Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Początek końca sprzęgła - co polecacie?

Featured Replies

Napisano

Witam

Od kilku dni przy wciśniętym pedale sprzęgła zaczęło być słychać łożysko sprzęgła. Asterka ma nalatane prawie 200 tysi.

Chyba w niedługim czasie czeka mnie ta (nie)przyjemność i będę zmuszony do wymiany.

W związku z powyższym pada pytanie, jakie firmy polecacie - ponoć LUK szedł na pierwszy montaż?

Napisano

> W związku z powyższym pada pytanie, jakie firmy polecacie - ponoć LUK szedł na pierwszy montaż?

jak ja szukałem sprzęgła to polecano mi Sachs, LUK

zdecydowałem się na LUK bo Sachs o 200- 250 zł był droższy

ale ciekawostka w opakowaniu LUK-a znalazłem (i nie jest to odosobniony przypadek ) wink.gif

- łożysko INA

- docisk Valeo (LUK) - na listkach był wytłoczony napis Valeo a z drugiej strony pieczatka LUK hmm.gif

- tarcza LUK

Napisano

Polecam regenerację. Bez sensu wydawać kasę na żelastwo. Są firmy, które robią to doskonale!

Napisano

LUK lub Sachs. Oczywiście dwumasa też do wymiany jeśli jeszcze fabryczna jest. I pomyśl nad uszczelniaczem wału. Wydaje mi sie że na pierwszy montaż to szło też Valneło wink.gif ... tfu .... Valeo

IMHO jeden pies... Tarcza to wytrzyma pewnie tyle samo co nabijana w nowych okładzinach u Henia w garazu hehe.gif

Napisano

> Polecam regenerację. Bez sensu wydawać kasę na żelastwo. Są firmy, które robią to doskonale!

Też bym się raczej zdecydował na regenerację, ewentualnie na zestaw LUKa, aczkolwiek:

12395905_reexposureofresizeofsdc.jpg

12395907_resizeofsdc11235.jpg

hmm.gif

To samo można było spotkać w innym połączeniu: pudło Sachs a w środku LUK.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście dwumasa też do wymiany jeśli jeszcze fabryczna jest.

Dwumasa z tego co wiem to fabryczne, na razie żadnych oznak końca żywota nie daje.

> I pomyśl nad uszczelniaczem wału.

Po prostu profilaktycznie przy okazji taniej, czy też lubi tam puścić oleju?

> Tarcza to wytrzyma pewnie tyle samo co nabijana w nowych okładzinach u Henia

> w garazu

Nie myślałem o odzysku, ale jeżeli faktycznie jest sens... hmm.gif

A regeneruje się tylko tarczę?

Tylko jest jeszcze inna strona medalu - silnik jest po chipie i ma 160 KM i 361 Nm czyli jest jeszcze mocniejszy niż te DTH 150-cio konne (315 Nm)...

Tutaj regeneracja?

A czy w tym silniku/skrzyni jest możliwość oceny zużycia sprzęgła bez zdejmowania skrzyni, bo słyszałem że w niektórych astrach była taka opcja (tylko nie wiem w których)?

Napisano

Ot. Z podpisu kolegi wynika, że z oprogramowania został usunięty zawór EGR a filtr DPF pozostał. Kto dokonał takiej fuszerki?

Napisano
  • Autor

> Kto dokonał takiej fuszerki?

Po czym wnoszę, że fuszerki?

Po prostu fundusze na więcej nie pozwoliły i tak chciałem

Napisano

> Dwumasa z tego co wiem to fabryczne, na razie żadnych oznak końca żywota nie daje.

Ja bym zmienił. 200 tysi to i tak świetny wynik. W poółączeniu z czipsem nie wróżę jej jednak długiego żywota chyba że auto lata głównie po trasach.

> Po prostu profilaktycznie przy okazji taniej, czy też lubi tam puścić oleju?

Lubi puścić oliwe. Generalnie nie naprawia sie tego raczej do chwili wymiany sprzęgła chyba ze leci litrami. Mając wszystko na wierzchu można sie pokusić o wymianę. Gdyby to było moje auto to bym profilaktycznie wymienił.

> Nie myślałem o odzysku, ale jeżeli faktycznie jest sens...

> A regeneruje się tylko tarczę?

2 razy regenerowałem sprzęgła. I to jednomasowe wiec temet trudniejszy bo trzeba było też dorabiać odpowiednie sprężyny. Byłem zadowolony. W tarczy sprzęgla od dwumasy wystarczy zanitować nowe okładziny. Ale wiele też zależy od docisku. Jeśłi da sie go podtoczyć na równo i nie zdjąć za dużo z grubości to temat wart zachodu. Jeśłi docisk będzie słaby to

nie ma co sie zastanawiać tylko brać nówkę.

> Tylko jest jeszcze inna strona medalu - silnik jest po chipie i ma 160 KM i 361 Nm czyli jest

> jeszcze mocniejszy niż te DTH 150-cio konne (315 Nm)...

> Tutaj regeneracja?

A dlaczego nie? Przecież dostajesz sprzęgło o takiej samej średnicy. Jeśłi docisk będzie OK to masz tak samo jak na nowym sprzęgle.

> A czy w tym silniku/skrzyni jest możliwość oceny zużycia sprzęgła bez zdejmowania skrzyni, bo

> słyszałem że w niektórych astrach była taka opcja (tylko nie wiem w których)?

ZTCW to nie ma możliwości

Napisano
  • Autor

> A dlaczego nie? Przecież dostajesz sprzęgło o takiej samej średnicy. Jeśłi docisk będzie OK to

> masz tak samo jak na nowym sprzęgle.

Czyli w tym układzie sprzęgło do regeneracji (jeżeli docisk będzie ok) i zostaje zakup nowego koła 2masa.

Pytałem o możliwość zajrzenia beż ściągania skrzyni, bo jeżeli to tylko łożysko poszło a sprzęgło jest jeszcze całkiem ok to nie trzeba by wydawać kasy na cały sprzęt tylko machnąć samo łożysko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.