Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile pali Harley Davidson

Featured Replies

Napisano

Się nakręciło już 4+ kkm, to chyba można jakąś statystykę wrzucić, nie?

Pacjent = Harley Davidson Sportster 883 ccm, wtrysk paliwa.

Od przebiegu 1700 zamontowane "luźne" wydechy, ale soft/dolot nie ruszany.

Dane z rzeczywistych tankowań, CELOWO podana dokładna data, żeby było widać zbieżność spalanie - temperatura zewn.

Obserwacja podstawowa - "z wiekiem" zaczyna coraz mniej palić. Niegdyś zejście po mieście, nawet przy mocno dodatnich temp poniżej 5,2/100 było trudne. Obecnie - nie wychodzi powyżej piątki, czym jestem serio zaskoczony.

Code:

data/godzina  	 	wartość brutto 	ilość	licznik	zużycie paliwa (litry/100 km)

2011-11-20 13:32 60,34 zł 10,99 1 300

2011-11-25 17:29 53,86 zł 9,81 1 468 5,84

2011-12-06 20:59 52,53 zł 9,43 1 618 6,29

2012-02-25 15:45 54,64 zł 9,52 1 755 6,95

2012-03-13 12:54 57,08 zł 9,79 1 929 5,63

2012-03-20 20:39 50,26 zł 8,39 2 084 5,41

2012-04-01 18:37 57,48 zł 9,71 2 256 5,65

2012-04-21 13:05 54,59 zł 9,19 2 413 5,85

2012-04-27 16:41 52,77 zł 8,96 2 580 5,37

2012-04-29 20:21 47,76 zł 8,04 2 760 4,47

2012-05-03 11:22 59,14 zł 9,99 2 970 4,76

2012-05-10 08:12 52,99 zł 9,01 3 138 5,36

2012-05-18 08:42 57,82 zł 9,82 3 312 5,64

2012-05-22 22:52 64,27 zł 10,82 3 524 5,10

2012-06-02 10:58 57,74 zł 9,87 3 725 4,91

2012-06-02 14:57 66,46 zł 11,36 3 953 4,98

2012-06-02 18:18 36,17 zł 6,12 4 076 4,98

2012-06-02 20:50 36,11 zł 5,10 4 194 4,32

2012-06-09 11:32 42,82 zł 6,16 4 325 4,70

2012-06-09 14:27 37,99 zł 6,45 4 482 4,11

2012-06-09 18:15 50,17 zł 8,74 4 705 3,92

2012-06-17 18:44 59,50 zł 10,10 4 936 4,37

2012-07-03 23:05 56,20 zł 9,74 5 137 4,85

Można wpisywać miasta :-)

Napisano

> Można wpisywać miasta :-)

Macierzysz. grinser006.gif

Ale - z tego co czytam - Ty jeździsz spacerowo. Mi by pewnie więcej wciagnał. wink.gif

Napisano

[...]

> Pacjent = Harley Davidson Sportster 883 ccm, wtrysk paliwa.

[...]

jak bede bogaty to sobie kupie 883 Iron, a ze duzy juz jestem do przeniose sobie podnozki do przodu :D

a jesli chodzi o spalanie... zaskakujaco niskie, moj narazie nie chce zejsc ponizej 7 w miescie wink.gif - ale moze to kwestia ze nie ogarniam sprzeta :D (pomijajac ze mam nedzna kompresje, stukajace lekko zawory, i zaklepany termin zimowy na generalny przeglad i regulacje silnika)

Napisano
  • Autor

> Macierzysz.

> Ale - z tego co czytam - Ty jeździsz spacerowo. Mi by pewnie więcej wciagnał.

Ale nie da się za bałdzo szybciej...

Raz, że dzika bestja, dwa, że warunków nie ma.

Poza tym to jest niewysilony sprzęt, więc wyniki powiedzmy w normie.

Mnie tylko zdziwiło, że ostatnie "loty" są typowo miejskie, a jakoś nie widać piątki z przodu.

Aha, ja absolutnie nie ćwiczę żadnej ekojazdy itp na tym sprzęcie.

Napisano

> Mnie tylko zdziwiło, że ostatnie "loty" są typowo miejskie, a jakoś nie widać piątki z przodu.

