Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kąt zapłonu a LPG II generacji

Featured Replies

Napisano

Szybkie pytanie:

Kąt zapłonu ma mieć wartość X, tak podaje książka. Czy w przypadku instalacji LPG drugiej generacji potrzeba ten kąt zmienić? (przyspieszyć/opóźnić)

Napisano

Jeśli masz możliwość, to możesz (ale nie jest to wymagane) dołożyć z 5 deg do "fabrycznej" wartości wyprzedzenia zapłonu.

Na pewno nie ustawiaj zapłonu później, niż ma być.

Napisano

> Szybkie pytanie:

> Kąt zapłonu ma mieć wartość X, tak podaje książka. Czy w przypadku instalacji LPG drugiej generacji

> potrzeba ten kąt zmienić? (przyspieszyć/opóźnić)

Gaz ma inne wlasciwosci i lepsze warunki spalania go uzyskuje sie zmieniając kat wyprzedzenia zaplonu na gazie (na benzynie bez zmian).

Przy czym ZTCW nie stosuje sie tego w całym zakresie predkosci obrotowej.

Do zmiany kąta wyprzedzenia zaplonu słuzy wariator. Ten który zamontowałem TAP-01 jest podlaczony do elektrozaworów gazu (aktywacja wariatora), do przepływomierza (teoretycznie powinien byc do przepustnicy) i sygnału obrotów. Mam ustawione przyspieszanie zaplonu od 2 kprm malejąco do zera przy ok 4,5 krpm. Max, chyba z 7 stopni.

Przestawienie zaplonu na stałe w aucie IMHO było by bledem.

Efektem jego pracy jest zwiekszenie mocy silnika na nizszych obrotach.

Napisano

> Gaz ma inne wlasciwosci i lepsze warunki spalania go uzyskuje sie zmieniając kat wyprzedzenia

> zaplonu na gazie (na benzynie bez zmian).

> Przy czym ZTCW nie stosuje sie tego w całym zakresie predkosci obrotowej.

> Do zmiany kąta wyprzedzenia zaplonu słuzy wariator. Ten który zamontowałem TAP-01 jest podlaczony

> do elektrozaworów gazu (aktywacja wariatora), do przepływomierza (teoretycznie powinien byc do

> przepustnicy) i sygnału obrotów. Mam ustawione przyspieszanie zaplonu od 2 kprm malejąco do

> zera przy ok 4,5 krpm. Max, chyba z 7 stopni.

Tak na dobrą sprawę, to żeby to ustawić zgodnie ze sztuką, to z konkretnym silnikiem wypadałoby spędzić dłuższą chwilę na hamowni i to raczej nie podwoziowej, tylko silnikowej.

"Na czuja" oczywiście można próbować, ale zawsze będziesz w jakiejś odległości od ideału.

> Przestawienie zaplonu na stałe w aucie IMHO było by bledem.

Nie tak do końca. Wariatory starsze, niż ten ze Staga, dawały słały offset i podobno też robiły ok.gif Jedyne, co mogłeś zrobić to ustawić próg TPS, poniżej którego wariator nie działał, żeby nie psuć regulacji biegu jałowego. Z resztą TAPa bez komputera też tak się ustawia.

W tej sytuacji, jeśli silnik ma np. aparat zapłonowy, to można poeksperymentować sobie z wcześniejszym ustawieniem zapłonu niż fabryczne.

> Efektem jego pracy jest zwiekszenie mocy silnika na nizszych obrotach.

W każdym bądź razie taki jest cel.

Generalnie, to nie wiem, czy kiedykolwiek udało mi się odrobić pieniądze włożone w to urządzenie.

Napisano

> Generalnie, to nie wiem, czy kiedykolwiek udało mi się odrobić pieniądze włożone w to urządzenie.

Raczej nie ma co na to patrzeć ekonomicznie. To zabawa dla technicznych pasjonatów i majsterkowiczów. Efekty mogą być rożne - od zdecydowanie poprawiających moment obrotowy silnika do placebo smile.gif. Wszystko zależy od konkretnego silnika i zaawansowania konstrukcji wariatora. 30.GIF

Napisano

> Nie tak do końca. Wariatory starsze, niż ten ze Staga, dawały słały offset i podobno też robiły

> Jedyne, co mogłeś zrobić to ustawić próg TPS, poniżej którego wariator nie działał, żeby nie

> psuć regulacji biegu jałowego. Z resztą TAPa bez komputera też tak się ustawia.

Dają radę. Mam jakiegos Tapa i zdecydowanie wolę jeździć z nim niż bez niego.

Napisano

> Raczej nie ma co na to patrzeć ekonomicznie. To zabawa dla technicznych pasjonatów i

> majsterkowiczów.

Nie wiem, czy nie znalazłeś przyczyny, czemu do tej pory (ponad 2 lata) nie przełożyłem wariatora z dogorywającego Lanosa do obecnie używanego wozu, a jest w zasadzie plug'n'play. Wygląda na to, że za dużo zajmuję się tego typu sprawami zawodowo, że nie bardzo mam ochotę babrać się w tym jeszcze po godzinach. smile.gif

Napisano

> Generalnie, to nie wiem, czy kiedykolwiek udało mi się odrobić pieniądze włożone w to urządzenie.

Wrazenia z jazdy z wariatorem, przy 2.5 V6 .... bezcenne zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.