Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopytanie o Bendix

Featured Replies

Napisano

Wiatam kolegów i poproszę o kilka słów odnośnie mojej (rozwijającej się coraz bardziej) usterki -kilkanaście dni temu wstępnie zapytałem i ponoć to bendix. (przy próbie włączenia silnika cisza.... tzn. pompa paliwa pompuje ładnie, dźwięk jak zawsze i po przekręceniu kluczyka cisza, konrtolki nie gasną).

Akumulator jest nowy, klemy czyste, łapie mi coraz rzadziej za pierwszym razem ostatnio dochodzi nawet do ok. 10-ciu prób. rant.gif Poczytałem trochę za pomocą "szukaj" i były tam informacje o szumie, piskach, buczeniu, o kręceniu rozrusznika (u mnie nie występuje), napisane również było o przeczyszczaniu, przepłukiwaniu WD 40, że może być brud w bendixie.

Ja bym chciał zapytać czy u mnie prawdopodobnie wchodzi w grę tylko wymiana bendixa czy może też i z rozrusznikiem może być niewesoło, czy może wie ktoś co było w mojej Marei (w podpisie opis) montowane bo czytałem o 2 rodzajach Bosch, MMarelli i róznicach cenowych, czy nie można tez do rocznika/modelu dopasować producenta żeby określić czy po prostu mechanik musi zajrzeć w silnik (chciałem teraz dzwonić i pytać o cene).

Jeśli troche za długo i zamotałem to sorry blagam.gif - brak wiedzy podstawowej z zakresu budowy samochodów niestety.... niewiem.gif

Aha jeszcze jedno-prawie teraz nie jeżdzę i niebawem mechanik ale zapytam czy jak by padł całkiem ten bendix to z popychu zapali bo własnie dziś jade na zakupy pare kilosów ?

RAFAŁ.

Napisano

Ja bym szukal w elektro magnesie bo on najpierw zazebia rozrusznik a pozniej "uruchamia sie krecenie" wiec jezeli nie ma zadnych oznak zycia po przereceniu kluczyka przeglad zaczalbym od tego a nie od bendiksa.

Napisano

Mógł ci się wypalić styk w cewce automatu na rozruszniku , stąd ta cisza przy odpalaniu .Odpalanie na pych jest ryzykowne - grozi zerwaniem lup przestawieniem paska rozrządu .

Napisano
  • Autor

BUCH & IRON dziękuję Wam za odpowiedzi, bedą na pewno przydatne mojemu mechanikowi i jeszcze mam 2 pytania jesli może ktoś odpowiedzieć:

1. Prawie zawsze zapalam silnik tylko z wćiśniętym sprzęgłem gdyż od razu łapie sobie silnik obroty grubo ponad 1000 i się rozgrzewa a jakoś dziś na parkingu przy przekręcaniu kluczyka dałem trochę gazu i raz zapalił od razu, zgasiłem żeby sprawdzić - zakręcił z gazem za drugim (ostatnio coś koło 10-go), potem po przyjechaniu pod dom po 10-ciu kilosach znowu znowu zapalił z lekko wciśniętym gazem za pierwszym - nie wiem czy to wszystko zwykły przypadek czy wciśnęcie gazu ma coś do tego ...?

2. Auto jest sprowadzone z Belgii, ma zjeżdżone ~ 200 tys. i kluczyki widzę są nieźle powycierane, w najlepszym stanie matka, czy to moze miec jakikolwiek wpływ na ten mój rozruch nie od pierwszego ...?

Z góry dzięki za odpowiedź.

RAFAŁ.

Napisano

Mysle ze to czysty przypadek chyba ze masz jakies dziwne zabezpieczenie zalozone ale w to watpie np w samochodach na rynku amerykanskim trzeba wcisnac sprzeglo inaczej nie odpala mialem do czynienia z oplem vectra w ktorym byl zalozony taki bajerek ze autko odpalalo tylko kiedy byl zapiety wsteczny bieg inaczej mozna bylo krecic i krecic i nic sie nie dzialo. Ja na twoim miejscu sprawdzilbym ten rozrusznik jak najszybciej bo moze sie zdazyc ze wogol nie ruszy a wtedy to tylko hol bo na pych to nie polecam w zadnym wypadku albo lezenie pod samochodem i demontaz w sniegu na parkingu w takim zimnie brrrr Jakbys byl z rzeszowa to bysmy mogli siasc 20.GIF i byloby zrobione! Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

To dzięki za odpowiedzi, drukuje stronę i udaje się do znajomego mechanika w celu usunięcia usterki.

RAFAŁ.

