Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z zapłonami! Burza mózgów!

Featured Replies

Napisano

Ponieważ jakiś czas walczymy już bezskutecznie z pewnym problemem to pomyślałem, że mała burza mózgów może pchnąć nasze zmagania na właściwe tory.

Pacjent Focus RS, zmieniony IC, decat, program na 370 koni.

2 lata bezproblemowej jazdy, aż nagle pojawia się problem...

Auto osłabło w górnym zakresie obrotów, jedzie wyraźnie słabiej i poszarpuje! Po podłączeniu komputera diagnostycznego przez OBD okazuje się, że zapłony zamiast 12 stopni wynoszą 0 stopni!

WAŻNE! Komputer nie pokazuje żadnych błędów!!!!!

Zresetowanie kompa przez OBD powoduje, że przy pierwszym depnięciu auto jedzie jak trzeba, każde następne depnięcie już bez zapłonów! Coś zmienia mapę zapłonów ale żadnych odczytów jak już pisałem w kompie nie ma...! AFR zawsze (z zapłonami i bez) jest ok!

Piewszy nasz typ- brakuje paliwa, znaczy się pompa umiera.

Wymiana pompy na nową seryjną powoduje, że auto przez około 30 minut jeździ znowu normalnie, po czym problem powraca...

Żeby wykluczyć kwestię pompy, założona zostaje wydajniejsza pompa sportowa (i tu ciekawostka) i znowu auto wraca do porządku ale tylko na jakiś krótki czas. Problem powraca!

Pompa ma filtr w sobie, więc ten trop wykluczamy!

W międzyczasie podmieniliśmy cewki i odłączyliśmy wydech (wykluczenie zapchanego wydechu) i te tropy też okazały się chybione...!

WAŻNE! Aktualnie kombinujemy co mogło spowodować, że 2 razy po zdjęciu baku i zmianie pompy paliwa, problem zanikał na jakiś czas, natomiast po ponownym pojawieniu się objawów zostawał już permanentnie. Takie objawy mogą sugerować, że mechanicznie z silnikiem wszystko jest ok. Może kwestia termiki silnika!?

Aktualnie walczymy z kwestią odpowietrzenia baku, ponieważ przy podłączaniu barometru do listwy paliwowej zauważyliśmy, że paliwo jest trochę spienione.

Zastosowanie pełnego odpowietrzenia baku problemu nie rozwiązało...

Inne typy:

- spalanie stukowe (ale komputer powinien to odnotować), które powoduje, że komputer zmienia mapę zapłonów. Delikatne odkręcenie czujników spalania stukowego nic nie dało!

Podsumowanie sprawdzonych/wymienionych rzeczy:

- świece

- pompa

- cewki

- wydech

Co wy na to? Co to może być za cholerstwo? spy.gif

Napisano

Diagnoskop i przejazd z logowaniem parametrów.

Jak z afr-em przy obciążeniu?

Nie mam pod ręka żadnego programu z electrical data, ale generalnie - jak dobrze pamiętam to RS jest na motronicu, więc zasadniczo trzeba szukać elementów odpowiedzialnych za bezpośrednią podstawę do obliczania obciążenia silnika - map sensor(y), przepływka (o ile występuje). Później idziemy dalej - jakie są korekcje i na podstawie czego, że zapłon jest tak dziki i czy rzeczywiście taki jest (weryfikacja lampą).

Czy po wymianie pompy zapłon przy obciążeniu miał też taką wartość?

Napisano
  • Autor

> Diagnoskop i przejazd z logowaniem parametrów.

> Jak z afr-em przy obciążeniu?

> Nie mam pod ręka żadnego programu z electrical data, ale generalnie - jak dobrze pamiętam to RS

> jest na motronicu, więc zasadniczo trzeba szukać elementów odpowiedzialnych za bezpośrednią

> podstawę do obliczania obciążenia silnika - map sensor(y), przepływka (o ile występuje).

