Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki zawór na wąż nagrzewnicy?

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim. smile.gif Potrzebuję odciąć dopływ płynu do nagrzewnicy, by gorąca konsola nie grzała nóg. Gdzie można by znaleźć prosty i niedrogi zawór/kurek, który mógłbym zamontować na wężu idącym do nagrzewnicy(standard - 15-16mm) by móc ręcznie odcinać przepływ płynu? Może jest coś takiego montowane w jakimś samochodzie?

Napisano

Jesteś pewien, że grzejnik nagrzewnicy masz równolegle do małego obiegu a nie szeregowo?

Jeśli jest równolegle(w co wątpię) to najprościej będzie kupić odpowiedni zawór kulowy w sklepie hydraulicznym, wkręcić w niego z obu stron nagwintowane rurki odpowiedniej średnicy, naciągnąć na nie węże i przyłapać opaskami.

Jeśli masz grzejnik nagrzewnicy szeregowo to musiałbyś zastosować zawór trójdrożny.

W obu przypadkach obojętne czy zrobisz zawór na zasilaniu nagrzewnicy czy na powrocie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki, rozumiem, że taki zawór ze sklepu hydraulicznego jest w 100% bezpieczny i trwały w zastosowaniu w samochodzie?

Nagrzewnica jest równolegle z powrotem(wydawało mi się, że to oczywiste smile.gif). Co więcej, równolegle do niej dopięty jest parownik, a w zapasie płyn ma jeszcze jedną drogę powrotu poprzez podgrzewanie przepustnicy, którym wraca przez zbiorniczek wyrównawczy wprost do pompy.

Napisano

> Dzięki, rozumiem, że taki zawór ze sklepu hydraulicznego jest w 100% bezpieczny i trwały w

> zastosowaniu w samochodzie?

W układzie chłodzenia masz ~1,5bar a zawory zwykle są przeznaczone do instalacji pracujących na ciśnieniach do 10bar.

> Nagrzewnica jest równolegle z powrotem(wydawało mi się, że to oczywiste ). Co więcej, równolegle do

> niej dopięty jest parownik, a w zapasie płyn ma jeszcze jedną drogę powrotu poprzez

> podgrzewanie przepustnicy, którym wraca przez zbiorniczek wyrównawczy wprost do pompy.

Z ciekawości: jakie autko ma taki problem? Bo jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją, żeby grzejnik nagrzewnicy grzał w nogi przy wyłączonym i sprawnym ogrzewaniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Z ciekawości: jakie autko ma taki problem? Bo jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją, żeby

> grzejnik nagrzewnicy grzał w nogi przy wyłączonym i sprawnym ogrzewaniu.

> Pozdrawiam BAS

Autor napisał:

Quote:

by gorąca konsola nie grzała nóg.

ma sterowanie tylko klapami a nagrzewnica jest cały czas gorąca i pewnie dogrzewa mu wnętrze sick.gif

Napisano

> Autor napisał:

> Quote:

> by gorąca konsola nie grzała nóg.

> ma sterowanie tylko klapami a nagrzewnica jest cały czas gorąca i pewnie dogrzewa mu wnętrze

Dlatego pytam się o jakim aucie rozmawiamy bo nie przypominam sobie żadnego autka, w którym bym coś takiego zauważył, już prędzej gorące radio.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Wołga ma takie coś w standardzie - kupisz na allegro od gości handlującymi częsciami do Wołgi.

Napisano

> Jesteś pewien, że grzejnik nagrzewnicy masz równolegle do małego obiegu a nie szeregowo?

hmm mi się wydawało że on zawsze jest równolegle zlosnik.gif

Napisano

> hmm mi się wydawało że on zawsze jest równolegle

Jeśli grzejnik nagrzewnicy nie jest odcinany zaworem a sterowanie odbywa się klapami w nagrzewnicy to nie widzę powodu robić grzejnika równolegle.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> W układzie chłodzenia masz ~1,5bar a zawory zwykle są przeznaczone do instalacji pracujących na

> ciśnieniach do 10bar.

Spoko, nie mając wiedzy w temacie wolę zapytać, bo różnie to czasem bywa(w praktyce) gdy się używa czegoś do nieco innych celów niż zostało zaprojektowane. smile.gif

> Z ciekawości: jakie autko ma taki problem? Bo jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją, żeby

> grzejnik nagrzewnicy grzał w nogi przy wyłączonym i sprawnym ogrzewaniu.

