Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja sprowadzonego samochodu a ubezpieczenie

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanko, kupiłem w komisie samochód sprowadzony z Niemiec, tablice namalował mi facet mazakiem mówiąć że można jechać, ubezpieczenie mam w liberty direct jednodniowe, tzw dojazdowe, tzn mozna podobno wypowiedzieć każdego dnia i płaci się za wykorzystane dni. Moje pytania są następujące, czy taki zestaw jest legalny? Czy na takich "tablicach" można legalnie jeździć? Kolejne pytanie moje jest czy jak zarejestruję samochód to tego samego dnia muszę w tym przypadku wykupić oc czy mogę np dzień-dwa jeżdzić na tym "jednodniowym" i na polskich numerach? Nie zdąże prawdopodobnie wykupić ubezpieczenia w ten sam dzień, stąd moje wątpliwości.

Napisano

> Mam takie pytanko, kupiłem w komisie samochód sprowadzony z Niemiec, tablice namalował mi facet

> mazakiem mówiąć że można jechać, ubezpieczenie mam w liberty direct jednodniowe, tzw

> dojazdowe, tzn mozna podobno wypowiedzieć każdego dnia i płaci się za wykorzystane dni. Moje

> pytania są następujące, czy taki zestaw jest legalny?

Nie jest. Nie masz tablic rejestracyjnych, to jakim cudem chcesz jezdzic? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jest. Nie masz tablic rejestracyjnych, to jakim cudem chcesz jezdzic?

No tak się domyślałem, a tablice wyjazdowe holenderskie nie są na takiej samej zasadzie? Też są pisane mazakiem, jest tego jakaś ewidencja?

Napisano

> No tak się domyślałem, a tablice wyjazdowe holenderskie nie są na takiej samej zasadzie? Też są

> pisane mazakiem, jest tego jakaś ewidencja?

Na poczatku napisales, ze z Niemiec, wiec nie ma mowy o legalnosci mazakowania.

Nie wiem czy Holendrzy maja ewidencje, ale niemcy nie mazakuja nic.

Napisano

> No tak się domyślałem, a tablice wyjazdowe holenderskie nie są na takiej samej zasadzie? Też są

> pisane mazakiem, jest tego jakaś ewidencja?

holenderskie są na zasadzie że dostajesz kwity i numer rejestracyjny

a że nie ma obowiązku kupowania tłoczonych .. to ... rodacy oszczędzają

Napisano
  • Autor

A jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem? Mam to dojazdowe i po zarejestrowaniu w PL mogę dzień-dwa jeszcze z tego korzystać czy muszę tego samego dnia wykupić właściwe?

Napisano

> A jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem? Mam to dojazdowe i po zarejestrowaniu w PL mogę dzień-dwa

> jeszcze z tego korzystać czy muszę tego samego dnia wykupić właściwe?

Masz jakąś polisę z tego dojazdowego ubezpieczenia?

Napisano
  • Autor

> Masz jakąś polisę z tego dojazdowego ubezpieczenia?

Tak, w Liberty, Liczy się podobno za każdy wykorzystany dzień, można wypowiedzieć dowolnego dnia.

Napisano

> Tak, w Liberty, Liczy się podobno za każdy wykorzystany dzień, można wypowiedzieć dowolnego dnia.

Jest na polisie jakaś data, do której obowiązuje polisa?

Na jaki nr rejestracyjny została wystawiona?

Napisano

> Tak, w Liberty, Liczy się podobno za każdy wykorzystany dzień, można wypowiedzieć dowolnego dnia.

Zapewne masz polisę wystawioną na jeden miesiąc, bez wpisanych nr rejestracyjnych tylko VIN. Taka polisa jest w zasadzie ważna do końca jej trwania (data na polisie) ale po zarejestrowaniu teoretycznie powinieneś uzupełnić jej dane o nowy nr rejestracyjny.

Co do tych tablic to właściciele i pracownicy komisów świadomie robią ludzi w konia. Dla nich najważniejsze jest, aby sprzedać samochód , a wizja legalnej jazdy do czasu rejestracji auta podnosi atrakcyjność ich oferty. Niestety może się to skończyć dość sporym mandatem dla Ciebie. Ja bym osobiście nie ryzykował już więcej - kiedyś, dawno, dawno temu też dałem się tak porobić. Na szczęście Panowie policjanci byli głodni food.gif i zbyt dużo mnie to nie kosztowało. Mogło skończyć się lawetą i odholowaniem auta. Tak jazda jest nielegalna (piszę o tych tablicach).

Napisano

Zadzwoń do sprzedającego nich Ci kredkami namaluje jakąś polise i po problemie.

A tak na serio to wierzysz naprawdę w to co piszesz? Polisa jest od dnia X do dnia Y i tyle.

Napisano

Ostatnio przerabiałem podobną sytuację.

Wykupiłem na auto 30 dniowe OC.

Nie słyszałem o przypadku, że można kupić 30 dniowe i decydowac informując ubezpieczyciela, kiedy zużywamy takie ubezpieczenie np w poniedziałki środy i piątki przez 10 miesiecy.

Co lepsze przedstawiciel ubezpieczyciela poinformowal mnie, że w chwili gdy zarejestruje auto na polskie numery powinienem tego samego dnia, a najpóźniej następnego roboczego wykupić już pełną roczną polise OC. Nie wazne, czy jeździłem 1 dzień czy 30 dni na czasowym OC.

Pozdrawiam

Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.