> Później idziemy dalej - jakie są korekcje i na podstawie czego, że zapłon jest tak dziki i czy

> rzeczywiście taki jest (weryfikacja lampą).

> Czy po wymianie pompy zapłon przy obciążeniu miał też taką wartość?

Tak jak napisałem AFR jest ok, zapłony sprawdzane na drodze na diagnoskopie.

Po wymianie pomp (2 razy, raz na nową seryjną, raz na wydajniejszą sportową) auto jechało przez jakiś (30-60 min.) czas normalnie i niestety wtedy nie było podłączone do diagnoskopu ale można założyć, że zapłony wtedy były ok.

Po nawrocie problemu podłączaliśmy auto do diagnoskopu i zapłonów już nie było- reset kompa przez diagnoskop powodował, ż pierwsze depnięcie było z zapłonami (12 stopni), każde kolejne już kiszka!

Hasło klucz- 2 razy po zrzuceniu baku problem ustawał na dłuższy czas, a jak już powrócił to na stałe!

Napisano

> Hasło klucz- 2 razy po zrzuceniu baku problem ustawał na dłuższy czas, a jak już powrócił to na

> stałe!

moze sciągnięcie baku odblokowywało przepływ paliwa/odpowietrzenie (przewody paliwowe) niewiem.gifsick.gif

Napisano
  • Autor

> moze sciągnięcie baku odblokowywało przepływ paliwa/odpowietrzenie (przewody paliwowe)

Na tym się teraz skupiamy ale kwestia odpowietrzenia najprawdopodobniej też upadnie.

Napisano

> Hasło klucz- 2 razy po zrzuceniu baku problem ustawał na dłuższy czas, a jak już powrócił to na

> stałe!

A układ zasilania jest szczelny i drożny?

Napisano

zrobic inne zasilanie w paliwo, np zbiornik 10l z pompa w srodku , jazda testowa , moze wykluczy a moze wskaze problem

Napisano

> Ponieważ jakiś czas walczymy już bezskutecznie z pewnym problemem to pomyślałem, że mała burza

> mózgów może pchnąć nasze zmagania na właściwe tory.

Ja Ci powiem co zrobić: to co ja - wymień Forda na lepsze auto. Serio.

Szkoda nerwów na Forda, ciągle z nim coś nie tak no.gif

Napisano

> Może komp wariuje.

Dokładnie, może to to co ja miałem w swoim RSie - jakieś przebicie.

U mnie było spowodowane nieszczelnością zbiorniczka na płyn do spryskiwaczy.

Stamtąd kapało na komp umieszczony bardzo "inteligętnie" pod zbiorniczkiem, za schowkiem po stronie pasażera.

I cała elektronika dostawała świra, łącznie ze sterowaniem silnika, który potrafił nagle się wyłączyć podczas jazdy, blokując oczywiście koła icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, może to to co ja miałem w swoim RSie - jakieś przebicie.

> U mnie było spowodowane nieszczelnością zbiorniczka na płyn do spryskiwaczy.

> Stamtąd kapało na komp umieszczony bardzo "inteligętnie" pod zbiorniczkiem, za schowkiem po stronie

> pasażera.

> I cała elektronika dostawała świra, łącznie ze sterowaniem silnika, który potrafił nagle się

> wyłączyć podczas jazdy, blokując oczywiście koła

Na czym się skończyło? Na wymianie kompa?

W moim przypadku ciężko podejrzewać samego kompa bo jaki wpływ na jego działanie ma zrzucenie baku i wymiana pompy!?

Zastanawiam się nad przeprowadzeniem 3 raz próby ze zdjęciem baku. Gdyby po raz 3-ci auto jechało normalnie po takim zabiegu to już można by wykluczyć przypadek...

Napisano

> Na czym się skończyło? Na wymianie kompa?

Dokładnie ok.gif

I to w końcu pomogło. A aż 3 tygodnie się głowili i próbowali różnych rzeczy.

