Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E30 kombi?

Featured Replies

Napisano

Bry zlosnik.gif Potrzebna pomoc 893goodvibes.gif

Urodził się w głowie pomysł i potrzebuję, żeby mnie ktoś sprowadził na ziemię zlosnik.gif

No chyba, że nie jest taki zły ok.gif

Chodzi mi po głowie E30 kombi wink.gif

Nie do upalania, nie do latania bokiem, nie jako funcar... tylko tak zwyczajnie na codzień.

Obecnie od ponad trzech lat jeżdżę Peugeotem 307 i jestem z niego zadowolony, ale... chyba potrzebna mi zmiana zlosnik.gif Czy to bardzo zły pomysł? zlosnik.gif

Pug jest z 2002 roku i ma nalatane zaledwie 130.000km, do tego auto od początku w rodzinie, więc "pewniak".

Wracając do BMW:

1) Awaryjne to to? Czy mało się psuje?

2) Jak z dostępem do części?

3) Jak z cenami części i eksploatacji?

A w głowie mi miesza taka oto czarnulka,

którą widuje systematycznie co dwa tygodnie zlosnik.gif

e30x.jpg

Co w ogóle sądzicie o takim pomyśle? Tak obiektywnie...

PS: interesuje mnie tylko E30 kombi wink.gif

PS2:

Ma ktoś z Warszawy taki sprzęt?

Napisano

> Bry Potrzebna pomoc

> Urodził się w głowie pomysł i potrzebuję, żeby mnie ktoś sprowadził na ziemię

> No chyba, że nie jest taki zły

> Chodzi mi po głowie E30 kombi

> Nie do upalania, nie do latania bokiem, nie jako funcar... tylko tak zwyczajnie na codzień.

> Obecnie od ponad trzech lat jeżdżę Peugeotem 307 i jestem z niego zadowolony, ale... chyba

> potrzebna mi zmiana Czy to bardzo zły pomysł?

> Pug jest z 2002 roku i ma nalatane zaledwie 130.000km, do tego auto od początku w rodzinie, więc

> "pewniak".

> Wracając do BMW:

> 1) Awaryjne to to? Czy mało się psuje?

> 2) Jak z dostępem do części?

> 3) Jak z cenami części i eksploatacji?

> A w głowie mi miesza taka oto czarnulka,

> którą widuje systematycznie co dwa tygodnie

> Co w ogóle sądzicie o takim pomyśle? Tak obiektywnie...

> PS: interesuje mnie tylko E30 kombi

czesc smile.gif fajnie ze jestes smile.gif koledzy Cie szukac chcieli bo lepki organizowac chca (bmw) wink.gif jak mozesz zobacz temat wink.gif

Co do e30 smile.gif fajne auto ale ciezko znalesc w pieknym stanie smile.gif i tu jest najwiekszy problem wink.gif

Czesci nie sa drogie i dostep latwy smile.gif sporo ludzi grzebie w e30 i nie widze problemu z mechanikami wink.gif oraz musiz pamietac ze auto wiekowe , wiec moze czasem cos sie wysypac wink.gif i moim skromnym zdaniem kup jako 2 auto a nie jako jedyne szczegolnie biorac pod uwage ze puga masz 100% pewnego a co kupisz za e30 to nie wiadomo wink.gif

ogolnie projekt e30 mi sie max podoba smile.gif i napalam sie od dluzszego czasu ale jako niedzielne auto wink.gif

Napisano
  • Autor

> zobacz temat

juz nawet odpisałem 893goodvibes.gif

> Co do e30 fajne auto ale ciezko znalesc w pieknym stanie i tu jest najwiekszy problem

Jeśli bym w ogóle wchodził w temat, to bym poprosił kolegę o sprowadzenie wink.gif

> Czesci nie sa drogie i dostep latwy sporo ludzi grzebie w e30 i nie widze problemu z mechanikami

> oraz musiz pamietac ze auto wiekowe , wiec moze czasem cos sie wysypac i moim skromnym

> zdaniem kup jako 2 auto a nie jako jedyne szczegolnie biorac pod uwage ze puga masz 100%

> pewnego a co kupisz za e30 to nie wiadomo

> ogolnie projekt e30 mi sie max podoba i napalam sie od dluzszego czasu ale jako niedzielne auto

No niestety... ja jako drugie mam 126p, więc albo pug, albo e30 zlosnik.gif

Ale myślałem o kupnie jakiegoś dobrego egzemplarza i jakimś małym remoncie na start... właśnie żeby wykluczyć awarie grinser006.gif

Napisano

> juz nawet odpisałem

> Jeśli bym w ogóle wchodził w temat, to bym poprosił kolegę o sprowadzenie

> No niestety... ja jako drugie mam 126p, więc albo pug, albo e30

> Ale myślałem o kupnie jakiegoś dobrego egzemplarza i jakimś małym remoncie na start... właśnie żeby

> wykluczyć awarie

http://otomoto.pl/bmw-335-e30-335i-C24880279.html jezeli bylo by auto takie jak w opisie to ... nie powiem nie wink.gif

Mi osoboscie sie podoba e30 i chcial bym takie lecz pomiedzy pugiem pewniakiem i e30 malo pewnym jest minimum 10lat roznicy wink.gif

Mysle ze najlepiej jak zobaczysz sobie jakies e30 na sprzedaz , porozmawiasz z kolesiem , zrobisz runde po okolicy (testowa - ze niby chcesz kupic) i wtedy zobaczysz czy ci odpowiada taki rodzaj samochodu wink.gif

mysisz tez pamietac ze w e30 nie bedziesz mial zadnych stabilizacji kontroli jazdy itp smile.gif do tego tyl naped smile.gif wiec auto bedzie wymagalo uwagi wink.gif na drodze wink.gif

Napisano
  • Autor

> http://otomoto.pl/bmw-335-e30-335i-C24880279.html jezeli bylo by auto takie jak w opisie to ...