Tylko się cieszyć! ok.gif

Ciekawe jak będzie z awaryjnością - jak najlepiej życzę ok.gif, ale "legendy" krążą... wink.gif

P.S. Maila sprawdź. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko się cieszyć!

> Ciekawe jak będzie z awaryjnością - jak najlepiej życzę , ale "legendy" krążą...

Pożyjemy...

> P.S. Maila sprawdź.

W domu.

Ale ogarnąłem sprawę sam.

Kosmici są wśród nas :-)

Napisano

> Się nakręciło już 4+ kkm, to chyba można jakąś statystykę wrzucić, nie?

> Od przebiegu 1700 zamontowane "luźne" wydechy, ale soft/dolot nie ruszany.

> Dane z rzeczywistych tankowań, CELOWO podana dokładna data, żeby było widać zbieżność spalanie -

> temperatura zewn.

> Obserwacja podstawowa - "z wiekiem" zaczyna coraz mniej palić. Niegdyś zejście po mieście, nawet

> przy mocno dodatnich temp poniżej 5,2/100 było trudne. Obecnie - nie wychodzi powyżej piątki,

> czym jestem serio zaskoczony.

kurde a moja CeBe500 ledwo co zlazła poniżej 6 sciana.gif

ostatnie spalanie 5,84 crazy.gif

Napisano

> kurde a moja CeBe500 ledwo co zlazła poniżej 6

> ostatnie spalanie 5,84

moja CBF500 w wawie brala jakies 5,5

Napisano

> moja CBF500 w wawie brala jakies 5,5

jak poczytałem troche o tych hondach to wychodzi ze pala od 3,5 do 10 zlosnik.gif przy czym srednia to raczej 4,5-5. u mnie srednia to 6,5

i teraz pytanie czy sprzęt wymaga jakiś regulacji i jeśli to jakich czy może ja nie umiem za bardzo nią jeździć - prawdopodobne bo przejechałem nią na razie 3 baki grinser006.gif

Jak jeździć takim motocyklem żeby było ekonomicznie hmm.gif

pewnie nie kręcić cały czas do odcinki ale pewnie też nie jeździć w za niskich obrotach... czy 60km/h w mieście na VI biegu to nie za wolno?

Napisano

A moja japońska fałka popija 8-10/100 niezależnie od tego jak jadę frown.gif

Do tego bak ma całe 16 litrów, więc bezpiecznie jest zaglądać na stację co 120km, żeby nie stanąć w szczerym polu.

Napisano

a mój GSXR K7 pali tyle ile wleję, mam go 2 sezon,nakręciłe ok.20000km i nie wiem ile kotłuje grinser006.gif

Napisano

> a jesli chodzi o spalanie... zaskakujaco niskie, moj narazie nie chce zejsc ponizej 7 w miescie

Normalne spalanie jak na zwyczajną jazdę średnią rzędówką w miescie.

Wujek ma sprzęta wolnoobrotowego - do ilu to sie kręci przy wałęsaniu się po mieście - 2000 > 3000 obr/min hmm.gif

A i tak wiecej nie ma sensu bo mu szkła w goglach popekają od decybeli zlosnik.gif

Moja SV 650 spala średnio 5,3 l/100 przy poruszaniu się wokół komina w zakresie obrotów do 5 - 6 tyś z interwencyjnymi, rzadkimi podjazdami w razie potrzeby, pod czerwone...

Napisano

> moja CBF500 w wawie brala jakies 5,5

A styl jazdy "opór" czy raczej spokojnie?

Mi GS500 średnio pali o litr mniej, 5,5 to musiałbym chyba cały czas pałować. Osiągi co prawda trochę gorsze od cebuli,ale jednocześnie odrobinę lepsze od Sibuiowego HD, w normalnym użytkowaniu nie robią raczej róznicy(na mieście i wiejskich trasach, spokojnie wystarczy aby utrzymać się za sportami z 2-3x większą mocą, na autostradach i dwupasmówkach jak np. zakopianka co szybsi niestety znikają na horyzoncie bo max to ~190km/h). Rekordy w jedną i druga strone to 3,7 w spokojnej trasie i 7+ na szkoleniu, gdzie kręciliśmy się pół dnia po placu więc przebiegi były naprawde niewielkie,stąd i spalanie spore. Normalna jazda to przedział 4.3-4.7

Napisano

A to musisz pogooglać, co ten silnik lubi.

