obowiązek zawarcia nowego ubezpieczenia OC w dniu przeniesienia prawa własności do pojazdu, a najpóźniej w dniu wprowadzenia go do ruchu.

W praktyce Ty jako właściciel udajesz się do dowolnego TU z umowa KS i podpisujesz na siebie umowę ubezpieczenia OC. Później jak już zarejestrujesz możesz podpisać aneks w którym zmieniony będzie numer rejestracyjny przyczepki.

Dodam że, od początku roku obowiązują wyższe kary za brak ważnego ubezpieczenia OC:

- 600 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi do 3 dni

- 1 500 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi od 4 do 14 dni

- 3 000 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu trwa powyżej 14 dni

Napisano

Z pół roku temu przerabiałem podobny temat. W teorii powinieneś wykupić OC zaraz po zakupie przyczepy - to że go wcześniej nie było to już problem poprzedniego właściciela. Teoretycznie mogą się przyczepić o rozbieżność w datach ale szansa że tak zrobią jest relatywnie niewielka. Przed pójściem do WK idziesz do swojego ubezpieczyciela, tłumaczysz co i jak. Podpisujesz umowę OC na stare tablice w przyczepie, płacisz. Idziesz do WK, przerejestrowujesz, a następnie wracasz do agenta który od ręki przepisuje Ci OC na nowe tablice. Ja wszystko załatwiłem w agenturze na terenie WK.

Napisano
  • Autor

> Z pół roku temu przerabiałem podobny temat. W teorii powinieneś wykupić OC zaraz po zakupie

> przyczepy - to że go wcześniej nie było to już problem poprzedniego właściciela. Teoretycznie

> mogą się przyczepić o rozbieżność w datach ale szansa że tak zrobią jest relatywnie niewielka.

> Przed pójściem do WK idziesz do swojego ubezpieczyciela, tłumaczysz co i jak. Podpisujesz

> umowę OC na stare tablice w przyczepie, płacisz. Idziesz do WK, przerejestrowujesz, a

> następnie wracasz do agenta który od ręki przepisuje Ci OC na nowe tablice. Ja wszystko

> załatwiłem w agenturze na terenie WK.

Byłem dziś u agenta i w teorii wyprostowałem sprawę. Jako, że poprzednie ubezpieczenie skończyło się w tym roku, a właściciel zapomniał go opłacić, z mocy prawa przedłużyło się na kolejny rok. Pani ubezpieczyła mi przyczepę z datą wsteczną, tzn. od dnia z umowy KS, (choć potwierdzenie ubezpieczenia mam z datą dzisiejszą) jako kontynuację poprzedniego nieopłaconego ubezpieczenia, choć jednocześnie wysłałem wypowiedzenie starej umowy(??). Trochę to zagmatwane, mam nadzieję, że będzie ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.