Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa z AC, regres na OC - pytania

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie dotyczące naprawy jak w tytule.

Był sobie dzwonek. Samochód pojechał na lawecie, która NIE została wezwana przez Assistance Warty ani przez policję (wymóg warunków AC do zwrotu kosztów lawety), w efekcie Warta odmówiła zwrotu kosztów za lawetę. I słusznie, ani słowa.

Winnym wypadku policja wskazała innego uczestnika ruchu, ale on nie przyjął mandatu, więc sprawa idzie do sądu. Zakładamy, że za jakiś (pewnie długi) czas sąd orzecze jego winę.

I teraz tak: Warta regresem ściągnie sobie wartość naprawy, bo na razie poszło to wszystko z AC.

A czy ja, mając orzeczenie sądu, mogę wtedy zwrócić się z żądaniem zwrotu kosztów lawety do ubezpieczyciela sprawcy?

Druga sprawa:

Szkoda (całkowita) likwidowana jest z AC. Samochód został sprzedany w stanie uszkodzonym. Gdyby nie szło to z AC, to miałbym prawo do zwrotu części składki za ubezpieczenie (jest opłacone do grudnia). W sytuacji, kiedy szkoda była likwidowana z AC, to chyba nie mam takiego prawa, prawda? A jeśli nie mam, to czy po orzeczeniu sądu - coś się zmieni? Wszak Warta dostanie zwrot kosztów naprawy, więc nie pójdzie to z mojego AC, tylko OC sprawcy - czy wtedy mogę upomnieć się o zwrot składki?

Rzecz trzecia. Na czas do orzeczenia sądu moje zniżki przepadną. Czy po wyroku mogę w jakiś sposób dochodzić zwrotu kosztów poniesionych poprzez zwiększoną składkę? Jeśli tak, to od kogo - mojego ubezpieczyciela, czy sprawcy?

Napisano

> Mam pytanie dotyczące naprawy jak w tytule.

> Był sobie dzwonek. Samochód pojechał na lawecie, która NIE została wezwana przez Assistance Warty

> ani przez policję (wymóg warunków AC do zwrotu kosztów lawety), w efekcie Warta odmówiła

> zwrotu kosztów za lawetę. I słusznie, ani słowa.

> Winnym wypadku policja wskazała innego uczestnika ruchu, ale on nie przyjął mandatu, więc sprawa

> idzie do sądu. Zakładamy, że za jakiś (pewnie długi) czas sąd orzecze jego winę.

> I teraz tak: Warta regresem ściągnie sobie wartość naprawy, bo na razie poszło to wszystko z AC.

> A czy ja, mając orzeczenie sądu, mogę wtedy zwrócić się z żądaniem zwrotu kosztów lawety do

> ubezpieczyciela sprawcy?

> Druga sprawa:

> Szkoda (całkowita) likwidowana jest z AC. Samochód został sprzedany w stanie uszkodzonym. Gdyby nie

> szło to z AC, to miałbym prawo do zwrotu części składki za ubezpieczenie (jest opłacone do

> grudnia). W sytuacji, kiedy szkoda była likwidowana z AC, to chyba nie mam takiego prawa,

> prawda? A jeśli nie mam, to czy po orzeczeniu sądu - coś się zmieni? Wszak Warta dostanie

> zwrot kosztów naprawy, więc nie pójdzie to z mojego AC, tylko OC sprawcy - czy wtedy mogę

> upomnieć się o zwrot składki?

> Rzecz trzecia. Na czas do orzeczenia sądu moje zniżki przepadną. Czy po wyroku mogę w jakiś sposób

> dochodzić zwrotu kosztów poniesionych poprzez zwiększoną składkę? Jeśli tak, to od kogo -

> mojego ubezpieczyciela, czy sprawcy?

Na taka serie pytan to chyba tylko Rzecznik Ubezpieczonych ci odpowie.

Mialem kilka razy wykonywany regres, ale nie był az tak skomplikowany. Wiem ze z ostatnim to spedzilem chyba z tydzien na telefonach aby obie firmy sie wymieniły wiadomosciami, czego efektem na koncu był zwrot z OC sprawcy i przeniesienie szkody zmojego konta AC na subkonto regres, co upowaznialo mnie na skorzystanie znizek jak bez tej szkody. Jazda była bez trzymanki. W pierwszej szkodzie byłem w plecy o spojler bo nie był on objety ubezpieczeniem AC jako dodatkowe ekcesorium, a ubezpieczalnia sprawcy olała ten temat.