> W moim przypadku ciężko podejrzewać samego kompa bo jaki wpływ na jego działanie ma zrzucenie baku i wymiana pompy!?

To faktycznie wskazuje raczej że komputer wchodzi w limp mode z jakiegoś innego powodu.

Ale mogłaby to też być awaria samego kompa.

W moim przypadku też nie było żadnych błędnych kodów !

Napisano

> Tak jak napisałem AFR jest ok, zapłony sprawdzane na drodze na diagnoskopie.

> Po wymianie pomp (2 razy, raz na nową seryjną, raz na wydajniejszą sportową) auto jechało przez

> jakiś (30-60 min.) czas normalnie i niestety wtedy nie było podłączone do diagnoskopu ale

> można założyć, że zapłony wtedy były ok.

> Po nawrocie problemu podłączaliśmy auto do diagnoskopu i zapłonów już nie było- reset kompa przez

> diagnoskop powodował, ż pierwsze depnięcie było z zapłonami (12 stopni), każde kolejne już

> kiszka!

> stałe!

Czym mierzyłeś AFR?

Jakie wartości sygnału podawał przepływomierz w momencie szarpania?

Z kwestii mechanicznych to do sprawdzenia jest ciśnienie paliwa, natomiast awaria w układzie powodowała by natychmiast zauważalne efekty na afr....

Napisano
  • Autor

> Czym mierzyłeś AFR?

Mierzyli mi AFR w jetroniku, nie wiem czego używają ale pomiar pewny.

> Jakie wartości sygnału podawał przepływomierz w momencie szarpania?

Tego nie wiem.

> Z kwestii mechanicznych to do sprawdzenia jest ciśnienie paliwa, natomiast awaria w układzie

> powodowała by natychmiast zauważalne efekty na afr....

Tak jak napisałem, akcja nie ma wpływu na AFR.

Napisano

> Mierzyli mi AFR w jetroniku, nie wiem czego używają ale pomiar pewny.

> Tego nie wiem.

> Tak jak napisałem, akcja nie ma wpływu na AFR.

Problem polega na tym, że ciężko wykluczyć układ paliwowy, skoro zmiana pompy miała wpływ na chwilową poprawę pracy.

Czy podczas wymiany pomp/demontażu zbiornika paliwa był odłączany akumulator?

Generalnie wygląda to tak - do wyliczenia kąta zapłonu jest Map + korekcje (temp dolotu, wody, idle, sprzężenie zwrotne po lambdzie , maf, knock sensor),

Do wyliczenia paliwa przepływ powietrza z maf-a + korekcje (dolot, woda, map, knock, lambda).

Bez logu będą tylko typy....

Druga sprawa, pętla sprzężenia zwrotnego w stym sterowniku jest juz dość złożona i bez jednoczesnej analizy wszsytkich decydujących parametrów trochę pobłądzimy wink.gif

Jak będę miał chwilę, to zajrzę w dokumentację sterownika.

Napisano

Byłeś na kompie z ASO, czy czytają zwykłym ELM-em ?

Komp w ASO, pokazuje dużo więcej niż ELM, stąd moje pytanie ...

Napisano
  • Autor

To auto jest robione w ASO

Napisano

Spróbujcie podmienić czujnik wałka rozrządu pomimo braku błędu z nim związanego.

Napisano

Czyli odłączenie pompy i podłączenie ponowne pomaga? Czy tylko wymiana na inną pomaga?

Napisano
  • Autor

Na razie podmienialiśmy pompy bo myśleliśmy, że to ona szwankuje. Teraz pewnie będzie trzeba porobić próby żeby znaleźć odpowiedź na pytanie, która z wszystkich czynności wykonywanych przy wymianie pompy dała w efekcie zanik problemu na dłuższą chwilę. Wyjęcie i wsadzenie catch-tanka można wukluczyć. Pozostaje kwestia, że albo pomogło 2 razy otwarcie baku albo odłączenie pompy.

