Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubywa płynu chłodniczego - leje się przez korek

Featured Replies

Napisano

Sytuacja dzisiejsza: pojechałem do znajomych ok. 20 km, auto sprawowało się bez problemu. Po ok. dwóch godzinach (czyli w zasadzie na zimnym silniku), wracając do domu - po przejechaniu zaledwie 2 km zapaliła się kontrolka temperatury (wskaźnika nie mam). Próbowałem w tym momencie puścić ciepłe powietrze do wnętrza, ale okazało się, że auto nie grzeje. Zjechałem na pobocze, otworzyłem maskę. Okazało się, że płyn leje się przez korek dość dużym strumieniem, przewód dolny (wylotowy) z chłodnicy był gorący natomiast górny (dolotowy) zimny. Odczekałem jakiś czas, odkręciłem korek, wypuściłem trochę płynu pod ciśnieniem i kiedy jeszcze trochę to wszystko ostygło dolałem płynu. Ruszyłem dalej, włączyłem znowu ogrzewanie na maxa, auto zaczęło grzać. Po przejechaniu ok. 4 km zaczął grzać coraz słabiej aż w końcu leciało zimne powietrze i znowu zapaliła się kontrolka temperatury. Tym razem przewód górny (dolotowy) był gorący. Po tym było już holowanie bo zabrakło pomysłów.

Reasumując wywala mi płyn przez korek, już od dłuższego czasu to zauważam, ale na razie go ciągle dolewam. Po dolaniu do max i odpowietrzeniu przez jakiś czas temperatura nie skacze chociaż w desce ciągle bulgocze więc w rezultacie układ odpowietrzony nie jest. Płynu ubywa cyklicznie przez korek i sytuacja się powtarza. Jak jeszcze były zimne dni i grzałem w środku czasami czułem zapach płynu z nawiewu ale nie zawsze. Czuć go było w momencie kiedy płynu było już mało. Auto nie kopci na biało, masła na korku nie ma, śladów oleju w zbiorniku wyrównawczym też nie widać.

Co to może być? UPG mimo, że typowych objawów nie ma? Termostat?

Tylko dlaczego płyn wywala przez korek?

Napisano

Jeżeli termostat sprawny, to obstawiam uszkodzenie uszczelki pod głowicą - rozszczelnienie i przedmuch spalin do kanału płynu chłodzącego co w efekcie prowadzi do zapowietrzenia układu chłodzacego i wzrostu ciśnienia u układzie.

Poobserwować nagrzewanie węży, aby potwierdzić sprawność termostatu.

Zrobić pomiar kompresji, aby wykryć rozszczelnienia UPG (na zimnym i ciepłym silniku).

Napisano

przechodziłem niedawno to samo

zaczalbym od wymiany korka (koszt 10zl) poprawnym odpowietrzniu i przy okazji obejrzałbym wąż przy termostacie, od spodu czy nie leje się z oringu przy pompie wody (od tej metalowej rury za kolektorem)

bo moze być tak ze ciegnie, zapowietrza sie i wywala górą bo jest powietrze w układzie

Napisano

Dwa dni temu w Uno podobne objawy _wywalanie płynu przez korek_ .

Wymiana termostatu - klient odjechał w skowronkach yay.gif

Napisano

Na 100% masz walnięty termostat a dokładnie w pozycji zamkniętej i dlatego dochodzi do przegrzania i wzrostu temperatury a co za tym idzie i wzrostu ciśnienia w układzie chłodzenia i stąd wywalanie płynu .

Jest też możliwość że poleciała UPG jako następstwo uszkodzenia termostatu ale to będziesz wiedział po wymianie termostatu .

Zasada jest jedna , jak zaświeci ci się lampka od przegrzania gdy nie masz wskaźnika nigdy nie próbuj jechać dalej tylko z holuj auto bo następstwem właśnie może być uszkodzenie UPG .