Napisano

> Mam pytanie dotyczące naprawy jak w tytule (...)

>Zakładamy, że za jakiś (pewnie długi) czas sąd orzecze jego winę. (...)

> A czy ja, mając orzeczenie sądu, mogę wtedy zwrócić się z żądaniem zwrotu kosztów lawety do

Tak - fv + pismo ze wskazaniem nr konta i powołaniem się na wyrok.

> Druga sprawa:

> Szkoda (całkowita) likwidowana jest z AC (...) Wszak > Warta dostanie zwrot kosztów naprawy, więc nie pójdzie to z mojego AC, tylko OC sprawcy - czy wtedy mogę

Tak. Po wyroku pisemko do WARTY.

> Rzecz trzecia. Na czas do orzeczenia sądu moje zniżki przepadną . Czy po wyroku mogę w jakiś sposób

> dochodzić zwrotu kosztów poniesionych poprzez zwiększoną składkę? Jeśli tak, to od kogo -

Po wyroku i realizacji regresu idziesz do swojego TU i prosisz o przeliczenie składki. Jeżeli ubezpieczyciel odda - To Twoje. Jeżeli nie odda - piszesz pismo do ubezpieczyciela sprawcy, że poniosłeś szkodę w kwocie X (różnica po między składką zapłaconą a składką bezszkodową) i wnosisz o wypłatę różnicy z odsetkami.

Napisano
  • Autor

> Tak - fv + pismo ze wskazaniem nr konta i powołaniem się na wyrok.

> Tak. Po wyroku pisemko do WARTY.

> Po wyroku i realizacji regresu idziesz do swojego TU i prosisz o przeliczenie składki. Jeżeli

> ubezpieczyciel odda - To Twoje. Jeżeli nie odda - piszesz pismo do ubezpieczyciela sprawcy, że

> poniosłeś szkodę w kwocie X (różnica po między składką zapłaconą a składką bezszkodową) i

> wnosisz o wypłatę różnicy z odsetkami.

Super, dzięki smile.gif

Napisano

> I teraz tak: Warta regresem ściągnie sobie wartość naprawy, bo na razie poszło to wszystko z AC.

Tak.

Ale ja poszedłbym tą sprawą nieco inaczej - zgłosiłbym roszczenie do Warty z pismem, że prosisz o rozliczenie tego w ramach regresu.

Warta załączy Twoje (dodatkowe) roszczenia i - jeśli dojdzie do rozliczenia regresu - odda Ci kasę.

> Druga sprawa:

> Szkoda (całkowita) likwidowana jest z AC. Samochód został sprzedany w stanie uszkodzonym. Gdyby nie

> szło to z AC, to miałbym prawo do zwrotu części składki za ubezpieczenie (jest opłacone do

> grudnia). W sytuacji, kiedy szkoda była likwidowana z AC, to chyba nie mam takiego prawa,

> prawda?

Patrz w OWU, ale zazwyczaj nie.

> A jeśli nie mam, to czy po orzeczeniu sądu - coś się zmieni? Wszak Warta dostanie

> zwrot kosztów naprawy, więc nie pójdzie to z mojego AC, tylko OC sprawcy - czy wtedy mogę

Tak.

> Rzecz trzecia. Na czas do orzeczenia sądu moje zniżki przepadną. Czy po wyroku mogę w jakiś sposób

Troszkę inaczej wtedy - w pierwszej kolejności prosisz o skorygowanie składki za okres już opłacony.

Do zrobienia, jeśli kontynuujesz przygodę z tym samym ubezpieczycielem.

Napisano
  • Autor

> Tak.

> Ale ja poszedłbym tą sprawą nieco inaczej - zgłosiłbym roszczenie do Warty z pismem, że prosisz o

> rozliczenie tego w ramach regresu.

> Warta załączy Twoje (dodatkowe) roszczenia i - jeśli dojdzie do rozliczenia regresu - odda Ci kasę.

> Patrz w OWU, ale zazwyczaj nie.

> Tak.

> Troszkę inaczej wtedy - w pierwszej kolejności prosisz o skorygowanie składki za okres już

> opłacony.

> Do zrobienia, jeśli kontynuujesz przygodę z tym samym ubezpieczycielem.

Dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.