Mnie poniżej 3000 obr zaczyna szarpać łańcuchem i reakcja przepustnicy bardziej zmierza w stronę zerojedynkowej... w efekci całe moto robi się bardzo nerwowe.

Gdzieś tam kiedyś czytałem, że samochodowymi silnikami benzynowymi 16V nie powinno się schodzić, jadąc pod obciążeniem, niżej niż 2000 obr.

Dla silników motocyklowych ta wartość pewnie będzie wyższa.... hmm.gif

Napisano

Moż Trampek 600 spala miedzy 4.7-6.5 (spokojna jazda - autostrada) srednio 5.3l/100km

Napisano
  • Autor

> Jak jeździć takim motocyklem żeby było ekonomicznie

> pewnie nie kręcić cały czas do odcinki ale pewnie też nie jeździć w za niskich obrotach...

Jak sprzęt na wtrysku, to tak samo jak samochodem :-)

Idąc w ekonomikę, to ja szedłbym 1 - 3 - 5 bieg i dalej turlał się 50.

> czy

> 60km/h w mieście na VI biegu to nie za wolno?

U mnie na 5 biegu (6 nie mam :-) ) przy 60 jest troszkę za wolno - już sprzęt troszeczkę protestuje. Owszem, da się jechać, ale plomby dzwonią w zębach i trzeba pilnować prędkościomierza, bo jak spadnie poniżej 55 to przyspieszanie jest już udręką dla silnika i potrafi sobie zadzwonić.

Dlatego ja trzymam zazwyczaj licznikowe 55 i jadę na 4 biegu - jeszcze nie za szybko się kręci i nie hurgocze za bardzo, a wyniki robią się całkiem zacne.

Spalanie z okolic 01 maja odzwierciedla trasę 200 km - w jedną stronę pierwsze powiedzmy 40 km przez obszar zabudowany i z ograniczenieniem do 60 (Warszawa - Leszno - Nowy Dwór Maz) i ten odcinek celowo przemęczyłem na 5 biegu Dalej S7/DK7 do Płońska i nie pamiętam już, czy dalej szło wiochą czy też siódemką, ale do Glinojecka.

Z powrotem to już całość DK7. Tankowałem pod Warszawą na powrocie.

To rekordowo niskie spalanie to powrót ze Słowacji, przez Zwardoń, dalej przez Bielsko, Będzin, Częstochowę, Warszawę.

Trasa od tankowania do Bielska i wyjazdu na DK1 w 100% przez teren zabudowany, ale MEGA płynnie (chyba z raz się zatrzymaliśmy), stąd ten wynik mnie nie zaskoczył.

Napisano
  • Autor

> Normalne spalanie jak na zwyczajną jazdę średnią rzędówką w miescie.

> Wujek ma sprzęta wolnoobrotowego - do ilu to sie kręci przy wałęsaniu się po mieście - 2000 - 3000 obr

Podziel to przez dwa.

Z racji wydechów trzymam go mocno nisko - raz, żeby nie hurgotało, dwa, że przy niskich obrotach fajnie(j) gada :-)

> A i tak wiecej nie ma sensu bo mu szkła w goglach popekają od decybeli

Odcięcie w serii jest względnie nisko - ztcp to chyba 5000 albo i 4800.

Wychodzi BARDZO wcześnie - na jedynce ok 60 km/h, na dwójce z 85-90. Setkę żeby przekroczyć na dwójce to się nie da, bo muła łapie.

Napisano
  • Autor

> Do tego bak ma całe 16 litrów, więc bezpiecznie jest zaglądać na stację co 120km, żeby nie stanąć w

> szczerym polu.

Łączę się w bólu.

To 11,86 to był Cud i Dar od Bozi - jakby stacja była z kilometr dalej, to stanąłbym na autostradzie - miałem poważny problem, żeby ruszyć spod bramek :-(

Napisano

...a jakiż to Harley? Harleik ....

Myślałem że Ty wujek jakąś męską elektrę ujeżdzasz, tak się

tu panoszysz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ...a jakiż to Harley? Harleik ....

> Myślałem że Ty wujek jakąś męską elektrę ujeżdzasz, tak się

> tu panoszysz

Elka mnie absolutnie nie kręci.

