Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o konfigurację alarmu samochodowego

Featured Replies

Napisano

Jako że miałem 2 dni temu nie miłą sytuację w postaci włamania, postanowiłem (mądry Polak po szkodzie) założyć alarm. Głownie zalezy mi nie tyle na ochronie przed kradzieżą samochodu co na skutecznym odstraszeniu i reakcji na akty wandalizmu. Miałem włamanie tego typu że wyrwali mi klamkę, pogięli przy tym drzwi a na koniec zbili i tak szybę. I teraz się zastanawiam jakie czujniki do alarmu zamontować. Pomijam krańcowe drzwi itp. Mikrofalowe chyba sobie odpuszczę bo zadziałają już po zbiciu szyby. Głownie zastanawiam się nad czujnikiem udarowym i glassem. Czy na taki rodzaj włamania jak miałem wystarczy sam udar czy sam czujnik stł szyby? Oba to chyba będzie przesada ? A może warto obydwa zamontować. Proszę o zdanie kogość kto montuje lub użytkuje takie rozwiązania. Inna rzecz to ma fabryczny c.z i jest opcja założenia alarmu sterowanego z fabrycznego kluczyka. Tyle że taki alarm jest ok 200zł droższy. Jest to na pewno jakaś wygoda ale czy warta tej ceny? Może zamiast tego udogodnienia zainwestować w obydwa czujniki?

Prosze o porade bo mam mały mętlik w głowie

Napisano

alarm nic Ci nie da. Nikt na to nie reaguje.

Jesli postawiliby mnie pod sciana i musialbym cos wybrac z tych 2 opcji wezme ten sterowany z kluczyka - wygodniej.

Napisano
  • Autor

> alarm nic Ci nie da. Nikt na to nie reaguje.

Ważne że ja będę reagował, w miare możliwości wink.gif

Poza tym istnieje większę prawdopodobieństwo że taki imbecyl się wystraszy, odpuści sobie, na pewno lekko spanikuje, złapie stresa a juz z pewnością będzie chciał się uwinąć z tematem i np od razu wybić szybę a nie szarpać się kilka (naście?) minut z wyrywaniem klamki i robieniem mi większych szkód

Napisano

Wystarczy sam czujnik udarowy ale koniecznie z regulowaną czułością. Jeśli masz fabryczny centralny na pilota to kup alarm bezpilotowy.

Napisano

teraz się zastanawiam jakie

> czujniki do alarmu zamontować. Pomijam krańcowe drzwi itp. Mikrofalowe chyba sobie odpuszczę

> bo zadziałają już po zbiciu szyby. Głownie zastanawiam się nad czujnikiem udarowym i glassem.

> Czy na taki rodzaj włamania jak miałem wystarczy sam udar czy sam czujnik stł szyby? Oba to

> chyba będzie przesada ? A może warto obydwa zamontować. Proszę o zdanie kogość kto montuje lub

> użytkuje takie rozwiązania. Inna rzecz to ma fabryczny c.z i jest opcja założenia alarmu

> sterowanego z fabrycznego kluczyka. Tyle że taki alarm jest ok 200zł droższy. Jest to na pewno

> jakaś wygoda ale czy warta tej ceny? Może zamiast tego udogodnienia zainwestować w obydwa

> czujniki?

> Prosze o porade bo mam mały mętlik w głowie

Czujnik udarowy - żeby wykrył urywanie klamki musi być dosyć czuło ustawiony, w efekcie będzie się wzbudzał np. od przejeżdżających samochodów ciężarowych.

Glass - to nic więcej jak czujnik mikrofonowy działa na głośniejsze odgłosy typu np.walenie w szybę itp.

Dobry czujnik mikrofalowy daje się ustawić tak żeby działał np. 0,5m dookoła samochodu (mikrofale przenikają przez szyby), to czujniki ultradźwiękowe działają dopiero po wybiciu okna.

Osobiście zamontował bym alarm z funkcją prealarmu i podwójny czujnik wstrząsowy lub mikrofalowy. Pierwsza strefa czujnika podłączona pod wejście prealarmowe i ustawiona na sporą czułość wykrywa już delikatne manipulacje przy samochodzie i ostrzega dosyć cichym pikaniem, trzecie naruszenie strefy prealarmowej załącza alarm "główny"

Co do alarmów bezpilotowych to ta wyższa cena jest dziwna, bo urządzenia są w podobnej kasie co pilotówki.

Napisano

> Prosze o porade bo mam mały mętlik w głowie

Mój kumpel ostatnio montował jakieś wynalazki u siebie. Dostał fajnego pilota z rysunkiem samochodu, na którym w razie próby włamania pojawia się odpowiednia informacja (łącznie z rysunkiem na schemacie co dokładnie się dzieje - działa bodajże do 1.5km). Do tego antynapad (jakkolwiek to się nazywa - samochód nie odpali / zgaśnie bez jakiegoś tam urządzenia wykrywanego zbliżeniowo). Ale co jest najlepsze - ma zamontowane dwie syreny. Jedna z nich jest w środku zlosnik.gif Nie da - po prostu fizycznie nie da - się wysiedzieć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ok,

dzięki wszystkim za porady. W końcu zdecydowałem się na alarm bez pilotowy SEO. Jedyna jego "wada" jest taka że nie ma funkcji prealarmu, za to opinie ma jednego z najstabilniejszych i najmniej awaryjnych alarmów. Co do czujników to wybrałem udarowy i glasa. Czyli jeden (udar) ustawiony na mocniejsze uderzenie w samochód (wandale zazwyczaj delikatni nie są) a drugi wrażliwy na uderzenie w szybę. A nóż zanim zbiją to ją stukną ;-). Jakby co koleś co mi to montuje mieszka dwie ulice dalej także zawsze szybko można podskoczyć i skorygować czułość czy coś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.