Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko o ładowanko

Featured Replies

Napisano

Witam,

Padł Aku szwagra chcemy go nałądować ale nie wiadomo jakim pradem go potraktowac. Oto kilka danych tecnicznuch zarowno akumulatora jak i prostownika:

Aku: 12v, 55Ah, 420A.

Prostownik: Romstan BP 12/15, z regulacja pradu 3A-15A (BS 12V 15A)

Powiedzcie prosze na jakie wartosci ustawic prostownik by dobrze naladowac aku. Ja jestem w tym temacie zielony bo moj Matizek odpala (odpukac) od pierwszego razu. zlosnik.gif

Pozdr.

Napisano

> Witam,

> Padł Aku szwagra chcemy go nałądować ale nie wiadomo jakim pradem go

> potraktowac. Oto kilka danych tecnicznuch zarowno akumulatora

> jak i prostownika:

> Aku: 12v, 55Ah, 420A.

> Prostownik: Romstan BP 12/15, z regulacja pradu 3A-15A (BS 12V 15A)

> Powiedzcie prosze na jakie wartosci ustawic prostownik by dobrze

> naladowac aku. Ja jestem w tym temacie zielony bo moj Matizek

> odpala (odpukac) od pierwszego razu.

> Pozdr.

Na początek można mu dać z 10A, a po jakiś dwóch/trzech godzinach zmniejszyć do 3/4A i tak ładować przez następne 3/5 godzin...

Napisano

jak gdzieś kiedyś wyczytałem że maksymalnie powinno się ładować prądem 1/10 pojemności akumulatora nie dłużej niż 10h

Napisano

> jak gdzieś kiedyś wyczytałem że maksymalnie powinno się ładować

> prądem 1/10 pojemności akumulatora nie dłużej niż 10h

Ale później można spokojnie małym prądem potrzymać kilka-kilkanaście godzin. Zawsze lepiej jest małym prądem długo niż dużym krótko.

Napisano

> jak gdzieś kiedyś wyczytałem że maksymalnie powinno się ładować

> prądem 1/10 pojemności akumulatora nie dłużej niż 10h

1/10 to prad ladowania uwazany za optymalny/znamionowy, tyle jest akumulator ladowany podczas jazdy samochodu i takim pradem powinno sie ladowac akumulator, ale jak trzeba mu dac szybko "kopa" to mozna spokojnie 10A jak jest z czego, a mozna tez w miare mozliwosci ladowac pradem 1A przez 50 godzin, co akumulatory bardzo lubia i wychodzi im to tylko naz drowie biglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

Dzieki Wam wielkie teraz juz przynajmniej mam rozeznanie co i jak ok.gif . Auto ma wyruszyc w trase dopiero w srode wiec Kopa but.gifgrinser006.gif pewnie dawac Aku nie bedziemy tylko spokojnie podkarmimy go przez kilkanascie godzin mniejszym pradem zlosnik.gifpiaskownica.gif

pozdr

Napisano

> Dzieki Wam wielkie teraz juz przynajmniej mam rozeznanie co i jak .

> Auto ma wyruszyc w trase dopiero w srode wiec Kopa pewnie

> dawac Aku nie bedziemy tylko spokojnie podkarmimy go przez

> kilkanascie godzin mniejszym pradem

> pozdr

Z teorii to pamietam ze powinno sie ladowac pradem ok.1/10 tego co masz na pojemnosci aku, przez 10-12h. Ale dzis, przy wymyslach "szybkoładujących" te teorie maja niewielkie zastosowanie, bo duza czesc ladowarek sama sobie ustala warunki ładowania. Tak naprawde jezeli masz regulację prądu maksymalnego i nic wiecej to masz najlepszą ładowarkę, ustaw ją na małą wartość, odkrec korki jak je masz i czekaj. Po kilku godzinach natęzenie prądu powinno juz spac do bardzo małych wartosci - to naturalne, gdyz tak naprawde proces ładowania sam sie reguluje - im bardziej naładowany tym wiekszy opór i prąd będzie spadał.

Napisano

> powinno juz spac do bardzo małych wartosci - to naturalne, gdyz

> tak naprawde proces ładowania sam sie reguluje - im bardziej

> naładowany tym wiekszy opór i prąd będzie spadał.

Nie żebym się czepiał, ale opór (rezystancja wewn. aku) akurat maleje, za to wzrasta NAPIĘCIE na naładowanych ogniwach i ładowarki napięciowe reagują na to spadkiem prądu ładowania. Ładowarki prądowe ciągną cały czas stałym prądem, chyba że im czujnik max napięcia ładowania przerwie.

Wolę ładowarki napięciowe: proste w budowie i bezpieczniejsze, ze względu właśnie na ten spadek prądu ładowania: nie trzeba aż tak bardzo pilnować czasu ładowania.

Napisano

podlacze sie pod istniejacy temat...

wlasnie wlaczylem prostownik i akumulator sie laduje. czy delikatne "bulgotanie" plynow wewnatrz akumulatora to prawidlowa oznaka?

a moze znaczy to zeby ladowanie przerwac?

Napisano

> podlacze sie pod istniejacy temat...

> wlasnie wlaczylem prostownik i akumulator sie laduje. czy delikatne

> "bulgotanie" plynow wewnatrz akumulatora to prawidlowa oznaka?

> a moze znaczy to zeby ladowanie przerwac?

Delikatne jest ok (jak masz amperomierz to zobacz ile pradu pobiera aku).

Silne gazowanie w połączeniu ze spadkiem poboru prądu oznacza że akumulator jest naładowany.

Napisano

Już jest "zimowe FAQ" ;-D

Polecam!

Napisano

> 1/10 to prad ladowania uwazany za optymalny/znamionowy

ok.gif

> tyle jest

> akumulator ladowany podczas jazdy samochodu

frown.gif

W samochodzie akumulator jest ładowany stałym (umownie) napięciem ok. 14V, a prąd ładowania to róznica pomiędzy wydajnością alternatora (powiedzmy 70A) a aktualnym zapotrzebowaniem samochodu (np. 35A). Więc nie ma on lekko na co dzień i podłączając prostownik nie ma się co rozczulać. Byle nie pomylić biegunów ani zwarcia nie zrobić. I nie ładować prostownikiem rozruchowym 400A. smile.gif

Napisano

> W samochodzie akumulator jest ładowany stałym (umownie) napięciem ok.

> 14V, a prąd ładowania to róznica pomiędzy wydajnością

> alternatora (powiedzmy 70A) a aktualnym zapotrzebowaniem

> samochodu (np. 35A).

Nie jest to do konca prawda, ale taka wiedza na poziomie zwyklego uzytkownika samochodu wystarczy (zostanmy przy ladowaniu w domu 1/10 pojemnosci znamionowej).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.