Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

awaria skrzyni biegów, przeskakiwanie drążka

Featured Replies

Napisano

witam, mam w skrzyni takie objawy jak terkotanie i przeskakiwanie (drązek zmiany biegów rusza sie tak z 2cm) głównie na 1 i 2 biegu przy dodawaniu i odejmowaniu gazu oraz wciskaniu sprzegła. Po spuszczeniu oleju widać opilki, wiórki.. Wart bawić się w naprawę? Droga to zabawa czy może zepsuło sie, wytarło cos taniego?

pozdrawiam

Napisano

> witam, mam w skrzyni takie objawy jak terkotanie i przeskakiwanie

synchronizatory i/lub wytarte koła zębate niektórych biegów

> (drązek zmiany biegów rusza sie

> tak z 2cm) głównie na 1 i 2 biegu przy dodawaniu i odejmowaniu gazu oraz wciskaniu sprzegła.

poduszki silnika i/lub mocowanie drążka

> Po spuszczeniu oleju widać opilki, wiórki.. Wart bawić się w naprawę? Droga to zabawa czy może

> zepsuło sie, wytarło cos taniego?

w skrzyni jak się coś wyciera to nie jest z reguły tanio. wink.gif

wygląda mi to na nieźle zużytą skrzynię.

Z reguły naprawa takiej skrzyni jest nieopłacalna. Części i robota są piekielnie drogie. Co to za auto?

Napisano
  • Autor

auto to stilo 1,4 skrzynia 6 biegów, tak tez mi sie wydaje, ze lepiej kupić używkę.. ale ponoć te skrzynie są coś wadliwe i używka może też długo nie wytrzymać... ehh

Napisano

> auto to stilo 1,4 skrzynia 6 biegów, tak tez mi sie wydaje, ze lepiej kupić używkę.. ale ponoć te

> skrzynie są coś wadliwe i używka może też długo nie wytrzymać... ehh

ta skrzynia jest dość droga. Używka z przełożeniem to okolice nawet 1500zł (choć da się taniej).

Odezwij się do kolegi Darcyk1, on handluje częściami do fiata to powie dokładną cenę palacz.gif

Remont tak czy inaczej może się okazać nieopłacalny. Sprawdź przy okazji sprzęgło i docisk "za jednym zamachem". Możliwe że tam coś jest nie tak i dlatego skrzynia padła. Poduszki i cały mechanizm zmiany biegów (linki, wybieraki, mocowanie lewarka) też bym obejrzał. W Fiacie lubi sie tam coś podgiąć, wyrobić, popękać i wtedy biegi mniej precyzyjnie wchodzą. A jak źle wchodzą to jest szansa na rozwalenie skrzyni.

edit:

widze że ze Ślunska jesteś.

Tam działa spory i prężny oddział cementowni kącikowej. Oni dłubią takie rzeczy z zawiązanymi oczami. Odezwij się czy któremuś po swapie nie została taka skrzynia, kiedyś było modne wkładanie tego do seicento waytogo.gif

Napisano

> auto to stilo 1,4 skrzynia 6 biegów, tak tez mi sie wydaje, ze lepiej kupić używkę.. ale ponoć te

> skrzynie są coś wadliwe i używka może też długo nie wytrzymać... ehh

Mam dwa auta z tą skrzynią. GP + Stilo. Jedno ma ponad 110kkm, drugie połowę tego. W żadnym nie zauważyłem niepokojących objawów...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.