Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 16V 103KM LPG drży po rozruchu

Featured Replies

Napisano

Ostatnio jeżdżę trochę swoim Stilo i zauważyłem, że zaraz po rozruchu na noPB silnik drży, trwa to kilka-kilkanaście sekund, później(zarówno na noPB jak i na LPG) wszystko ładnie śmiga. Efekt chyba nasila się wraz ze spadkiem temperatury za oknem.

Jakieś pomysły?

Myślałem o zapiekających się wtryskiwaczach od noPB, ale autko normalnie jeździ na noPB, więc to chyba nie one.

Cewki Champion.

FES nie podłączałem jeszcze (brak czasu a jak mam czas to nie mam siły/nie chce mi się).

LPG to BRC SQ24 po przeglądzie kilka dni temu, ale tu nie widzę związku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

No dokładnie mam tak samo ale w 1.4

Jak jest zimno to silnik tuż po rozruchu wpada w drgania, pracuje nierównomiernie aż trzęsie cała budą. Musi popracować kilka minut i mu przechodzi. Później już cały dzień jest ok. Zauważyłem także że ma to związek z temperaturą. Jak jest zimno to proces się nasila. Szczególne problemy były w zimie. Nie chciał odpalać a jak już odpalił po 10 min kręcenia to trzęsło jak w zajechanym dieslu i dymiło i śmierdziało jak po rozruchu zalanej motorynki;)

Też nie wiem co to jest, zasadniczo nie zgłasza żadnych błędów, więc tym bardziej problem.

Zdarzyło się parę razy że się zfailurował ale po chwili lampka engine zgasła i po kolejnym odpaleniu problemu nie było. Jest to b. dziwne.

W każdym razie, ta usterka prowadzi do tego, że w zimie pojawiają się potężne problemy z rozruchem.

Zastanawiam się czy nie jest to wada którejś z cewek zapłonowych. Ewidentnie jest to wypadanie zapłonów na którymś z cylindrów, lub nawet chwilowy brak pracy na jednym z cylindrów.

Przy czym powodem może być jak podejrzewam zarówno cewka jak i wtryskiwacz.

Pozdrawiam

PS: A cewki czempion masz nowe, czy jeszcze oryginały?

Ja dotychczas wymieniłem 1 sztukę. Jednak wymienianie w ciemno pozostałych 3 wydaje się irracjonalne.

Napisano
  • Autor

Drgania trwają krótko i są dość delikatne, ale są.

> PS: A cewki czempion masz nowe, czy jeszcze oryginały?

Autko z 2005roku, kupiłem w 2009roku, bardzo możliwe, że są fabryczne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jakieś pomysły?

Miałem podobnie w innym samochodzie wyposażonym w lpg. Początkowo drgania na noPb po uruchomieniu zimnego silnika później problemy z odpaleniem przy temperaturze koło 0. Pomogła wymiana sondy lambda.

Napisano
  • Autor

> Miałem podobnie w innym samochodzie wyposażonym w lpg. Początkowo drgania na noPb po uruchomieniu

> zimnego silnika później problemy z odpaleniem przy temperaturze koło 0. Pomogła wymiana sondy

> lambda.

Czasami pojawiają mi się błędy sondy w ECU, ale dzieje się to głównie po regulacji LPG.

Poczekamy, najwyżej się wymieni.

Pozdrawiam BAS

Napisano

A sprawdzaliście, na którym cylindrze "nie pali"? Może to nie wina cewki tylko którejś świecy, może po prostu już się któraś "kończy"?

Sprawdźcie, który cylinder nie pracuje i ewentualnie zmieńcie na nim świecę (lub zamieńcie z inną).

Napisano
  • Autor

> A sprawdzaliście, na którym cylindrze "nie pali"? Może to nie wina cewki tylko którejś świecy, może

> po prostu już się któraś "kończy"?

> Sprawdźcie, który cylinder nie pracuje i ewentualnie zmieńcie na nim świecę (lub zamieńcie z inną).

Świece NGK, mają przebieg ~3500-4000km, przykładowo dzisiaj odpalił bez tego drżenia, ale jest ładna pogoda.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.