Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Autodomykanie szyby Epica

Featured Replies

Napisano

Witam

ostatnio zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy przy automatycznym zamykaniu szyby kierowcy. tzn. zamyka się a potem otwiera sama prawie do końca, trzeba ja domykać tak po kawałku ręcznie

czy tam jest jakiś mechanizm przeciążeniowy który wyłącza napęd po zamknięciu? da się go jakoś przeczyścić- wyregulować?

Napisano

> Witam

> ostatnio zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy przy automatycznym zamykaniu szyby kierowcy. tzn.

> zamyka się a potem otwiera sama prawie do końca, trzeba ja domykać tak po kawałku ręcznie

> czy tam jest jakiś mechanizm przeciążeniowy który wyłącza napęd po zamknięciu? da się go jakoś

> przeczyścić- wyregulować?

Otwórz szybę na maksa, weź drewniana deseczkę od zony z kuchni (taka używaną do patelni). Postaraj się ułożyć uszczelkę za pomocą deseczki kilka razy, szczególnie w jej górnej części. Warto użyć silikonu aby zmiękczyć stwardniałą gumę po zimie. Ja to robię przynajmniej raz w roku, raz zapomniałem i od razu mechanizm mi przypomniał, upuszczając szybę sam w dół.

Napisano

> da się go jakoś

> przeczyścić- wyregulować?

Musisz na nowo "zaprogramować" szyby. Nie pamiętam dokładnie jak ale to się robi puszczając i podnosząc szyby na maks. W skrajnych położeniach trzeba chwilę przytrzymać przycisk ok.gif

Napisano

> Musisz na nowo "zaprogramować" szyby. Nie pamiętam dokładnie jak ale to się robi puszczając i

> podnosząc szyby na maks. W skrajnych położeniach trzeba chwilę przytrzymać przycisk

Ale jak ma "sucha" uszczelkę to system wykryje zwiększony opór i mu odbije szybę w dół. Przerabiałem ten problem już w kilku samochodach, a najwięcej problemów jest gdy ktoś ma jeszcze owiewki założone.

Napisano
  • Autor

> Ale jak ma "sucha" uszczelkę to system wykryje zwiększony opór i mu odbije szybę w dół.

> Przerabiałem ten problem już w kilku samochodach, a najwięcej problemów jest gdy ktoś ma

> jeszcze owiewki założone.

no właśnie mam owiewki - wyjmę je i zobaczę co da się zrobić z tym układaniem uszczelki

Napisano

czasem przestaje reagować włącznik szyb. żeby było śmieszniej, z reguły pomaga albo lekkie podniesienie szyby ręką lub wyłaczenie i właczenie auta.

Ktoś wie co to jest?

Napisano

> czasem przestaje reagować włącznik szyb. żeby było śmieszniej, z reguły pomaga albo lekkie

> podniesienie szyby ręką lub wyłaczenie i właczenie auta.

> Ktoś wie co to jest?

według mnie silnik podnośnika

Napisano

Z całym szacunkiem dla kolegów i sugestii ..... Teorie spiskowe godne naszych rządzących.... może trzeba całe drzwi wymienić ?? hehe.gif

Przepraszam do rzeczy... smile.gif

Jak kolega, który zapoczątkował wątek, w jakikolwiek sposób rozłączył akumulator to MUSI zrobić ponowne programowanie domykania szyb. Koniec . ( kropka)

Oto i ON ( ten sposób... smile.gif )

Quote:

Ponowne programowanie silnika szyb

Zespół silnika szyby po stronie kierowcy został skonstruowany tak, żeby zapamiętać kroki zamykania i otwierania.

Jeśli zespół silnika szyby po stronie kierowcy został wymieniony lub ponownie zamontowany, należy go zaprogramować, aby funkcja bezpieczeństwa działała prawidłowo. Można tego dokonać za pomocą przełącznika szyby po stronie kierowcy. Jeśli procedura ponownego programowania nie zostanie przeprowadzona, okno po stronie kierowcy nie będzie zamykać się automatycznie.

Następujące kroki wyjaśniają procedurę programowania zespołu silnika szyby po stronie kierowcy:

Nacisnąć i przytrzymać przełącznik szyby po stronie kierowcy dopóki krawędź szyby nie znajdzie się w odległości 100 mm od górnej ramy okna.

Pociągnąć przełącznik szyby po stronie kierowcy do pierwszego kroku położenia szyby podniesionej i przytrzymać dopóki szyba nie zostanie w pełni podniesiona.

Ważne: Nie pociągać przełącznika szyby do drugiego kroku położenia podniesionego.

Przytrzymać przełącznik szyby, przez ok. 3 sekundy po zatrzymaniu silnika szyby.

Funkcja bezpieczeństwa zespołu silnika szyby po stronie kierowcy została zaprogramowana.

Potwierdzić procedurę programowania poprzez przeprowadzenie automatycznego podnoszenia szyb.

Napisano

> Jak kolega, który zapoczątkował wątek, w jakikolwiek sposób rozłączył akumulator to MUSI zrobić

> ponowne programowanie domykania szyb.

No mówiłem old.gif

Napisano

Z całym szacunkiem do kolegi, ale w poście wskazanym kolega nasz zgłasza problem ze szyba sama idzie do góry ale w fazie domykania wraca sam w dół co jest objawem którego sposób wyeliminowania opisuje w swoich postach, a problem który kolega próbuje cytować dotyczy problemu gdy użytkownik naciska przycisk domykania szyb, a szyba zatrzymuje sie w momencie odjęcia palca od przycisku.

