Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PI Skrzynka bezpieczników - skąd +12V po zapłonie?

Featured Replies

Napisano

Witam

W związku z zakupem kamery samochodowej (OM205) mam pytanie. Jako iż wiszący kabel od lusterka (kamery) do gniazda zapalniczki to siara i przeszkadzający badziew, to postanowiłem wpiąć się gdzieś w skrzynkę bezpieczników pod kierownicą albo w schowku i przewód puścić przy krawędzi szyby. Ma ktoś pomysł gdzie najlepiej się wpiąć tak żeby zasilanie pojawiało się po zapłonie (w gnieździe zapalniczki jest zawsze) i jednocześnie żeby nie popalić instalacji i skąd wziąć masę? Bardziej by mi pasował schowek, bo tam zmieszczę bez problemu zasilacz kamerki, ale pod kierownicę też by chyba wszedł. Teoretycznie miernikiem znajdę sobie jakieś +12V po zapłonie, ale zamiast szukać pytam, bo może ktoś tutaj już ma sprawdzony patent. Zdjęcia miejsca wpięcia mile widziane smile.gif.

Pytanie drugie. Zasilacz do kamerki jest do gniazda zapalniczki. Tak się więc tylko upewniam ... w gnieździe zapalniczki jest 12V?

Napisano

może z kostki iso w radiu ?, ja mam akurat podpięte radio po zapłonie w PII akurat

Napisano
  • Autor

> może z kostki iso w radiu ?, ja mam akurat podpięte radio po zapłonie w PII akurat

Odpada. U mnie radio działa bez zapłonu. Myślałem też o zegarze w podsufitce, ale zasilacz kamerki mi tam nigdzie nie wejdzie.

Napisano

poprowadzić nową linię z aku, zabezpieczyć bezpiecznikiem i dodać sterowanie przekaźnikiem.

+12 po kluczyku jest pomarańczowe, użyjesz go do sterowania przekaźnikiem.

Masz niezależną, osobną linię sterowaną zapłonem

Napisano

> gnieździe zapalniczki jest 12V?

wepnij się w przewód podświetlenia przed zapalniczką, jest to 12v po zapłonie i poprowadź do schowka

Napisano
  • Autor

> poprowadzić nową linię z aku, zabezpieczyć bezpiecznikiem i dodać sterowanie przekaźnikiem.

> +12 po kluczyku jest pomarańczowe, użyjesz go do sterowania przekaźnikiem.

> Masz niezależną, osobną linię sterowaną zapłonem

Wiem, że tak by było najlepiej, ale za dużo zachodu. Pod blokiem ciężko będzie to zrobić. Dlatego myślałem o wpięciu się np w obwód wentylatora albo sterowania szyb. Ewentualnie może na tym pomarańczowym dać bezpiecznik i stąd bezpośrednio na zasilacz kamerki?

rzel - u mnie zapalniczka działa bez zapłonu. Nie wiem jak z podświetleniem zapalniczki, gdyż nic tam nie świeci od "nowości" smile.gif.

Napisano

> Nie wiem jak z podświetleniem zapalniczki, gdyż nic

> tam nie świeci od "nowości" .

pewnie spaliła się żarówa

Napisano

> Wiem, że tak by było najlepiej, ale za dużo zachodu. Pod blokiem ciężko będzie to zrobić. Dlatego

> myślałem o wpięciu się np w obwód wentylatora albo sterowania szyb. Ewentualnie może na tym

> pomarańczowym dać bezpiecznik i stąd bezpośrednio na zasilacz kamerki?

pomarańczowy jest zabezpieczony już więc po co mu dublować, dodatkowo jak chcesz robić gniazdko zapalniczki to w zasilaczu masz kolejny bezpiecznik.

Z poprowadzeniem dodatkowej linii nie jest wcale tak dużo roboty, do kabiny wejdziesz bokiem koło drzwi i pod uszczelką, pkt masowy masz koło skrzynki bezpieczników, skąd weźmiesz też sterowanie do przekaźnika.

Zamiast kombinować skąd ''ukraść'' +12V po stacyjce i odciążać instalację lepiej poprowadzić nową.

PS

W radiu też masz +12 po stacyjce w kostce ISO, trzeba tylko przepiąć piny aby radio nie dostawało stałego wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.