Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pisk paska w Focusie Mk2 FL

Featured Replies

Napisano

Mam pewien "upierdliwy" problem związany (najprawdopodobniej) z piskami paska (pasków) wielorowkowych. Już w zasadzie od początku po zakupie, od czasu do czasu przy uruchamianiu zimnego silnika rano lub po kilku godzinach stania popiskiwał pasek. Kilka, kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt sekund. Potem cisza i żadnych pisków juz rozgrzanego paska. Latem przy wyższych temperaturach problem był prawie niezauważalny, im robiło się zimniej tym częsciej i głośniej piszczało z komory silnika. Włączenie np ogrzewania przedniej szyby zaraz po uruchomieniu zwiększa głośnośc i długość pisku. Ponieważ w lutym kończyła mi się gwarancja, pojechałem w styczniu z tym do serwisu. Serwis zmienił mi (ponoć) pasek i miało być OK. Po dwóch dniach pisk jednak wrócił. Pojechałem do innego serwisu, bliżej domu. Pisku podobno nie usłyszeli ale zauwazyli zużyte rolki i je podobno wymienili. Jakis czas było dobrze ale po dwóch, trzech tygodniach, początkowo niesmiało potem coraz mocniej pisk wrócił, stał się nawet bardziej upierdliwy i częsty. W kwietniu pojechałem znów do Forda i poprosiłem o dokładne zlokalizowanie problemu i usunięcie. Auto stało w serwisie dwa dni, jeździłem komunikacją miejską i chodziłem pieszo. Ustalili, że jeden z pasków (podobno inny niż wymieniony wczesniej) miał sporo małych kamyczków między rowkami i to powodowało pisk. Pasek wymienili. Wyjechałem z serwisu z nadzieją, ze będzie już OK. Niestety, minęły może ze trzy tygodnie, przejechałem jakieś 1,5 tys. km i pisk znów jest. Nie wiem już sam, czy w innych egzemplarzach 1.8 tdci tez tak się zdarza? Czy ten typ tak ma? Jestem, juz z lekka poirytowany ta sprawą. Niby duperela a dwa autoryzowane serwisy nie moga sobie z tym poradzić. Czy ktos boryka lub borykał się może z podobnym problemem w tym silniku?

Napisano

> Czy ktos boryka lub boryklał się może z podobnym

> problemem w tym silniku?

Mi coś tam minimalnie może zapiszczy od czasu do czasu, ale tak że jak się przysłucham, nikt inny tego nie słyszy, więc u mnie raczej ten problem nie występuje. Bardziej da się dosłuchać na rozgrzanym silniku na jałowym, że coś się kolebocze, pewnie jakaś obudowa albo coś wink.gif

Napisano

U mnie nie piszczy nic. Za to pompa wspomagania wydaje z siebie piękne dźwięki zlosnik.gif

Napisano

moja fiesta1.4 nopb od odbioru z salonu piszczała z pół roku. potem przestała. Też serwisy nic z tym zrobić nie potrafiły.

Inne fordy były cicho...

Napisano

> Niby duperela a dwa autoryzowane serwisy nie moga sobie z tym poradzić.

Może olej ASO i jedź do jakiegoś innego warsztatu icon_rolleyes.gif

Napisano

a tam nie ma napinacza ? bo jak piszczy to przeważnie słabo naciągnięty ?

u mnie nic nie piszczy, ale ja mam benzynę grinser006.gif

i jest jeden pasek od wszystkiego i drugi od klimy

Napisano
  • Autor

> Może olej ASO i jedź do jakiegoś innego warsztatu

Póki co to mi się nie opłaca zlosnik.gif

Bo ASO robi mi to za darmochę, bo:

Po pierwsze primo: zgłosiłem się z tym problemem jak była gwarancja a oni go nie usunęli

Po drugie secundo: przedłużyłem gwarancję u Forda.

Tak, że będę ich męczył do usr... aż nie zrobią.

Mam nadzieję, że w końcu zrobią dobrze

Napisano
  • Autor

> a tam nie ma napinacza ? bo jak piszczy to przeważnie słabo naciągnięty ?

niewiem.gif nie mam bladego pojęcia. Niektóre paski klinowe chyba nie mają. No ale zakładam, że mechanik powinien wiedzieć czy jest czy nie i jak napiąć pasek żeby było dobrze...

Napisano

> Póki co to mi się nie opłaca

> Bo ASO robi mi to za darmochę, bo:

> Po pierwsze primo: zgłosiłem się z tym problemem jak była gwarancja a oni go nie usunęli

> Po drugie secundo: przedłużyłem gwarancję u Forda.

> Tak, że będę ich męczył do usr... aż nie zrobią.

> Mam nadzieję, że w końcu zrobią dobrze

no skoro lubisz po serwisach się włóczyć to ok. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no skoro lubisz po serwisach się włóczyć to ok.

Właśnie dziś po raz kolejny zawiozłem. Zobaczymy co jutro powiedzą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.