Wiec ja nie snuje żadnych teorii spiskowych i nie nakazuje wymiany żadnych elementów a jedynie zastosowanie środków konserwujących mających na celu obniżenie oporów w momencie domykania szyby (momentu wciskania w uszczelkę w górnym położeniu).

Wiem bo sam taka czynność wykonywałem dwukrotnie w swoim samochodzie, a nie powiem ile razy to robiłem pracując w serwisie ale wtedy to było robione w samochodach produkowanych przez Opla.

Tak wiec, czy dyskutujemy dalej? devil.gif , bo nie mając pacjenta w rękach nie jestem w stanie podać pełnej i pewnej diagnozy.

Napisano
  • Autor

> Tak wiec, czy dyskutujemy dalej?

dobra żeby nie było niepotrzebnych spięć na forum, jak tylko znajdę wolna chwilkę wypróbuje oba sposoby ok.gif

pozdro Kinio

Napisano

> dobra żeby nie było niepotrzebnych spięć na forum, jak tylko znajdę wolna chwilkę wypróbuje oba

> sposoby

> pozdro Kinio

To jak wypróbujesz to daj znać, który zadziałał, bo ja się poddałem wink.gif

Zamykam na klik-start - klik-stop.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> dobra żeby nie było niepotrzebnych spięć na forum, jak tylko znajdę wolna chwilkę wypróbuje oba

> sposoby

> pozdro Kinio

sposób z programowaniem szyby pomógł, ale nie na 100%. Czasami jeszcze zdarza się cofnięcie szyby, jednak to tylko raz na kilkanaście zamykań. Pokombinuje jeszcze z tym układaniem uszczelki.

pozdro KINIO

Napisano

> sposób z programowaniem szyby pomógł, ale nie na 100%. Czasami jeszcze zdarza się cofnięcie szyby,

> jednak to tylko raz na kilkanaście zamykań. Pokombinuje jeszcze z tym układaniem uszczelki.

> pozdro KINIO

HEHHE - czyli jednak coś pomogło smile.gif

Powiedz jedną rzecz, jak ustawiałeś te 10cm przestrzeni między szybą a samą uszczelką ( jeden z kroków instrukcji) - Mierzyłeś jakoś te 10cm czy ot tak na "oko" ?

Co do samej instrukcji, to przekopiowałem ją z TIS chevroleta ( sam też wypróbowałem) - sam jej nie wymyśliłem wink.gif

Napisano

> HEHHE - czyli jednak coś pomogło

> Powiedz jedną rzecz, jak ustawiałeś te 10cm przestrzeni między szybą a samą uszczelką ( jeden z

> kroków instrukcji) - Mierzyłeś jakoś te 10cm czy ot tak na "oko" ?

> Co do samej instrukcji, to przekopiowałem ją z TIS chevroleta ( sam też wypróbowałem) - sam jej nie

> wymyśliłem

No nie pomogło!

Przecież pisze ze nadal czasami szyba odbija.

• 3 miesiące później...
Napisano

> To jak wypróbujesz to daj znać, który zadziałał, bo ja się poddałem

> Zamykam na klik-start - klik-stop.

Eureka!!!

Udało się zaprogramować wg. instrukcji z TIS:

Quote:

Ponowne programowanie silnika szyb

Zespół silnika szyby po stronie kierowcy został skonstruowany tak, żeby zapamiętać kroki zamykania i otwierania.

Jeśli zespół silnika szyby po stronie kierowcy został wymieniony lub ponownie zamontowany, należy go zaprogramować, aby funkcja bezpieczeństwa działała prawidłowo. Można tego dokonać za pomocą przełącznika szyby po stronie kierowcy. Jeśli procedura ponownego programowania nie zostanie przeprowadzona, okno po stronie kierowcy nie będzie zamykać się automatycznie.

Następujące kroki wyjaśniają procedurę programowania zespołu silnika szyby po stronie kierowcy:

Nacisnąć i przytrzymać przełącznik szyby po stronie kierowcy dopóki krawędź szyby nie znajdzie się w odległości 100 mm od górnej ramy okna.

Pociągnąć przełącznik szyby po stronie kierowcy do pierwszego kroku położenia szyby podniesionej i przytrzymać dopóki szyba nie zostanie w pełni podniesiona.

Ważne: Nie pociągać przełącznika szyby do drugiego kroku położenia podniesionego.

Przytrzymać przełącznik szyby, przez ok. 3 sekundy po zatrzymaniu silnika szyby.

Funkcja bezpieczeństwa zespołu silnika szyby po stronie kierowcy została zaprogramowana.

Potwierdzić procedurę programowania poprzez przeprowadzenie automatycznego podnoszenia szyb.

Tylko dopiero teraz skumałem, że ten przełącznik do zamykania szyb jest 2-pozycyjny (tzn ma 2 kliki przy pociąganiu). W pozycji 1-wszej szyba jedzie do góry tylko jak trzymasz przełącznik, w pozycji 2-giej szyba jedzie go góry automatycznie.

I stało sie jasne co oznacza " Ważne: Nie pociągać przełącznika szyby do drugiego kroku położenia podniesionego."

hehe.gif ale ze mnie kredka... facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.