Tylko FLSTC.

Napisano

Ot: uciekl mi watek o kupnie harnasia, myslalem ze zetka smigasz ciagle

Napisano

> ...a jakiż to Harley? Harleik ....

> Myślałem że Ty wujek jakąś męską elektrę ujeżdzasz, tak się

> tu panoszysz

Żeś pojechał... hehe.gif

W przypadku innych moto "lytr" to łojezuuu, a w przypadku HD 0.9 "lytra" to harleik. grinser006.gif

Napisano

> Bo nie było.

O glupim spalaniu jest a o moto nie bylo? Lipa,ale moze jeszcze nadrobi spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Żeś pojechał...

> W przypadku innych moto "lytr" to łojezuuu, a w przypadku HD 0.9 "lytra" to harleik.

No wiesz...

TC110 to prawie 1800 ccm, więc....

Rozumiszpan...

Napisano

> Jak sprzęt na wtrysku, to tak samo jak samochodem :-)

gaźnik chaja.gifzlosnik.gif

> Idąc w ekonomikę, to ja szedłbym 1 - 3 - 5 bieg i dalej turlał się 50.

ja chciałbym wiedzieć jak tym jeździć ekonomicznie natomiast jeździć i tak będę tak jak sprawia przyjemność waytogo.gif

Napisano

> Dane z rzeczywistych tankowań, CELOWO podana dokładna data, żeby było widać zbieżność spalanie -

> temperatura zewn.

> Obserwacja podstawowa - "z wiekiem" zaczyna coraz mniej palić. Niegdyś zejście po mieście, nawet

> przy mocno dodatnich temp poniżej 5,2/100 było trudne. Obecnie - nie wychodzi powyżej piątki,

> czym jestem serio zaskoczony.

[ciach)

Miasto - MojRzeszów z dziurą w środku miasta w trakcie budowy..;)

Podobnie było z Yamahą...1300 wink.gif Przebieg - 9600 km.

Teraz pali mi w trasie między 4,4 a 4,6. Miasto to między 5 a 6.

Po założeniu luźnego wydechu Silvertail BlackJack by LeoVince spalanie spadło zauważalnie.

Pod koniec roku szykuję się na PowerCOmmandera i jakieś cudeńko do strojenia składu mieszanki Auto Tune.

Napisano

> kurde a moja CeBe500 ledwo co zlazła poniżej 6

> ostatnie spalanie 5,84

to jakąś popsutą masz, mi szybko w trasie spokojnie w 5 się mieści, a po mieście max 5,5

Napisano

> to jakąś popsutą masz, mi szybko w trasie spokojnie w 5 się mieści, a po mieście max 5,5

aha

a coś więcej? co mam popsute? biglaugh.gif

Napisano

> aha

> a coś więcej? co mam popsute?

manetke gazu wink.gif sprawna ma wiecej pozycji niz 0 i max :D

Napisano

> manetke gazu sprawna ma wiecej pozycji niz 0 i max :D

nie no proste, że najmniej będzie "paliła" jak nawet nie będzie odpalona zlosnik.gif

Napisano

> nie no proste, że najmniej będzie "paliła" jak nawet nie będzie odpalona

biglaugh.gif ale funu nie bedzie wink.gif

ja sie teraz ucze ze nie musze byc pierwszy na nastepnych swiatlach grinser006.gif

Napisano

> ale funu nie bedzie

> ja sie teraz ucze ze nie musze byc pierwszy na nastepnych swiatlach

a ja jakoś się pewniej czuje jak nikt się za mną nie czai waytogo.gif

Napisano

> a ja jakoś się pewniej czuje jak nikt się za mną nie czai

ja tez, ale mimo wszystko chyba czujesz roznice miedzy odskoczeniem 10m, a byciem na kolejnych swiatlach zanim sie kierownik puszki zorientuje ze juz jest zielone wink.gif

Napisano

> ja tez, ale mimo wszystko chyba czujesz roznice miedzy odskoczeniem 10m, a byciem na kolejnych

> swiatlach zanim sie kierownik puszki zorientuje ze juz jest zielone

widzę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> aha

> a coś więcej? co mam popsute?

Ja wiem, ja wiem!

MOTÓR masz pan popsuty!

Napisano

> Od przebiegu 1700 zamontowane "luźne" wydechy , ale soft/dolot nie ruszany.

