Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Układ chłodzenia / ogrzewania

Featured Replies

Napisano

Stojąc dzisiaj w korku temperatura silnika podskoczyła pow. 100 stopni na wskaźniku - nie zadziałał wentylator na chłodnicy. Pomogło włączenie klimatyzacji, bo ona wymusza pracę wentylatora z "innej strony". Chcąc jeszcze dopomóc w chłodzeniu dałem ogrzewanie na full i tu się zdziwiłem, bo gorące powietrze nie poleciało z nawiewu, także po wyłączeniu klimy. W czasie jazdy z większą prędkością temp. silnika spada do normy, termostat działa (węże gorące), płynu nie ubywa, a powodem nie włączania się wentylatora na chłodnicy jest padnięty włącznik (sprawdzałem na zworkę - wszystko działa). Jednak gorącego powietrza z nawiewu jak nie było tak nie ma.... Co może być powodem, ew. do czego służy to ustrojstwo (foto) na wężach do nagrzewnicy? Węże są gorące do tego urządzenia (zasilanie i powrót).

post-66345-14352516885239_thumb.jpg

Napisano

To urządzenie to zawór, który odcina nagrzewnicę gdy ustawisz pokrętło na zimne. Mógł się zaciąć on, albo jego sterowanie. Ew. zapchała się nagrzewnica.

Napisano

> To urządzenie to zawór, który odcina nagrzewnicę gdy ustawisz pokrętło na zimne.

A to występuje we wszystkich astrach czy tylko z klimą?

Bo ja jakoś u sebie nie widziałem nic takiego

Napisano

> A to występuje we wszystkich astrach czy tylko z klimą?

Tylko z klimą.

PZDR VEN

Napisano

Zanim zaczniesz rozbebeszać zawór (być może sprawny) - sprawdź co się stanie, jeśli:

1. Silnik gorący, odłączasz cienką rurkę od zaworu - czy zawór się otwiera puszczając gorącą wodę do nagrzewnicy?

Jeśli tak, to do rozebrania konsola środkowa i malutki zaworek sterujący podciśnieniem.

2. Co do wentylatorów: sprawdź czy obraca się wentylator od klimy. Jeśli jest padnięty i ma przerwę, przestaje działać pierwszy bieg chłodzenia chłodnicy.

3. Po włączeniu klimy powinny kręcić oba wentyle.

Napisano

Witam

A ja mam klimę, ale takiego zaworka nie mam. To dobrze czy żle?

Pozdr.

Napisano

> To dobrze czy żle?

To znaczy, że nagrzewa Ci się nagrzewnica w 35 stopniowe upały w samochodzie.

PZDR VEN

Napisano

To, że nagrzewa się nagrzewnica to jeszcze pół biedy, bo po to jest.

Ale przy okazji - z racji bliskości - nagrzewa się parownik klimatyzacji. A to już zmniejsza skuteczność chłodzenia.

Da się żyć, ale lepiej gdyby zawór był.

Napisano

> Ale przy okazji - z racji bliskości - nagrzewa się parownik klimatyzacji. A to już zmniejsza

> skuteczność chłodzenia.

Nie mam klimy więc nie wiem jak to dokładnie z klimą jestw eFkach ale wiem, że mi się grzeje nagrzewnica.

PZDR VEN

Napisano

> A ja mam klimę, ale takiego zaworka nie mam. To dobrze czy żle?

Zdaje się że przełomowym był rok 1995 - zaczęto montować wtedy zawory. Czy Twoja Astra jest wyprodukowana w 1996 czy z roku modelowego 96?

Napisano

Widzę, że powinieniem to założyć o ile cena nie bedzie zaporowa:). Montaż nie powinien być trudny, tylko dokąd prowadzi ten przewód od góry?. No i na chwilę obecną nie mogę tego zaworu namierzyć, przydałby się numer części.

Szukalem tu http://opeloem.com/opel/astra_1992_1998/cooling/ ale nie rzuciło mi sie nic w oczy, pewnie jestem ślepy

Pozdr.

Napisano

Zawór ma nr 90566947. Nowy kosztuje 180zł, więc są to drogie rzeczy wink.gif.

Rurka sterująca zaworkiem jest podłączona do przełącznika pneumatycznego w panelu sterowania za pokrętłem temp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.