Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy wymieniał ktoś amortyzatory tylne w lacetti kombi? Jakie amorki kupić? Czy trzeba nowe odboje dawać? Co to za krążki gumowe pod dolnym osadzeniem sprężyny na amortyzatorze? Czy to też się odrazu wymienia? Osłony mam całe

Napisano
  • Autor

> Witam. Czy wymieniał ktoś amortyzatory tylne w lacetti kombi? Jakie amorki kupić? Czy trzeba nowe

> odboje dawać? Co to za krążki gumowe pod dolnym osadzeniem sprężyny na amortyzatorze? Czy to

> też się odrazu wymienia? Osłony mam całe

Dziękuję za wszystkie porady i sugestie. Amortyzatory zakuione -kYB

Nie wymontowywałem jeszcze starych. Czy lepiej odrazu zakupić odboje?? Czy da radę ściągnąć sprężyny bez ściągacza?

Napisano

> Amortyzatory zakuione -kYB

To bardzo dobry wybór ok.gif

> Nie wymontowywałem jeszcze starych. Czy lepiej odrazu zakupić odboje??

Kwestia w jakim są stanie. Jeśli nie żal Ci kasy to kup nowe ok.gif

Czy da radę ściągnąć

> sprężyny bez ściągacza?

Da rade ale to próba samobójcza lub usiłowanie zabójstwa jeśli będziesz miał pomocnika ok.gif

Napisano

> Dziękuję za wszystkie porady i sugestie. Amortyzatory zakuione -kYB

> Nie wymontowywałem jeszcze starych. Czy lepiej odrazu zakupić odboje?? Czy da radę ściągnąć

> sprężyny bez ściągacza?

Nie prościej podjechać do mechanika?

Napisano

> Nie prościej podjechać do mechanika?

Nie lepiej się samemu dokształcić i naprawiać swoje auto bez pomocy babraków?

Napisano

> Nie lepiej się samemu dokształcić i naprawiać swoje auto bez pomocy babraków?

Można, ale trudno bez narzędzi i doświadczenia.

Znajdź zaufanego mechanika w pobliżu siebie - to ułatwia życie z samochodem na stanie smile.gif

Kiedyś sporo robiłem przy aucie sam. Obecnie nie wyobrażam sobie nawet wymiany oleju na podjeździe pod domem.

Ale życzę powodzenia przy wymianie i koniecznie zrób fotorelację ok.gif

Napisano

> Można, ale trudno bez narzędzi i doświadczenia.

Podstawowe narzędzia nie kosztują dużo ok.gif Doświadczenie zdobędzie natomiast wiedza jest chociażby w książkach lub sieci ok.gif

> Znajdź zaufanego mechanika w pobliżu siebie - to ułatwia życie z samochodem na stanie

Nie ma czegoś takiego jak zaufany mechanik no.gif Każdy auto-babrak będzie chciał przede wszystkim zarobić. Natomiast mechanik z prawdziwego zdarzenia będzie cenił swoją wiedzę i każdą godzine swojej pracy ok.gif

> Kiedyś sporo robiłem przy aucie sam. Obecnie nie wyobrażam sobie nawet wymiany oleju na podjeździe

> pod domem.

Ja cały czas naprawiam swoje auto sam. Wole sam coś spieprzyć i to poprawić niż oddać do warsztatu i zapłacić im za spartoloną robotę ok.gif

> Ale życzę powodzenia przy wymianie i koniecznie zrób fotorelację

Ale czy ja coś aktualnie wymieniam? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Kupujesz takie narzędzie

> http://www.harborfreight.com/macpherson-strut-spring-compressor-set-3980.html

> Po cenie benzyny na dojazd do mechanika i sam zmieniasz.

Używałeś tego chociaż raz? grinser006.gif

Ja używałem i powiem Ci jedno...O ile ścisnąć stare springi to nie problem to pod górkę robi się gdy trzeba ścisnąć nowe.

Jak ktoś lubi ryzykować kalectwem/życiem to jego sprawa,ale nie warto dla kilkudziesięciu zł.

Ja podjechałbym do mechanika z całym McPersonem i tam gość elegancko ściśnie sprężynę na prasie.Potem skręci i gotowe.Samemu można już zmontować kolumnę w aucie. old.gif

Napisano
  • Autor

Witam. A więc zakupiłem amorki, odboje i osłony (ale firmy Sachs- mam nadzieję że nie ma różnicy i będą pasowały) , no i ściągacze. Zawsze robię co mogę sam przy aucie bo przejechałem się już nie raz na mechanikach a w internecie są ludzie którzy się naprawdę znają na rzeczy i pomagają. Swoją drogą zastanawiam się dlaczego te amortyzatory są już tak bardzo zużyte . Czy chevrolet to dobra marka w takim razie? Zastanawiam się nad zakupem w przyszłości orlando ale jeśli obecna nubira będzie robić takie numery to chyba lepiej popatrzeć na inne auta

Napisano

> Witam. A więc zakupiłem amorki, odboje i osłony (ale firmy Sachs- mam nadzieję że nie ma różnicy i

> będą pasowały) , no i ściągacze. Zawsze robię co mogę sam przy aucie bo przejechałem się już

> nie raz na mechanikach a w internecie są ludzie którzy się naprawdę znają na rzeczy i

> pomagają. Swoją drogą zastanawiam się dlaczego te amortyzatory są już tak bardzo zużyte . Czy

> chevrolet to dobra marka w takim razie? Zastanawiam się nad zakupem w przyszłości orlando ale

> jeśli obecna nubira będzie robić takie numery to chyba lepiej popatrzeć na inne auta

Pamiętaj, że drogi w naszym grajdołku drogi są jakie są ok.gif Na stan zawieszenia ma wpływ wiele czynników m.in. styl jazdy, to czy auto było przeładowywane niewiem.gif Sasch to dobra firma ok.gif Chevrolet to dobra marka ok.gif Moje lacetti jest w rodzinie od nowości (6lat) i po ze rzeczami eksploatacyjnymi auto nie wymaga żadnych inwestycji....po za kaprysami właściciela oink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wymieniłem! Niestety fotek nie robiłem bo mało czasu miałem ale mogę opisać krok po kroku . Najgorzej było z łącznikami stabilizatora. Moich nie dało się odkręcić i poszły na śmietnik:) Teraz muszę kupić nowe

Napisano
  • Autor

> a tak z ciekawosci , ile amorki wytrzymaly , u mnie własnie tez sie skonczyly

Na liczniku miałem 173000

Napisano

U mnie przy 120 000 przód jest okey, a tył pomału do wymiany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.