Trzeba też pewnie będzie sprawdzić, czy za 3 razem zamiana pompy przyniesie taki krótkotrwały pozytywny efekt...!

Napisano
  • Autor

> Spróbujcie podmienić czujnik wałka rozrządu pomimo braku błędu z nim związanego.

Jest też wydaje się kilka innych czujników do sprawdzenia przez podmiankę, problem w tym, że to niestandardowy silnik i ciężko o dawcę...!

Cewki pasowały z kugi 2,5T ale z resztą jest kłopot.

Napisano

> Trzeba też pewnie będzie sprawdzić, czy za 3 razem zamiana pompy przyniesie taki krótkotrwały

> pozytywny efekt...!

Może wystarczy ją odłączyć i podłączyć ponownie? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Może wystarczy ją odłączyć i podłączyć ponownie?

Dokładnie tak powinno być bo wyjmowanie i wkładanie catch-tanka nic nie powinno zmieniać ale trzeba sprawdzić różne opcje

Napisano

> Na razie podmienialiśmy pompy bo myśleliśmy, że to ona szwankuje.

A jakie było ciśnienie paliwa ?

Napisano
  • Autor

> A jakie było ciśnienie paliwa ?

Ciśnienie i AFR jest ok

Napisano

miałem to samo w E12 i winne było zatkane odpowietrzenie baku i za mały króciec paliwowy BAK<->POMPA

silnik przerywał i wysokie obroty były "puste"

co ciekawe jak było mało paliwa to wszystko było OK...

rozumiem że Filtr par paliwa już sprawdzałeś?

a regulator ciśnienia paliwa?

drożność powrotu do baku?

czy śmierdzi paliwem w okolicy auta?

czy w baku powstaje podciśnienie po jeździe?

Napisano

> miałem to samo w E12 i winne było zatkane odpowietrzenie baku i za mały króciec paliwowy BAKPOMPA

> silnik przerywał i wysokie obroty były "puste"

> co ciekawe jak było mało paliwa to wszystko było OK...

> rozumiem że Filtr par paliwa już sprawdzałeś?

> a regulator ciśnienia paliwa?

> drożność powrotu do baku?

> czy śmierdzi paliwem w okolicy auta?

> czy w baku powstaje podciśnienie po jeździe?

Wszelakie problemy z paliwem lub ze spalaniem mieszanki widać jak na dłoni przy pomiarze afr...

Napisano

> Wszelakie problemy z paliwem lub ze spalaniem mieszanki widać jak na dłoni przy pomiarze afr...

akurat mamy tu doskonały przykład że tak nie jest

Napisano

> Wszelakie problemy z paliwem lub ze spalaniem mieszanki widać jak na dłoni przy pomiarze afr...

ale jak gość mówi że po ruszeniu baku i pompy nagle jest ok to bym się na szukaniu tam przyczyny skoncentrował. Nie wiem jak to wygląda w Focusie RS ale "elektronika baku" zazwyczaj składa się z zasilania pompy i pływaka więc jakiś cudów tam nie ma.... dochodzi tylko filtr par paliwa z zaworem w okolicach dolotu i tyle..

Napisano
  • Autor

> rozumiem że Filtr par paliwa już sprawdzałeś?

Filtr jest w pompie, a ją dwukrotnie zmienialiśmy

> a regulator ciśnienia paliwa?

jeszcze nie

> drożność powrotu do baku?

to jest ok

> czy śmierdzi paliwem w okolicy auta?

zawsze śmierdziało bo jest decat

> czy w baku powstaje podciśnienie po jeździe?

tego nie sprawdzaliśmy

Napisano
  • Autor

> ale jak gość mówi że po ruszeniu baku i pompy nagle jest ok to bym się na szukaniu tam przyczyny

> skoncentrował. Nie wiem jak to wygląda w Focusie RS ale "elektronika baku" zazwyczaj składa

> się z zasilania pompy i pływaka więc jakiś cudów tam nie ma.... dochodzi tylko filtr par

> paliwa z zaworem w okolicach dolotu i tyle..

