Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane II 1,6 odpala za drugim, trzecim razem...

Featured Replies

Napisano

Witam

Megane II (2003r) 1,6.

Odpala za drugim, trzecim razem.

Objaw taki, że po naduszeniu start rozrusznik żwawo kręci, ale silnik nie zaskakuje. Wyłączam rozruch i powtarzam operację, po której autko odpala.

Dzieje się tak po kilku godzinach postoju. Później jeżdżąc, np. po mieście pali na dotyk.

Drugi objaw, to taki, że po odpaleniu często samochód nie ma kopa, coś dławi silnik. Ale to mija po chwili.

Macie jakieś diagnozy, zanim udam się do specjalisty?

Napisano

Nie wiem czy Ci to pomoże, ale kolega miał podobne objawy tylko w dieslu. Szukaliśmy we dwóch i objechaliśmy kilka warsztatów. Znaleźliśmy bardzo zaskakująca prawidłowość: otwarcie i zamknięcie (!) drzwi rozwiązuje problem. Coś immo blokuje zapłon ale w sumie nikt nie wie czemu. Problem do dziś nierozwiązany mimo odnalezienia winowajcy.

PS. W jednym z ASO marki z rombem (nie powiem którym) powiedzieli, że problem dość częsty w różnych renówkach natomiast nie bardzo umieją to naprawić (no wymieniając cały komputer z immo chyba że...)

Napisano

Pewnie czujnik położenia wału korbowego świruje, wykręć i wyczyść wtyczkę i powierzchnię czujnika.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy Ci to pomoże, ale kolega miał podobne objawy tylko w dieslu. Szukaliśmy we dwóch i

> objechaliśmy kilka warsztatów. Znaleźliśmy bardzo zaskakująca prawidłowość: otwarcie i

> zamknięcie (!) drzwi rozwiązuje problem. Coś immo blokuje zapłon ale w sumie nikt nie wie czemu.

Spróbować nie zaszkodzi. Wezmę też druga kartę i obadam, jak się będzie zachowywał.

Na to, że to może być wina immobilizera. Myślałem, że bez niego nie powinien kręcić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie czujnik położenia wału korbowego świruje, wykręć i wyczyść wtyczkę i powierzchnię czujnika.

oki, obadam jak tylko się dowiem gdzie ta wtyczka wink.gif

Napisano

> Witam

> Megane II (2003r) 1,6.

> Odpala za drugim, trzecim razem.

> Objaw taki, że po naduszeniu start rozrusznik żwawo kręci, ale silnik nie zaskakuje. Wyłączam

> rozruch i powtarzam operację, po której autko odpala.

> Dzieje się tak po kilku godzinach postoju. Później jeżdżąc, np. po mieście pali na dotyk.

> Drugi objaw, to taki, że po odpaleniu często samochód nie ma kopa, coś dławi silnik. Ale to mija po

> chwili.

> Macie jakieś diagnozy, zanim udam się do specjalisty?

a jest takie dziwne terkotanie przy odpalaniu ? jaki przebieg?

Napisano
  • Autor

> a jest takie dziwne terkotanie przy odpalaniu ? jaki przebieg?

przebieg 140 tys.

Terkotania nie ma. Koło zmiennych faz rozrządu już przechodziłem, rozpoznałbym wink.gif

Napisano

> przebieg 140 tys.

> Terkotania nie ma. Koło zmiennych faz rozrządu już przechodziłem, rozpoznałbym

a to przepraszam smile.gifok.gif może faktycznie czujnik położenia wału ok.gif

nie masz tam czasem kogoś z clipem ?

Napisano
  • Autor

> a to przepraszam może faktycznie czujnik położenia wału

> nie masz tam czasem kogoś z clipem ?

tzn?

z kompem siakimś?

Napisano

Ha smile.gif a ja mysle ze wiem, sonda lambda wink.gif pozostaje kwestia podpiecia i sprawdzenia na zimnym ktora nie bangla wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ha a ja mysle ze wiem, sonda lambda pozostaje kwestia podpiecia i sprawdzenia na zimnym ktora nie

> bangla

no ok.

To teraz zasadnicze pytanie. Może się zdarzyć, że kiedyś wcale nie odpali?

Auto żonki, musi jeszcze przez kilka codziennie używać. Mój Scenic też ciągle w trasie

Napisano

mysle ze nie masz co sie obawiac, az tak zle to nie bedzie.

Napisano

> tzn?

> z kompem siakimś?

jop typowy komp do Renault któy pokazuje baaardzo dużo ok.gif

Napisano
  • Autor

> mysle ze nie masz co sie obawiac, az tak zle to nie bedzie.

Na drugiej karcie na razie odpala waytogo.gif

Żona wspomniała, że pierwsza karta "kiepsko łapała", musiała blisko podchodzić i parę razy dusić pilota, żeby otwarł.

Pewnie bateria. może to mieć związek, że immo też kiepsko działał?

Napisano

> Na drugiej karcie na razie odpala

> Żona wspomniała, że pierwsza karta "kiepsko łapała", musiała blisko podchodzić i parę razy dusić

> pilota, żeby otwarł.

> Pewnie bateria. może to mieć związek, że immo też kiepsko działał?

raczej nie, teoretycznie rozpoznaje nawet bez baterii w karcie

Napisano

> Na drugiej karcie na razie odpala

> Żona wspomniała, że pierwsza karta "kiepsko łapała", musiała blisko podchodzić i parę razy dusić

> pilota, żeby otwarł.

> Pewnie bateria. może to mieć związek, że immo też kiepsko działał?

...to pewnie nie bateria tylko przyzwyczajenie noszenia karty w tylnej kieszeni spodni zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.