Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seicento 900 SPI

Featured Replies

Napisano

Witam.Pytam tu bo nie miałem do czynienia z tymi pojazdami i silnikami.Byłem wczoraj u starszego znajomego pana,ponieważ ma problem z obrotami.Jak odpali zimny silnik to jest w miarę dobrze,ale gdy złapie tylko trochę temperatury to rosną,często falują i podobno na skrzyżowaniu potrafi nie źle przygazować shocked.gif

Zdemontowałem wtrysk bo nie mogłem odkręcić krokowego,ale udało mi się i oczywiście wyczyściłem co było dostępne,ale żeby tam był jakiś straszny brud to nie,jedynie czarny delikatny osad.

Nie wiadomo ile mają świecę,ale po wyglądzie wypalonej elektrody powiedziałem właścicielowi że trzeba je wymienić (obecne to Champion)

Skróciłem troszkę wężyk od mapsensora bo był popękany na końcach ale to nic nie dało.Po zdjęciu wężyka obroty trochę spadają ale silnik chodzi bardzo brzydko.

Przy okazji wyszło że owy Pan jeździ z nie działającym czujnikiem ciśnienia oleju i też kazałem go wymienić w pierwszej kolejności.Dodatkowo znalazłem przepalony bezpiecznik 30A za aku od wentylatora i po zdemontowaniu śmigła okazało się że jest zatarty oslabiony.gif

Powiedźcie mi co mogę sprawdzić i czy może owy problem z obrotami to standardowa usterka?

Posiadam przewód od Viakena (starszy,niebieski przerabiany z przełącznikiem z boku) i powiedźcie czy można to jakoś wykorzystać dokupując na przykład przejsciówkę na 3 piny i dodatkowo program IAW-Scan2?

Dwie fotki:

286146800-ECU.jpg

286146800-ECU2.jpg

post-44976-14352517003753_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Elo Pany co nikt nic nagle nie wie czy to specjalnie tak?

Napisano

> Elo Pany co nikt nic nagle nie wie czy to specjalnie tak?

Na fotce masz odpięty czujnik temperatury do ECU .

Mając przejściówkie 3 pin może się połączyć

Napisano

skoro wentylator jest zatarty to mogło dojąć do przegrzania, a jak doszło do przegrzania to pewnie i uszczelka pod głowica mogła powiedzieć 30.GIF

zobacz czy pod korkiem wlewu oleju nie ma masełka i czy nie ubywa mu wody

do kabla zamiast przejściówki wystarcza 4 kabelki

pin 16 +12v

pin 15 L line

pin 7 K line

pin 4 GND [masa]

jak spojrzysz na wtyczkę diagnostyczną 3 pin trzymając tak by zaczep był u góry to pierwszy pin od lewej to L line, po środku jest GND, a po prawej K line

Napisano
  • Autor

Dzięki za odzew.

Czujnik jest odpięty bo sprawdzałem jego rezystancję jak i czujnika obok wtrysku od temperatury zasysanego powietrza i też niby było OK.

Czy jeżeli była by nieszczelność to obroty podnosiły by się dopiero na ciepłym silniku czy powinny być wysokie od razu po odpaleniu?

Napisano

możesz jeszcze sprawdzić czy silnik się uspokoi jak odepniesz i zatkasz palcem przewód od serwa, może być nieszczelne i silnik łapie wtedy "lewe" powietrze

Napisano
  • Autor

> Jak wygląda stan TPS-a?

Chodzi i czujnik położenia przepustnicy tak?Nie mam pojęcia w jakim jest stanie.Chce podłączyć go pod kompa i sprawdzić jaką pozycję odczytuje przy zamkniętej przepustnicy,bo wyczytałem gdzieś że ma być coś koło 8 stopni.

Napisano

W moim przypadku w PI za takie samoczynne "przygazowywanie" odpowiedzialny był uszkodzony czujnik temperatury.

Napisano

> W moim przypadku w PI za takie samoczynne "przygazowywanie" odpowiedzialny był uszkodzony czujnik

> temperatury.

U mnie również .. auto wskakiwało sobie na 2000obr winien był czujnik temperatury w kolektorze ssącym (niebieska kostka)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.