Samochód jak w profilu - Alfa 33. Kolega już uzupełnił że chodzi generalnie o gorącą konsolę, choć fakt faktem - to co leci na nogi tez jest bardzo minimalnie cieplejsze niż na zewnątrz.

Znam na pewno kilka aut z takimi przypadłościami, np.: 2x Peugeot 405, Citroen ZX, MB W201, 2x Fiat Croma z klimatronikiem ale bez gazu w klimie(tutaj silniczek nie domykał klapki i nieco podgrzewało nawiewy ale sprawa była prosta - wystarczyło odczepić cięgno i ręcznie domknąć klapkę). Oczywiście nie chodzi o porządne grzanie, nic to nie daje jak na zewnątrz zrobi się zimno ale jak jest gorąco to każdy dodatkowy stopień C jest niepożądany. Fakt, że ja jestem raczej wrażliwy na gorąco - często mi ktoś mówi że nawiew jest już "zimny" a jak wystawię dłoń na zewnątrz to czuję jednak różnicę. zlosnik.gif

Off - a np. taki Opel Astra miał problem odwrotny - zimą przepuszczał centralnym nawiewem zimne powietrze i dopiero na wysokich obrotach leciało stamtąd ciepełko.

Napisano

> 2x Fiat

> Croma z klimatronikiem ale bez gazu w klimie(tutaj silniczek nie domykał klapki i nieco

> podgrzewało nawiewy ale sprawa była prosta - wystarczyło odczepić cięgno i ręcznie domknąć

> klapkę).

Rozmawiamy o sprawnych układach. smile.gif

Akurat jeżdżę Fiatem Croma, ale ze sprawną nagrzewnicą i klimatyzacją(automatyczną), po włączeniu klimatyzacji można produkować lód w kostkach. smile.gif Ktoś ostatnio mierzył w swojej Krowie i na centralnym nadmuchu miał 0,1*C, ale to temat na inną dyskusję.

Pozdrawiam BAS

ps. Do purystów: wiem, że H20 zmienia stan skupienia poniżej 0*C.

Napisano
  • Autor

> Rozmawiamy o sprawnych układach.

Tak nie do końca. zlosnik.gif Przede wszystkim nie rozmawiamy o nowych samochodach, a w starych sprawność należy przedefiniować od nowa. Nie można chyba powiedzieć, że układ jest niesprawny, jeśli regulacje wszystkie działają tylko w wyniku wypracowania pojawiły się drobne luzy i nieszczelności. Albo inaczej - nie ma takiej możliwości by po 10 latach i dziesiątkach tys. km nic się nie zużyło, nie wytarło, wyciągnęło i cięgna nie chodzą tak jak w nówce z salonu - kwestia tylko że różne rozwiązania dają różne w praktyce skutki.

> Akurat jeżdżę Fiatem Croma, ale ze sprawną nagrzewnicą i klimatyzacją(automatyczną), po włączeniu

> klimatyzacji można produkować lód w kostkach. Ktoś ostatnio mierzył w swojej Krowie i na

> centralnym nadmuchu miał 0,1*C, ale to temat na inną dyskusję.

Pogratulować! cool.gif

W mojej Krowie z początku też klima działała i nie narzekałem - sęk w tym że problem może pojawić się dopiero gdy klimy brak.

Oczywiście wcale nie twierdzę że tak musi być wszędzie, ale wątpię by większość starych samochodów miała w układ ogrzewania i wentylacji w 100% jak nowy.

Napisano

> W mojej Krowie z początku też klima działała i nie narzekałem - sęk w tym że problem może pojawić

> się dopiero gdy klimy brak.

> Oczywiście wcale nie twierdzę że tak musi być wszędzie, ale wątpię by większość starych samochodów

> miała w układ ogrzewania i wentylacji w 100% jak nowy.

Chwila, czy my rozmawiamy o tej samej Krowie? Mi chodzi od Krowę 2005-2010.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jedź na szrot i wymontuj z jakiejś Hondy, prawie wszystkie miały taki zawór.

Napisano
  • Autor

Dzięki, cenne info!

> Chwila, czy my rozmawiamy o tej samej Krowie? Mi chodzi od Krowę 2005-2010.

Absolutnie nie! Zresztą nawet nie pasuje epokowo do wymienionych przeze mnie samochodów wink.gif

Napisano

> Jedź na szrot i wymontuj z jakiejś Hondy, prawie wszystkie miały taki zawór.

dokładnie , i tak mniej wiecej wyglądają

dsc4651.jpg

chyba z jakiegos civica

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.