Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana listwy - zrób to sam :)

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Autko: BMW E36 1.6 M40 100km

Instalacja: STAG 4

Wtryski obecnie: Valtek czerwony

Planuję wymieniać listwę, ponieważ moje obecne VALTEKi stukają, a auto szarpie przy jeździe na stałych obrotach.

Polecono mi REG Fast. Podobno wystarczy wymienić listwę + zmienić w programie typ listwy i po temacie.

Prawda to? smile.gif

Chce kupić listwę, kabel do kompa i działać smile.gif

Napisano

> Cześć.

> Autko: BMW E36 1.6 M40 100km

> Instalacja: STAG 4

> Wtryski obecnie: Valtek czerwony

> Planuję wymieniać listwę, ponieważ moje obecne VALTEKi stukają, a auto szarpie przy jeździe na

> stałych obrotach.

> Polecono mi REG Fast. Podobno wystarczy wymienić listwę + zmienić w programie typ listwy i po

> temacie.

> Prawda to?

> Chce kupić listwę, kabel do kompa i działać

tak

pozniej zrobic autokalibrację, zobaczyc jak sie jezdzi i ewentualnie troche poprawić ustawienia.

Napisano

> Podobno wystarczy wymienić listwę + zmienić w programie typ listwy i po

> temacie.

> Prawda to?

Prawda, jeżeli chcesz być druciarzem.

Jak chcesz mieć dobrze zrobione to tkoniecznie nałożenie map podczas jazdy.

Autokalibracja dobra jest, zeby wyruszyć w trasę na strojenie map podczas jazdy.

Wypadało by przy okazji sprawdzić na ile stabilne jest cisnienie z reduktora (ustawić je), powymieniac filtry jezeli dawno nie były zmieniane, moze i korekte od temperatury zrobic.

IMHO podstawa to STROJENIE W TRASIE.

Napisano
  • Autor

> Prawda, jeżeli chcesz być druciarzem.

Nie chce smile.gif

> Jak chcesz mieć dobrze zrobione to tkoniecznie nałożenie map podczas jazdy.

> Autokalibracja dobra jest, zeby wyruszyć w trasę na strojenie map podczas jazdy.

Sciagnalem sobie instrukcje do STAGa i bede studiowal. Podobno trzeba zrobic min. 3-5km na PB, a potem 3-5km na LPG.

> Wypadało by przy okazji sprawdzić na ile stabilne jest cisnienie z reduktora (ustawić je),

Jak?

> powymieniac filtry jezeli dawno nie były zmieniane, moze i korekte od temperatury zrobic.

Jakie filtry? LPG przed listwa byl wymieniany 15kkm temu. Z nowa listwa wjedzie nowy filtr. Polecili mi poliestrowy (jesli to nie oczywista oczywistosc i wszystkie na rynku sa poliestrowe).

> IMHO podstawa to STROJENIE W TRASIE.

Tak zrobie. Dzieki za utwierdzenie.

Napisano

Na reduktorze (nie wiem czy kazdym) mozna ustawiac cisnienie wyjsciowe. Nie ma jednoznacznych zalecen jakie powinno być, czy 1 bar, czy 1.2 czy moze wyzsze.

Ja testowałem swój na 1,2 bara i 1,5 bara. Okazalo sie, ze o wiele mniejsze wahania cisnienia wyjściowego ma na 1,5 bara, wiec tak zostawiłem. Moje wtryskiwacze (Magic Jet) mogą pracować do cisnienia 3,5 bara wiec jest ok.

Ja stroje tak, ze zapinam pasem laptopa na prawym siedzeniu. Jade, potem zatrzymuje sie, koryguje mnozniki... jade, zatrzymuje sie itd... az nałoze mapy.

Napisano
  • Autor

> Na reduktorze (nie wiem czy kazdym) mozna ustawiac cisnienie wyjsciowe. Nie ma jednoznacznych

> zalecen jakie powinno być, czy 1 bar, czy 1.2 czy moze wyzsze.

> Ja testowałem swój na 1,2 bara i 1,5 bara. Okazalo sie, ze o wiele mniejsze wahania cisnienia

> wyjściowego ma na 1,5 bara, wiec tak zostawiłem. Moje wtryskiwacze (Magic Jet) mogą pracować

> do cisnienia 3,5 bara wiec jest ok.

> Ja stroje tak, ze zapinam pasem laptopa na prawym siedzeniu. Jade, potem zatrzymuje sie, koryguje

> mnozniki... jade, zatrzymuje sie itd... az nałoze mapy.

Hmm. Chyba zrobie tak, że jeśli będzie trzeba podnosić ciśnienie na reduktorze to udam się do kogoś na strojenie, bo obawiam się że sam już tego nie ogarnę frown.gif

Reduktor mam Artica podobno.