Nie boisz się, że któryś z mieszańców muszących to znosić zdejmie Cię ze snajperki zlosnik.gif??

Ja mam do odstrzału dwóch. Jeden w nocy ćwiczy odcinki na szlifierce, a drugi czyści wolne wydechy. Dobrze, że w Polsce ciężko dostać broń, bo nie wiadomo jakby to się skończyło, a może i źle, bo ci motocykliści świadomi konsekwencji swoich czynów nie odstawialiby takiego popisu.

Zastanawiam się czemu normy głośności na wydech motocyklowe są takie liberalne - powinni tego zabronić ok.gif.

Napisano
  • Autor

> Nie boisz się, że któryś z mieszańców muszących to znosić zdejmie Cię ze snajperki ??

Nie bałdzo.

Hurgot głośny jest tylko przy odpaleniu na zimno.

Odpalam - wyjeżdżam - tyle mnie słyszeli.

Powrót jest dużo spokojniejszy - nie mam pojęcia z czym to się wiąże, ale na gorąco jest sporo ciszej.

Poza tym - ja WIEM, że te wydechy są głośne, więc nie pizgam ludziom pod oknami po odcince.

Wiesz - żyj i daj żyć innym.

> Zastanawiam się czemu normy głośności na wydech motocyklowe są takie liberalne - powinni tego

> zabronić .

Nie są.

96 dB max.

Napisano

> Poza tym - ja WIEM, że te wydechy są głośne, więc nie pizgam ludziom pod oknami po odcince.

> Wiesz - żyj i daj żyć innym.

Nic osobistego ok.gif.

> Nie są.

> 96 dB max.

Widocznie normy są w zawyżone lub zły jest sposób pomiaru. Moim zdaniem powinni to zaostrzyć. Czemu chopper czy przecinak muszą hałasować bardziej niż cruiser? To samo dotyczy osobówek z pierdzącymi tłumikami. W nocy w miastach hałas jest naprawdę uciążliwy.

Napisano
  • Autor

> Widocznie normy są w zawyżone lub zły jest sposób pomiaru. Moim zdaniem powinni to zaostrzyć. Czemu

> chopper czy przecinak muszą hałasować bardziej niż cruiser? To samo dotyczy osobówek z

> pierdzącymi tłumikami. W nocy w miastach hałas jest naprawdę uciążliwy.

Z normami jest tak jak jest z prostej przyczyny - zupełnie inaczej wygląda kwestia wygłuszenia wydechu w samochodzie, gdzie może on ważyć parędziesiąt kg i ma zwykle 3+ metry długości, oraz parę naturalnych tłumików jakimi są katalizatory, i sam silnik jest zamknięty w dość szczelnej komorze, obłożonej materiałami tłumiącymi, a inaczej w motocyklu, gdzie z przyczyn oczywistych nie bardzo jest jak zawalczyć z tłumieniem, a silnik jest na wierzchu.

Napisano

> Z normami jest tak jak jest z prostej przyczyny - zupełnie inaczej wygląda kwestia wygłuszenia

> wydechu w samochodzie, gdzie może on ważyć parędziesiąt kg i ma zwykle 3+ metry długości, oraz

> parę naturalnych tłumików jakimi są katalizatory, i sam silnik jest zamknięty w dość szczelnej

> komorze, obłożonej materiałami tłumiącymi, a inaczej w motocyklu, gdzie z przyczyn oczywistych

> nie bardzo jest jak zawalczyć z tłumieniem, a silnik jest na wierzchu.

i rozumiem ze to tlumaczy ze jeden HD z oryginalnym wydechem sobie 'pyrka' a drugi (ten sam model) z 'kominami przelotowymi' udaje polaczenie sieczkarni z ladujacym odrzutowcem?

Napisano
  • Autor

> i rozumiem ze to tlumaczy ze jeden HD z oryginalnym wydechem sobie 'pyrka' a drugi (ten sam model)

> z 'kominami przelotowymi' udaje polaczenie sieczkarni z ladujacym odrzutowcem?

Czytamy pomalutku, uważnie i ze zrozumieniem.

Odnosimy się do NORMY EMISJI HAŁASU dla motocykli, która wynosi 96 dB.

Teraz (jeszcze) jaśniejsze?