Dokładnie na tym się teraz chcemy skupić i po 3-cim zrzuceniu baku powinniśmy już wykluczyć, że poprawa na jakiś czas była przypadkiem.

Jeżeli znowu przez jakiś czas będzie dobrze po odpowietrzeniu baku to wymienimy zawór odpowietrzenia, a jak to nie pomoże to będziemy szukać dalej.

Napisano
  • Autor

Trzeci raz zrzucony bak i znowu pomogło...

Zostawiłem przewód odpowietrzania (9324 na rysunku) niepodpięty i sprawdzamy czy problem powróci.

Zawór odpowietrzenia nie jest przy baku tylko gdzieś przy układzie przewodów do tankowania.

clipboard01vu.jpg

Napisano

> Trzeci raz zrzucony bak i znowu pomogło...

> Zostawiłem przewód odpowietrzania (9324 na rysunku) niepodpięty i sprawdzamy czy problem powróci.

> Zawór odpowietrzenia nie jest przy baku tylko gdzieś przy układzie przewodów do tankowania.

Wychodzi mi na to, że odpowietrzenie nawala, w baku tworzy się podciśnienie i pompa ma problem z wydajnością...

Odpowietrzenie nie ma żadnego filtra, który mógłby się przytkać itp??

Napisano

> Trzeci raz zrzucony bak i znowu pomogło...

> Zostawiłem przewód odpowietrzania (9324 na rysunku) niepodpięty i sprawdzamy czy problem powróci.

> Zawór odpowietrzenia nie jest przy baku tylko gdzieś przy układzie przewodów do tankowania.

a drożnosc samogo króćca podciśnienia z baku sprawdzaliście ?

czy korek paliwa jest z przewietrzaniem czy bez? (bo sa różne)

Napisano

> Wychodzi mi na to, że odpowietrzenie nawala, w baku tworzy się podciśnienie i pompa ma problem z

> wydajnością...

Jakim cudem skoro ciśnienie paliwa jest prawidłowe? Chyba że pomiar ciśnienia robiony był na postoju a nie w czasie jazdy.

Napisano
  • Autor

> Jakim cudem skoro ciśnienie paliwa jest prawidłowe? Chyba że pomiar ciśnienia robiony był na

> postoju a nie w czasie jazdy.

Ciśnienie było mierzone na drodze

Napisano
  • Autor

Trzeci raz zrzucony bak i znowu pomogło...

Zostawiłem przewód odpowietrzania (9324 na rysunku) niepodpięty i wyruszyłem na testy.

clipboard01vu.jpg

Auto jechało ok przez jakieś 10km, potem krótki postój i dalsza jazda. Tym razem odpaliłem klimę bo nie szło wysiedzieć i problem powrócił. Wyłączyłem klimę i problem nie ustał ale objawy były łagodniejsze niż to miało miejsce wcześniej (gdy testowaliśmy auto po 2 pierwszych zmianach pompy bez odłączania żadnych przewodów).

Auto odstawiłem na kilka godzin i w związku ze znacznym spadkiem temperatury (do 22 stopni) wyskoczyłem potestować dalej.

I co ciekawe, pierwsze depnięcie nie było ok ale od drugiego wszystko wróciło do normy i dalej tak zostało.

Przypominam,że przy wcześniejszych testach (2 pierwsze zmiany pomp) pozostawienie auta na dłuższy czas nie rozwiązywało problemu w ogóle.

I jeszcze jedno! Na koniec testów podjechałem dotankować i zaraz po wciśnięciu pistoletu nastąpiło odbicie. Dopiero przy drugiej próbie udało się zatankować. Może to świadczyć o zapowietrzeniu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.