Napisano

> Hmm. Chyba zrobie tak, że jeśli będzie trzeba podnosić ciśnienie na reduktorze to udam się do kogoś

> na strojenie, bo obawiam się że sam już tego nie ogarnę

> Reduktor mam Artica podobno.

znajac cei tylko przez autokacik czy ine forum rajdowe wiem ze ogarniesz takze , zmieniaj listwe, autokalibracja, i w droge.

instrukcje staga przeczytaj

Napisano
  • Autor

> znajac cei tylko przez autokacik czy ine forum rajdowe wiem ze ogarniesz takze , zmieniaj listwe,

> autokalibracja, i w droge.

> instrukcje staga przeczytaj

Hehehe. Dziekuje hehe.gif

Mam już pobraną, więc będę dzisiaj studiował panic.gif

Napisano
  • Autor

> Hehehe. Dziekuje

> Mam już pobraną, więc będę dzisiaj studiował

Sprzedawca, od ktorego chce kupic listwe, stwierdzil, ze w Valtekach sa zupelnie inne dysze w kolektorze niz te, ktore sa w REGach, w zwiazku z tym podobno trzeba je wymienic i dodatkowo rozwiercic na wymiar dostosowany do pojemnosci silnika.

Prawda to?

Napisano

> Sprzedawca, od ktorego chce kupic listwe, stwierdzil, ze w Valtekach sa zupelnie inne dysze w

> kolektorze niz te, ktore sa w REGach, w zwiazku z tym podobno trzeba je wymienic i dodatkowo

> rozwiercic na wymiar dostosowany do pojemnosci silnika.

> Prawda to?

wkretek w kolektrze sie nie rusza

modyfikuje sie dysze w listwie

w komplecie z regami bedziesz mial 2 kpl

2,00

i 2,50 mm

na poczatku zaloz 2.00 pusc autokalibracje i program sam ci powie czy za male czy za duze

Napisano
  • Autor

> wkretek w kolektrze sie nie rusza

> modyfikuje sie dysze w listwie

> w komplecie z regami bedziesz mial 2 kpl

> 2,00

> i 2,50 mm

> na poczatku zaloz 2.00 pusc autokalibracje i program sam ci powie czy za male czy za duze

Hmm. On coś mówił na temat rozwiercania :/

Czyli rozumiem, że jeśli okaże się, że wymagana jest dla mojego silnik powiedzmy: 2,3mm, to biorę te 2,00 z zestawu i rozwiercam na 2,3mm.

A jeszcze pytanie. Bo zdaje się, że ciśnienie LPG w przewodzie od reduktora do listwy też ma znaczenie. Czy nie posiadając czujnika, da radę to dobrze ustawić?

Napisano

> Hmm. On coś mówił na temat rozwiercania :/

> Czyli rozumiem, że jeśli okaże się, że wymagana jest dla mojego silnik powiedzmy: 2,3mm, to biorę

> te 2,00 z zestawu i rozwiercam na 2,3mm.

> A jeszcze pytanie. Bo zdaje się, że ciśnienie LPG w przewodzie od reduktora do listwy też ma

> znaczenie. Czy nie posiadając czujnika, da radę to dobrze ustawić?

chyba jeszcze insrukcji nie czytales wink.gif

cisnienie poznaasz jak sie polaczysz interfejsem ze sterownikiem

bedziesz widzial cisnienie i inne potrzebne parametry

dyszku mozna rozwiercac dowolnie wedle potrzeb (np z 2 na 2.3)

mozna tez zalutowac i zrobic z 2 np 1.5

Napisano
  • Autor

> chyba jeszcze insrukcji nie czytales

> cisnienie poznaasz jak sie polaczysz interfejsem ze sterownikiem

> bedziesz widzial cisnienie i inne potrzebne parametry

> dyszku mozna rozwiercac dowolnie wedle potrzeb (np z 2 na 2.3)

> mozna tez zalutowac i zrobic z 2 np 1.5

No, nie czytałem to prawda :D

Napisano

> Sprzedawca, od ktorego chce kupic listwe, stwierdzil, ze w Valtekach sa zupelnie inne dysze w

> kolektorze niz te, ktore sa w REGach, w zwiazku z tym podobno trzeba je wymienic

potwierdzam

inna jest średnica

wężyk założony na regi będzie albo za ciasny albo za luźny (nie pamiętam) na wkrętkach od waldemarów

ja u siebie wymieniłem, żadnej filozofii w tym nie ma

Napisano

> ... inna jest średnica

Inna średnica czego? Wężyków od listwy do kolektora, od reduktora do listwy?

U mnie były te same średnice w obu przypadkach.

> wężyk założony na regi będzie albo za ciasny albo za luźny (nie pamiętam) na wkrętkach od waldemarów

Wymieniałem valteka na REG i nie miałem żadnych problemów poza tym, że w valtekach dysze wychodzą do doły a w REGach do przod/tyłu ...

> ja u siebie wymieniłem, żadnej filozofii w tym nie ma

To akurat mogę w 100% potwierdzić smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.