Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamek ciągle zamarza:-((

Featured Replies

Napisano

JUż sam nie wiem jak mam się dobrać do zamka.

Jak było ciepło cały zakonserwowałem bębenek olejem maszynowym. No i co?? No i na kluczyk nadal nie mogę otwierąć bez lania ciepłą wodą. Kluczyk wchodzi ale nie moge przekręcić na boki?? Powiedzcie jak zabezpieczacie zamki?? Może jeszcze gdzieś podsmarować bo u mnie już przy -5C jest problem.

Centralny nie działa w mrozy i też nie wiem czemu nie ciągnie?? Czy trzeba go przesmarować. Jak pojeżdzę to zamyka i otwiera, jak się silnik rozgrzeje i pochodzi. Aku nowy więc prąd ma.

Napisano

jak go potraktowałeś woda (mimo,ze ciepłą) to jednak przy takiej temperaturze zamarza bardzo szybko - to bedzie problem. U mnie zamarzał bebenek ewidentnie bo nie dało się przekrecic kluczyka.Zaaplikowałem mu zwyklego odmrazacza do zamków (niby co to tez właściwości konserwujace ma) i problem się skonczył.Działa bez zarzutu.

Napisano

> JUż sam nie wiem jak mam się dobrać do zamka.

Ja się nie dobieram, bo otwiram po prostu pilotem. Smiesznie było wczoraj jak musiałem zabrać córkę do rodziców i wcześniej zszedłem ogrzać samochód. Jak juz się zagrzał (bo zapalił aż miło) to trzasnąłem drzwiami, naciskam guzik i .... nic. Zamarł skubaniec w trakcie ogrzewania sie samochodu. A kluczyka wsadzić się nie dało.

Musiałem szybko popędzić po drugi komplet kluczyków z otwartym samochodem.

Przy okazji przy -20 złapałem gumę i po podpompowaniu pomką za 9.99 z marketu (nie połamała się co mnie dziwi bardzo) sprawdziłęm "palcem i śliną" czy to czasem nie wentylek i podjechałem na stację podpompowac kompresorem. W międzyczasie ślina na wentylku zamarła i nie mogłem skubańca odkecić. Wymyśliłem, ze właśnie odmrażacz pomoże, podszedłem na orlen a tam "paaaaanie, odmrażacze już południe się skończyły" smile.gif

Jakimiś szczypcami w końcu odkręciłem kapturek smile.gif

Taka jest moja historia.

PS. Na noc miałem wyjąc aku, bo przez try dni nie będe potrzebował samochodu, ale nie wyjmę, bo jak go wyciągne to nie będe mógł zamknąć samochodu pilotem smile.gif

Napisano
  • Autor

Ja psikałem ale bębenek zamarza po bokach a nie w środku:-(. A tam nie ma jak psiknąć a w dodatku był caly zamek olejony. Kicha z Fiatem, ma centralny a i tak nie otwiera, uszczelki po smarowaniu przymarzają a w Corolli bez smarowania wszystko działa.

Napisano

> Ja psikałem ale bębenek zamarza po bokach a nie w środku:-(. A tam

> nie ma jak psiknąć

Ja po dostaniu się do środka zalałem siłownik centralnego WD40 przez szparkę od "dzyndzla" zamykania drzwi. I chodzi. Ale żadnej wody.

Napisano

> Centralny nie działa w mrozy i też nie wiem czemu nie ciągnie?? Czy

> trzeba go przesmarować. Jak pojeżdzę to zamyka i otwiera, jak

> się silnik rozgrzeje i pochodzi.

mi chodzi bez problema centralny. Mam z pilota.

a co do Twojej wody to daj sobie spokój... Odmrozisz i znowu zamrozi sie samo w szybkim tempie...

machnij najzwykleszym odmrażaczem do zamków.. i bangla..

mnie pomogłe przy klapie bagażnika...

Napisano

> Jak było ciepło cały zakonserwowałem bębenek olejem maszynowym

> nie mogę otwierąć bez lania ciepłą

> wodą

A dziwisz się? Nałądowałeś do środka lodu w płynie i teraz chciałbyć kręcić....

Zamiast polewania zamków polecam przykładanie worka foliowego napełnionego gorącą wodą. Woda w worku wolniej wytraca ciepło niż polana "luzem", więc skuteczniej rozgrzeje bębenek, zamek i okolice, a poza tym nie spenetruje do newralgicznych miejsc. Stosowałem ten patent w uniaczu i sprawdzał się zawsze.

Napisano

a ja wkładałem kluczyk w płyn hamulcowy, i do zamka, zamykałem otwieralem i znowu tak z 10 raz i teraz po problemie....:)pozdrawiam

Napisano

> JUż sam nie wiem jak mam się dobrać do zamka.

> Jak było ciepło cały zakonserwowałem bębenek olejem maszynowym. No i

> co?? No i na kluczyk nadal nie mogę otwierąć bez lania ciepłą

> wodą. Kluczyk wchodzi ale nie moge przekręcić na boki??

> Powiedzcie jak zabezpieczacie zamki?? Może jeszcze gdzieś

Najlepiej jak zamarznie to osikaj zamek hahaha.gif pomaga jak sie nie ma dostepu do wody zeby.GIF , ja mam odmrazacz wiec krece narazie gut spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> A dziwisz się? Nałądowałeś do środka lodu w płynie i teraz chciałbyć

> kręcić....

Wiesz wodą polałem dopiero po tym jak nic nie pomogło!!! Zdaję sobie sprawę że zamarznie potem.

Napisano
  • Autor

> a ja wkładałem kluczyk w płyn hamulcowy, i do zamka, zamykałem

> otwieralem i znowu tak z 10 raz i teraz po

> problemie....:)pozdrawiam

Chmm, na gumową klamke hamulcowy nie za dobrze podziała:-((.

Napisano

> Centralny nie działa w mrozy i też nie wiem czemu nie ciągnie??

U mnie na szczęscie centralny działa bez zarzutu , natomiast nieużywane bębenki w zamku nawet nie drgną , za to zamek w bagażniku działa jak w lato smile.gif

Napisano

...za to zamek w

> bagażniku działa jak w lato

U mnie działa tylko ten smile.gif Reszta zamarzła. Wcześniej potraktowałem je płynem hamulcowym bo notorycznie zamarzały. I pomogło. Było OK, aż do dzisiaj. Dzisiaj wsiadałem po prostu przez bagażnik mlot.gif

Pozdrawiam wszystkich, którzy też tak wsiadają wink.gif

Napisano

Najlepiej to zamoczyć kilka razy kluczyk w płynie hamulcowym i włożyć do zamka lub strzykawka i wlać go troche tam. Nie którzy dodają troche denaturatu smile.gif

Napisano

> ...za to zamek w

> U mnie działa tylko ten Reszta zamarzła. Wcześniej potraktowałem je

> płynem hamulcowym bo notorycznie zamarzały. I pomogło. Było OK,

> aż do dzisiaj. Dzisiaj wsiadałem po prostu przez bagażnik

> Pozdrawiam wszystkich, którzy też tak wsiadają

hehe.gifhahaha.gif niezle hehehehehe , w Zawierciu sa mrozy ale niewiedzialem ze az tak zle moze byc .....

Napisano
  • Autor

olej silikonowy w sprayu - nic nie zamarza zlosnik.gif centralny pieknie dziala nawet przy -30 zlosnik.gif - polecam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.