Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatki do oleju silnikoweg?

Featured Replies

Napisano

Hejka,

przy okazji przegladu mojego Zefirka wyszlo ze mam cisnienie sprezania na poziomie 12,8,8,10 (przy czym 12 prawdopodobnie z powodu zalania cylindra paliwem przez nieszczelny zwor iglicowy w gazniku) i poczytawszy o wynalazkach z dwusiarczkiem molibdenu zastanawiam sie czy warto? czy cos poprawi (tak wiem, pudrowanie syfa, etc).

Narazie znalazlem RACING BIKE ADDITIV 1580 o którym producent pisze:

------

Silnik pracuje lekko dzięki dodatkowi z dwusiarczkiem molibdenu. Naukowo udowodnione obniżenie zużycia silnika do 50% dzięki obniżeniu tarcia. Silnik pracuje łagodnie, zostaje obniżone zużycie paliwa i oleju. Poprawia pracę silnika, zmniejszona zostaje ilość koniecznych napraw.

Testowany w pojeździe z katalizatorem.

Zastosowanie:

Do wszystkich silników 2- i 4-suwowych z oddzielnym smarowaniem. Stosuje się również do sprzęgła wielotarczowego mokrego. 125 ml.wystarcza na 4 l. Oleju silnikowego. dodawać przy każdej wymianie oleju (30 ml. na każdy litroleju silnikowego).

------

Chodzi mi ogolnie o dojezdzenie do konca sezonu bez wiekszych problemow, bo na zimie zamierzam go odstawic do mechanika na 'generalny' przeglad i niezbedny remont smile.gif

Co myslicie o takich dodatkach?

PS. wg serwisowki cisnienie powinno byc w granicach 7.7 - 12 , wiec z tym moim 8 to dramatu nie ma smile.gif

Napisano

> Co myslicie o takich dodatkach?

W którymś z ostatnich numerów ŚM (04, 05 ?) były opisane dodatki płuczące, które zaaplikowane do oleju na kwadrans przed jego wymianą, mają oczyścić wnętrze silnika, wyrównać ciśnienia sprężania, uwolnić zapieczone pierścienie tłokowe... hmm.gif

Sam nie stosowałem, teraz Ci szczegółów nie podam (bo pracuję biglaugh.gif), ale jak odszukam prasę, to napiszę, co to za cudowne preparaty.

Napisano

Niskie ciśnienie sprężania może być przyczyną zapieczonych pierścieni tłokowych. Możesz je zalać kilka razy naftą, która rozpuści nagar. Jeśli szybko przecieka jest to oznaka zapieczenia. Po całej kąpieli uruchamiasz silnik na wolnych obrotach na 15min i wymieniasz olej na nowy.

Napisano

Znajomi polecają 2 płukanki silników

LIQUID MOLY

MILERS

ja sam używałem LIQUID MOLY w żonowozie....

efekt taki, że jak było słychać popychacze to teraz na światłach nie słyszę czy silnik jest włączony zlosnik.gif

(mowa o zastosowaniu w/w płukani w samochodzie)

Napisano

> Znajomi polecają 2 płukanki silników

> LIQUID MOLY

> MILERS

> ja sam używałem LIQUID MOLY w żonowozie....

> efekt taki, że jak było słychać popychacze to teraz na światłach nie słyszę czy silnik jest

> włączony

> (mowa o zastosowaniu w/w płukani w samochodzie)

Ciekawe jak to się ma do silników motocyklowych, w których tym samym olejem jest smarowane również sprzęgło i skrzynia biegów hmm.gif

Napisano

> Znajomi polecają 2 płukanki silników

> LIQUID MOLY

> MILERS

> ja sam używałem LIQUID MOLY w żonowozie....

> efekt taki, że jak było słychać popychacze to teraz na światłach nie słyszę czy silnik jest

> włączony

> (mowa o zastosowaniu w/w płukani w samochodzie)

A ja zastosowałem tą płukankę i jeszcze nigdy nie miałem auta z tak głośnym silnikiem. Ale nie jestem w 100% w stanie ocenić czy to za sprawą tej płukanki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.