Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wspomagania + puki w zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

No, chyba mi się zaczynają objawy starości samochodu... wink.gif

Auto ma jakieś 111 tys. przebiegu i od paru tysiaków zaczęła mi rzęzić pompa wspomagania. Robić coś z tym, czy zostawić własnemu biegowi?

Druga sprawa to pukanie w zawieszeniu na wertepach - pojawiło się niedawno, pewnie jakieś gumowe elementy. Dużo tego jest w Mondeo MK3 kombi? Żona mówi, że tłucze się z przodu, mi się zdawało że z tyłu, a teraz już sam nie wiem. Na przeglądzie prosiłem, żeby dokładnie obejrzeli zawieszenie, ale to w grudniu było i żadnych wad nie stwierdzili (o ile kiedykolwiek na przeglądach technicznych coś stwierdzają...).

Napisano

Z przodu masz zwykly wahacz - pewnie ze 150 pln za sztuke i laczniki - lepsze po 70pln

Tyl taki sam jak w mk2 wiec tez nie powinno byc drogo.

Co do pompy to bardzo dziwne, sprawdz plyn.

Napisano
  • Autor

> Z przodu masz zwykly wahacz - pewnie ze 150 pln za sztuke i laczniki - lepsze po 70pln

> Tyl taki sam jak w mk2 wiec tez nie powinno byc drogo.

Czyli w razie jakichś luzów zmienia się całość? Czy są jakieś zestawy "naprawcze" itp. (nigdy nie musiałem w żadnym aucie remontować zawiechy, więc proszę o wybaczenie naiwności pytań wink.gif )

> Co do pompy to bardzo dziwne, sprawdz plyn.

No niestety. Słychać ją tylko jak kręcę na postoju lub przy manewrach parkingowych. Płynu chyba nie ubywa - w dzień sprawdzę jeszcze raz. W sumie nie był wymieniany od nowości, więc może nie zaszkodzi wymienić.

Kiedyś tam na forum Mondeo KP widziałem post, że z tą pompą to raczej normalka w Mondziakach, ale dziś go nie mogłem odnaleźć (szukałem jak się rozwinęła dyskusja).

Napisano

z tą zawiechą to coś strasznie wcześnie - jedź do porządnego SKP, daj 20zł i niech porządnie sprawdzą co w trawie piszczy hmm.gif

Co do wspomagania to odsyłam na sąsiednie forum - pewnie więcej takich spraw znają wink.gif

Napisano

> Czyli w razie jakichś luzów zmienia się całość? Czy są jakieś zestawy "naprawcze" itp. (nigdy nie

> musiałem w żadnym aucie remontować zawiechy, więc proszę o wybaczenie naiwności pytań )

Ja bynajmniej bym wymienil caly, szkoda czasu i kasy na prasowanie gumek.

Mk3 ma dobre zawieszenie i tak szybko nie siada. Zacznij od sprawdzenia lacznikow, one padaja najszybciej.

Napisano

> Ja bynajmniej bym wymienil caly, szkoda czasu i kasy na prasowanie gumek.

> Mk3 ma dobre zawieszenie i tak szybko nie siada. Zacznij od sprawdzenia lacznikow, one padaja

> najszybciej.

o własnie - łączniki lubią paść jak się stosuje felgi o nieprawidłowym ET - znajomy w foce tak co sezon wymienia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> o własnie - łączniki lubią paść jak się stosuje felgi o nieprawidłowym ET - znajomy w foce tak co

> sezon wymienia

Felgi mam takie jak fabryczne. Pod koniec grudnia byłem na rutynowym badaniu technicznym na stacji, która zajmuje się też zawieszeniami, zbieżnością itp. Powiedzieli, że wszystko cacy. Nawet zbieżność zrobili, bo powiedziałem, że jakby co to zlecę im naprawę.

No ale od grudnia coś się mogło wytłuc, bo trochę po wertepach jeździłem.

Bardziej mnie ta pompa intryguje - jak przestanie padać to pójdę pooglądać, czy mi czasem płynu nie przybyło.