Jak masz dryg do dłubania i wiesz na pewno że to termostat i jesteś daleko w szczery polu to można wtedy go wywalić i jechać bez niego ( opcja hard korowa ) wtedy silnik będzie nie dogrzany ale nic mu się nie stanie , no ale musisz mieć dostęp do wody by uzupełnić układ chłodzenia po wywaleniu termostatu .

Napisano
  • Autor

<>

Ok, zacznę od termostatu. Dam znać o wynikach.

Dzięki za odpowiedzi 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Ok, zacznę od termostatu. Dam znać o wynikach.

> Dzięki za odpowiedzi

Ok, no to opowiem co się dzieje dalej. Mechanik wymienił termostat, po wyjechaniu z warsztatu i przejechaniu jakichś 2-3 km podkusiło mnie żeby otworzyć maskę. Po otwarciu okazało się, że spod korka znowu sączy się płyn (termostat pracował w tym momencie prawidłowo bo rura wlotowa była gorąca). Zadzwoniłem do mechanika, który stwierdził, że korek wywala w tym momencie nadmiar płynu - że być może było go za dużo. Wieczorem sprawdziłem poziom płynu, okazało się, że jest tak mniej więcej 1 cm ponad kreską minimum. Pojechałem następnego dnia ok. 20 km, po zatrzymaniu sprawdziłem poziom, był mniej więcej w połowie, spod korka nic nie ciekło. Po dojechaniu na miejsce pokatowałem go ze 20 minut gazując tak żeby się zagrzał. Nic nie wyciekło, ale po ostygnięciu okazało się, że poziom płynu znowu jest ok. 1 cm ponad minimum. Postanowiłem więc go dolać, odkręciłem korek (to było już na zimnym silniku), lekko syknęło. Dolałem płynu tak ok. 1 cm poniżej maksimum, przejechałem 20 km, otworzyłem maskę i zauważyłem, że znów sączy się spod korka.

No i w tym momencie nie wiem o co w tym wszystkim chodzi?

Czy sączy się dlatego, że płynu jest za dużo czy mogą to być inne przyczyny? Nie wiem w tym momencie czy dolewać płynu czy zostawić tak jak jest.

Czy po odkręceniu korka na zimnym silniku powinno "syknąć" powietrze tak jak u mnie?

Napisano

Zmień mechanika Kolego bo ten tylko makaron na uszy nawijać potrafi.

Można wykonać test na szczelność układu chłodzenia i wtedy z dużym prawdopodobieństwem powiedzieć czy to UPG.

Napisano
  • Autor

> Zmień mechanika Kolego bo ten tylko makaron na uszy nawijać potrafi.

> Można wykonać test na szczelność układu chłodzenia i wtedy z dużym prawdopodobieństwem powiedzieć

> czy to UPG.

No ok, ale co z tymi objawami o których napisałem? Czy to normalne czy nie?

Napisano

> No ok, ale co z tymi objawami o których napisałem? Czy to normalne czy nie?

Na pewno nie jest to normalny objaw.

Wykonaj testy szczelności układu chłodzenia, niestety do takich testów wymagany jest specjalny sprzęt.

Nie każdy warsztat ma urządzenia do takich testów więc musisz trochę poszukać.

Napisano

> No ok, ale co z tymi objawami o których napisałem? Czy to normalne czy nie?

płyn gorący ma większą objętość a zimny mniejszą stąd ta różnica poziomu

podjedz do jakiegoś warsztatu niech zrobią test na obecność CO2 w układzie chłodzenia .... pare pln i 10 minut i bedzie wiadomo czy uszczelka jest ok

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> płyn gorący ma większą objętość a zimny mniejszą stąd ta różnica poziomu

> podjedz do jakiegoś warsztatu niech zrobią test na obecność CO2 w układzie chłodzenia .... pare

> pln i 10 minut i bedzie wiadomo czy uszczelka jest ok

To jednak była uszczelka pod głowicą. Po wymianie jak na razie jest OK. Dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.