Napisano

> Czytamy pomalutku, uważnie i ze zrozumieniem.

poczytalem

> Odnosimy się do NORMY EMISJI HAŁASU dla motocykli, która wynosi 96 dB.

sure, tylko jak zwykle norma jest, a zycie swoja droga

> Teraz (jeszcze) jaśniejsze?

smile.gif jasniutkie, tylko problem jest taki ze u mnie na osiedlu jest misiaczek taki co ma duze szybkie japonskie moto z 'kominem'. Jak jedzie na przeglad to dokreca dbKiller'a i przechodzi spiewajaco, ale zaraz za pierwszym zakretem odkreca owego killera i... alarmy sie w stojacych autach wlaczaja jak przejezdza

ciekawe jest to ze (info od znajomego z drogowki) w WRC od czasu do czasu ustawia sie auto z db-metrem i zgarniaja wszystkie motocykle z ulicy. Robia kontrole PJ,DR,ubezpieczenia i przy okazji dB... i _zawsze_ kilka dowodow rejestracyjnych im zostaje, co wiecej nawet takie ze swiezutka pieczatka z przegladu. Ciekawe prawda?

edyta: a tak mi sie przypomnialo ze na jakims zlocie organizator zorganizowal debilny konkurs na najglosniejsze moto... 96dB to naprawde pikus przy imbecylach ktorzy tam startowali - ztcp okolice 105dB nie byly problemem dla startujacych

Napisano
  • Autor

> poczytalem

> sure, tylko jak zwykle norma jest, a zycie swoja droga

Odniosłem się do normy i TYLKO do normy.

To, że - podobnie jak i w samochodach - można zamontować akcesoryjny wydech, który "nie-do-końca" spełnia normy emisji hałasu to insza inszość.

> jasniutkie, tylko problem jest taki ze u mnie na osiedlu jest misiaczek taki co ma duze szybkie

> japonskie moto z 'kominem'. Jak jedzie na przeglad to dokreca dbKiller'a i przechodzi

> spiewajaco, ale zaraz za pierwszym zakretem odkreca owego killera i... alarmy sie w stojacych

> autach wlaczaja jak przejezdza

> ciekawe jest to ze (info od znajomego z drogowki) w WRC od czasu do czasu ustawia sie auto z

> db-metrem i zgarniaja wszystkie motocykle z ulicy. Robia kontrole PJ,DR,ubezpieczenia i przy

> okazji dB... i _zawsze_ kilka dowodow rejestracyjnych im zostaje, co wiecej nawet takie ze

> swiezutka pieczatka z przegladu. Ciekawe prawda?

Mechanizm opisałeś sam.

Analogicznie masz z zenoneksiarzami przy samochodach itp.

Tematu _w_praktyce_ nie ogarniesz, bo top tego, co mogą zrobić Policjanci na drodze to skaleczyć na dowód + dołożyć za kierowanie niesprawnym pojazdem (chyba 200 PLN), ALE - tu można się zawsze bronić, że "ja to nie wiem, czy za głośno" - o ile takie tłumaczenie w przypadku rzeczy oczywistych (łyse gumy, niesprawne oświetlenie itp) nie przejdzie, o tyle w przypadku wydechu robi się grząsko.

Analogicznie zresztą można zrobić w przypadku samochodów osobowych - patrząc na to co się po drogach wyprawia.

Natomiast większym problemem jest nie tyle jeżdżenie sprzętem niesprawnym, ile bez uprawnień.

Jakiś czas temu pisałem, jak to policja zrobiła "akcja kwity" - zdejmowali WSZYSTKICH jadących DK7 na wylocie/wlocie z Krakowa.

Okazało się, że uprawnienia posiadało 25% (!) dosiadających sprzętu...

> edyta: a tak mi sie przypomnialo ze na jakims zlocie organizator zorganizowal debilny konkurs na

> najglosniejsze moto... 96dB to naprawde pikus przy imbecylach ktorzy tam startowali - ztcp

> okolice 105dB nie byly problemem dla startujacych

Zamknięta impreza - nic nam ani policji do tego.

Analogicznie - po torze mogę robić co chcę.

Normy emisji obowiązują w przypadku ruchu po drogach publicznych.

Pójdę dalej - pod blokiem na parkingu to mogę piłować ile się da.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.