Jeśli miałbym 1800 wydać na nową pompę (jak ktoś tam w podanym przez Ciebie wątku pisze) to trochę bym się zdenerwował, bo powoli dojrzewam do szukania nowego auta, a nie ładowania kasy w stare... zlosnik.gif

Edit

Widzę, że regenerowane pompy chodzą po 300, więc i tu tragedii nie musi być. Ale zacznę od wymiany płynu, bo paru osobom sama wymiana pomogła. Niby przewidziana wymiana jest po 8 latach, jak ktoś tam napisał i mój bolid właśnie dobija do tego wieku... frown.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bynajmniej bym wymienil caly, szkoda czasu i kasy na prasowanie gumek.

> Mk3 ma dobre zawieszenie i tak szybko nie siada. Zacznij od sprawdzenia lacznikow, one padaja

> najszybciej.

Tak zrobię, dzięki za podzielenie się wiedzą.

Napisano

> Tak zrobię, dzięki za podzielenie się wiedzą.

Wiem co jeszcze moze byc - linka od recznego - sprawdz czy to ona nie stuka. zlosnik.gif

Napisano

> Auto ma jakieś 111 tys. przebiegu i od paru tysiaków zaczęła mi rzęzić pompa wspomagania.

ale rzęzi w ogóle , czy tylko na max skręconych kołach ?

Napisano
  • Autor

> ale rzęzi w ogóle , czy tylko na max skręconych kołach ?

Raczej przy mocnym skręcie, chyba w dowolną stronę.

Napisano

> Raczej przy mocnym skręcie, chyba w dowolną stronę.

U mnie tez pompa głośniej pracuje , ale tylko przy manewrach na max skręcie np. na parkingu , jeżeli płynu nie ubywa to odpuść sobie problem.

Napisano

> Raczej przy mocnym skręcie, chyba w dowolną stronę.

no ale jak max dociśniesz kierownicę w skręcie to każda najnowsza pompa zajęczy z bólu - dostaje wtedy ogromny opór. w matizie wtedy zaczynał kwiczeć pasek od pompy, a w pompach elektrycznych zaczyna kwiczeć silniczek.

Napisano
  • Autor

> no ale jak max dociśniesz kierownicę w skręcie to każda najnowsza pompa zajęczy z bólu - dostaje

> wtedy ogromny opór. w matizie wtedy zaczynał kwiczeć pasek od pompy, a w pompach elektrycznych

> zaczyna kwiczeć silniczek.

No nie wiem, może nagram na dyktafon w wolnej chwili i sami ocenicie.

Pierwszy raz mam takie hałasujące auto, więc może źle oceniam objawy.

Napisano
  • Autor

> No nie wiem, może nagram na dyktafon w wolnej chwili i sami ocenicie.

> Pierwszy raz mam takie hałasujące auto, więc może źle oceniam objawy.

Możecie się teraz śmiać. smile.gif

Stukanie okazało się gaśnicą w schowku... Po wyjęciu i wrzuceniu jej luzem do bagażnika auto jeździ bez niepokojących odgłosów.

Rzężenie pompy raczej tylko w skrajnych położeniach, jak już wspólnie ustaliliśmy, więc ograniczę się do wymiany płynu.

Napisano

> Możecie się teraz śmiać.

> Stukanie okazało się gaśnicą w schowku... Po wyjęciu i wrzuceniu jej luzem do bagażnika auto jeździ

> bez niepokojących odgłosów.

> Rzężenie pompy raczej tylko w skrajnych położeniach, jak już wspólnie ustaliliśmy, więc ograniczę

> się do wymiany płynu.

Myśli że jak ma Ford na masce to sie musi psuć, choby nie wiem co zlosnik.gif

Napisano

> Myśli że jak ma Ford na masce to sie musi psuć, choby nie wiem co

kupiłem fordowski czujnik... i od nowości wadliwy- coś w tym jest zlosnik.gif

Napisano

> Rzężenie pompy raczej tylko w skrajnych położeniach, jak już wspólnie ustaliliśmy, więc ograniczę

> się do wymiany płynu.

