Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie podaje paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie mam mianowicie taki problem że auto nagle zgasło co się okazuje pompa nie podaje paliwa.

Po podłaczeniu na krótko bzyka i się rusza a jak się przekluczy stacyjke to wogóle się nie załącza... Na kablach przy pompie nie dochodzi napięcie

Przekaźńik sterujący dostaje napiecie...Sprawdząłem miernikiem przejście( fukncja pipczenia po styknieciu + i -)

i plusa dałem przy kablu przy pompie a minusa sprawdzałem kość od przekaźnika i wszystkie piny sięodzywaja oprócz bocznego "TD"

Wynikałoby że obwód nie jest nigdzie przerwany na kablach

Ktoś ma jakieś pomysły jakaś zwara czy coś ? wink.gif czy przekaźnik poszedł ? (rozrusznik np kręci)

Napisano

Witam,

miałem podobny problem zobacz tu.

Uszkodzony był komputer, który nie podawał masy na cewkę przekaźnika pompy paliwa. Wymieniłem go dopiero w tym roku (okazyjnie za 40 zł na Allegro).

Po awarii podłączyłem (+)12V po przekręceniu stacyjki do pompy paliwa i tak jeździłem, aż do wymiany kompa.

Napisano

Masz alarm, może jakieś odcięcie, później przekaźnik i jego bezpiecznik, styki w kostce komputera, czujnik uderzeniowy - kiedyś wiatek wpakował się w dużą dziurę i mu wyskoczył, czujnik odłącza masę od pompy paliwa

Napisano

Oblookałeś pompę od strony zasilania. A z drugiej - sam silnik pompy jako odbiornik prądu?

Proponuję zdjąć tylną kanapę, pod niązdjąć blaszaną pokrywkę nad bakiem i odłączyć dwa przewody zasilania pompy (nie pomylić z przewodami wskaźnika poziomu paliwa) i tutaj zmierzyć ciągłość obwodu silnika pompy - rezystancję silnika pompy.

Zdarza się, że złączka przewodu przy pompie paliwa (jednego z dwóch, zresztą omywana benzynką w baku) się obluzuje, przypali luźny styk i po czasie, zwłaszcza na wertepach, przerwie se czasem albo na dobre unieruchomi pompę benzyny. Jeśli jest lpg, to pół biedy, po dziwnym zgaśnięciu lub bezskutecznym zapalaniu silnika na benzynie, zwykle odpala się awaryjnie na lpg rusza i zapomina o dziwnym incydencie - tak miałem z rzadka, latami.

Wqrwiające i niebezpieczne - okazało się, że w moim uno obluzowana nasuwka "żeńska" na przewodzie grzała aż wypaliła dziurę w styku "męskim" przy pompie i to na wylot.

Na dwa egzemplarze uno, do których zaglądam, w obu tak miałem - raz w moim uno, a wcześniej też luźna złączka w uno kuzyna. On z rozpędu kupił se nowa pompę, ja zalutowałem solidnie wsuwkę na wypalonym dziurawym styku, przy okazji złącze drugiego przewodu też.

Napisano
  • Autor

Po zmostkowaniu pinu 87b (zasilanie pompy) z pinem 30 (stale doprowadzającym prąd do przekaźnika)

Pompa podaje paliwo...

Mam już zakładać że przekaźnik yebnął ??

Ktoś wie jak sprawdzić go ? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na złom go i też:)

Ile taki przekaźnik się ceni ? u musi być od 1.3T czy od innych uno też podejdzie ?

Napisano

> Ile taki przekaźnik się ceni ? u musi być od 1.3T czy od innych uno też podejdzie ?

Przekaźnik nie jest drogi parę groszy i nie musi być akurat od turbo tylko powiedzieć w sklepie jaki potrzeba i tyle

Napisano

> Przekaźnik nie jest drogi parę groszy i nie musi być akurat od turbo tylko powiedzieć w sklepie

> jaki potrzeba i tyle

Ten przekaźnik nowy kosztuje nawet do 200 zł...

I bynajmniej nie składa się on z samej cewki i stycznika.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.