Napisano

Witam! Wlasnie jestem po naprawie tych samych objawów co kolega. Co prawda robilem to u mechanika, a nie u elektryka (i to byl moj blad) bo zaplacilem 100zl. Musialem niestety oddawac auto do porawki bo po kilku dniach problemy wrocily. Dopiero za drugim razem "elektryk" raczyl wymienic,a nie przeczyscic automat i klopoty zniknely. brawo.gif

post-64646-14352467795765_thumb.jpg

Napisano

Szkoda oddawac autka do takich partaczy lepiej zrobic samemu i miec wszystko pod kontrola.

Napisano

widze ze auto mamy od tego samego dziada tongue.gif

co do rozrusznika moj naprawiali w carmanie i szwankuje juz tej zimy znowu zgrzyta itp wiosna sie nim zajme mysle ze wstawie oryginalny bendix fiatowski i bedzie git a n ie to co teraz gowno firmy holera wie z carmana

czy ktos wie ile zebow powienien miec bendix do fiata 1,4 lub 1,6 (8 czy 9)

Napisano

technicznych szczegółów ci nie podam ale jak miałem te problemy to w ASO i z czego jestem zadowolony włożyli ORYGINALNY wkład ... i teraz nie wiem z czego chyba z uno czy punto ale gra

Napisano

> ASO i z czego jestem zadowolony włożyli ORYGINALNY wkład ...

> teraz nie wiem z czego chyba z uno czy punto ale gra

Nie pamietasz ile Cie to szarpnelo po porfelu?

A tak na marginesie do czy cenom z ePER-a mozna ufać

( tam bendix stoi 137 z VAT )

Napisano

> Nie pamietasz ile Cie to szarpnelo po porfelu?

> A tak na marginesie do czy cenom z ePER-a mozna ufać

> ( tam bendix stoi 137 z VAT )

ta gdzies tyle i on kosztuje

pasuje do wielu fiatow wiem tylko ze sa 8 i 9 zebowe i nie wime jaki jest w bbm bo istnieje podejzenie ze mam zly zalozony i dlatego moze zgrzyta(nie spasowany z kolem wiencowym) i ogulnie haczy na wielowpuscie i zgrzyta ja mam bendix podrobe wiec to moze byc przyczyna

ps carman wykasowal zza naprawe 550 zet na daremno;/ bylo to dwa lata temu

Napisano

> ps carman wykasowal zza naprawe 550 zet na daremno;/ bylo to dwa lata temu

Ile przepraszam??!! 550zł za wymiane bednixa??!!

Chyba ich zgieło:)

Sam bym to chetnie zrobił ale teraz -20 st. C, garażu nie mam wiec warunki takie sobie..

rainy.gif

Napisano

Autko 6 dni stało na parkingu bo nie chciało zapalic przez ten bendix. Dzisiaj ojciec podjechał autem, zapielismy linke zeby odholowac padake do warsztatu. Zanim ruszylismy postanowilem jeszcze dać mu ostatnią szanse...przekręciłem kluczyk i...zapalił drań!!! Z wielkimi bólami ale udało sie.

O własnych siłach dojechał więc do warsztatu.

Mechanior powiedział, że to...bendix:)

Oszacował naprawe na 150zł razem z częścią.

Napisano

rozsądnie

bez zmiany znów by ci nie zapalił akurat jak byś t oslabiony.gifego naprawdę potrzebował

Napisano

> rozsądnie

tydzień z Wrocławskim MPK potrafi przekonać człowieka do wielu rzeczy smile.gif

ale wniosek z tej przypowieści jest jeszcze jeden:

Nawet padaki boją się mechanika smile.gif

Napisano

> rozsądnie

> bez zmiany znów by ci nie zapalił akurat jak byś t ego naprawdę

> potrzebował

Ostatni odcinek mojej telenoweli z bendixem.

Mechanior zrobił szybko i ładnie. Teraz wiem jak brzmi zapalanie padaki. Wcześniej kaszlał, teraz zapala tak... mięsiście i w ułamku sekundy smile.gif

Niuans jest tylko taki, że mech krzyknął sobie 190 zamiast 150, jak mówił na początku ( bo niby jeszcze jakies tulejki ). No tak to jest w podwórkowych warsztatach, ale tak czy siak temu panu już podziękujemy.

Napisano

> Ostatni odcinek mojej telenoweli z bendixem.

> Mechanior zrobił szybko i ładnie. Teraz wiem jak brzmi zapalanie

> padaki. Wcześniej kaszlał, teraz zapala tak... mięsiście i w

> ułamku sekundy

> Niuans jest tylko taki, że mech krzyknął sobie 190 zamiast 150, jak

> mówił na początku ( bo niby jeszcze jakies tulejki ). No tak to

> jest w podwórkowych warsztatach, ale tak czy siak temu panu już

> podziękujemy.

Zapodał sobie premię zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.