A myslisz , ze wymiana plynu na to pomoze zlosnik.gif Tak maja pompy od wspomagania nie ciagnij do konca i tyle.

Napisano
  • Autor

> A myslisz , ze wymiana plynu na to pomoze Tak maja pompy od wspomagania nie ciagnij do konca i

> tyle.

Nie wiem czy pomoże - niektórzy na Mondeo KP twierdzą, że pomaga. Tak czy siak płyn wypada wymienić raz na jakiś czas, więc wymienię... Miałem Fiata z hydraulicznym wspomaganiem i aż tak nie rzężało, choć rzeczywiście widać było, że nie lubi jazdy w pełnym skręcie.

Napisano

> Nie wiem czy pomoże - niektórzy na Mondeo KP twierdzą, że pomaga. Tak czy siak płyn wypada wymienić

> raz na jakiś czas, więc wymienię... Miałem Fiata z hydraulicznym wspomaganiem i aż tak nie

> rzężało, choć rzeczywiście widać było, że nie lubi jazdy w pełnym skręcie.

Daj znać jakie efekty, bo i mi coś co jakiś czas zarzęzi...fakt, że nie na pełnym skręcie a np: przy powolnym manewrze... icon_rolleyes.gif Gdzieś na Fordklub wyczytałem również o pękających sprężynach wywołujących podobne dźwięki boje_sie.gifboje_sie.gif

Niby polubiłem swoją fokę , ale jakoś wykonania i ilość drażniących detali nie pozwala jeździć nim ze spokojną głową icon_rolleyes.gif

Napisano

> Daj znać jakie efekty, bo i mi coś co jakiś czas zarzęzi...fakt, że nie na pełnym skręcie a np:

> przy powolnym manewrze... Gdzieś na Fordklub wyczytałem również o pękających sprężynach

> wywołujących podobne dźwięki

> Niby polubiłem swoją fokę , ale jakoś wykonania i ilość drażniących detali nie pozwala jeździć nim

> ze spokojną głową

Ale jaki masz problm aby sprawdzic sprzyn podnies auto na lewarku i objrzyj czy nie jest peknieta. Moze lozyko amortyzatora sie zaciera i stad dziwne dzwieki przy powolnych manewrach.

Napisano
  • Autor

> Daj znać jakie efekty, bo i mi coś co jakiś czas zarzęzi...fakt, że nie na pełnym skręcie a np:

> przy powolnym manewrze...

Pewnie gdzieś w ciągu 2 tygodni to zrobię, bo na razie zawalony robotą jestem (ważny "dedlajn" 15 czerwca).

Gdzieś na Fordklub wyczytałem również o pękających sprężynach

> wywołujących podobne dźwięki

Ja "pękłem" sprężynę z przodu jak pojechałem poszaleć do lasu i ciut mnie zniosło... Efektu żadnego nie zauważyłem, dopiero na parkingu przy ostrych skrętach pykało niepokojąco. Gdyby nie to to bym nie zauważył. Ale mnie sama końcówka się ułamała. Wymieniłem na KYB (zgodnie z zalecanymi co do modelu) i wydaje mi się, że są nieco bardziej miękkie od oryginalnych - w trakcie jazdy jest to nieodczuwalne, natomiast auto wisi chyba troszeczkę niżej.

> Niby polubiłem swoją fokę , ale jakoś wykonania i ilość drażniących detali nie pozwala jeździć nim

> ze spokojną głową

A mój Mondeo nie zawodzi. Co do upierdliwości wykonania to wkurza mnie piszcząca od czasu do czasu na wertepach roleta w bagażniku. No i oczywiście ten przedni zderzak zahaczający o każdy krawężnik - ten element jakiś psychopata projektował bez wątpienia... zlosnik.gif

No i serwis pozostawia sporo do życzenia, podobnie jak we Fiacie (choć tu byłem w miarę zadowolony z krakowskiego Viamotu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.