Widziałem tą ofertę wink.gif Wygląda ciekawie i b. fajny kolor wink.gif

> Mi osoboscie sie podoba e30 i chcial bym takie lecz pomiedzy pugiem pewniakiem i e30 malo pewnym

> jest minimum 10lat roznicy

ano właśnie... zlosnik.gif

Ale można spojrzeć z drugiej strony... to BMW a nie Peugeot... grinser006.gif Czy nie można? cool.gif

> Mysle ze najlepiej jak zobaczysz sobie jakies e30 na sprzedaz , porozmawiasz z kolesiem , zrobisz

> runde po okolicy (testowa - ze niby chcesz kupic) i wtedy zobaczysz czy ci odpowiada taki

> rodzaj samochodu

Wiesz, runda za wiele nie załatwi...

Mnie bardziej interesuje, co będzie potem 893goodvibes.gif

Eksploatacja, naprawy, awaryjność itp itd.

> mysisz tez pamietac ze w e30 nie bedziesz mial zadnych stabilizacji kontroli jazdy itp do tego tyl

> naped wiec auto bedzie wymagalo uwagi na drodze

Kwestia przyzwyczajenia, jak do wszystkiego wink.gif

Napisano

> Bry Potrzebna pomoc

> Urodził się w głowie pomysł i potrzebuję, żeby mnie ktoś sprowadził na ziemię

ja cię sprowadzę.

> No chyba, że nie jest taki zły

Nie jest zły ale i tak cię sprowadzę.

> Chodzi mi po głowie E30 kombi

> Nie do upalania, nie do latania bokiem, nie jako funcar... tylko tak zwyczajnie na codzień.

Mi też. I dlatego cię sprowadzam na ziemię bo mi konkurencję przy szukaniu będziesz robił grinser006.gif

> Obecnie od ponad trzech lat jeżdżę Peugeotem 307 i jestem z niego zadowolony, ale... chyba

> potrzebna mi zmiana Czy to bardzo zły pomysł?

To bardzo zły pomysł. Patrz wyżej.

> Pug jest z 2002 roku i ma nalatane zaledwie 130.000km, do tego auto od początku w rodzinie, więc

> "pewniak".

> Wracając do BMW:

> 1) Awaryjne to to? Czy mało się psuje?

Póki sam czegoś nie zepsujesz to samo nie ma prawa się zepsuć. Zależy jaki silnik.

> 2) Jak z dostępem do części?

W każdym sklepie, na każdym szrocie, chociaż części blacharskie są trudniej dostępne niż do E36 na przykład.

> 3) Jak z cenami części i eksploatacji?

Jak barszcz.

> A w głowie mi miesza taka oto czarnulka,

Ładna.

> Co w ogóle sądzicie o takim pomyśle? Tak obiektywnie...

> PS: interesuje mnie tylko E30 kombi

Ciężko znaleźć wersję z klimą. Tylko to mnie powstrzymuje.

Poza tym rdza. Te auta mają już dużo lat. Nie jest łatwo znaleźć ładną sztukę nawet z budżetem wyższym niż średnia allegrowa.

Napisano

> mysisz tez pamietac ze w e30 nie bedziesz mial zadnych stabilizacji kontroli jazdy itp do tego tyl

> naped wiec auto bedzie wymagalo uwagi na drodze

To jest jedno z najlepiej prowadzących się aut tylnonapędowych jakimi udało mi się jeździć. Ja bym sie tego nie bał.

E36 jest bardziej wymagające.

Napisano

> To jest jedno z najlepiej prowadzących się aut tylnonapędowych jakimi udało mi się jeździć. Ja bym

> sie tego nie bał.

> E36 jest bardziej wymagające.

ja mialem kiedys e36 325td i latalo sie wysmienicie , bokami i latwos prowadzenia wywazenie itp.. i kiedys kolega dal mi pojezdzic e30 - 320i i mialem z tym autem problemy, tyl latal jak szmata wink.gif lekki i grozny..

takie mialem odczucia, ale to bylo dawno dawno , jakie mial bym teraz to nie wiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja cię sprowadzę.

> Nie jest zły ale i tak cię sprowadzę.

> Mi też. I dlatego cię sprowadzam na ziemię bo mi konkurencję przy szukaniu będziesz robił

hehe.gifok.gifwink.gif

> Póki sam czegoś nie zepsujesz to samo nie ma prawa się zepsuć. Zależy jaki silnik.

A jaki byłby najsensowniejszy?

> Ładna.

Zadbana + konkretne koła i więcej do szczęścia nie trzeba wink.gif

> Ciężko znaleźć wersję z klimą. Tylko to mnie powstrzymuje.

No fakt... klima by się przydała, ale SKRAJNIE, jak by się trafiła jakaś super zadbana sztuka, to bym się mocno zastanowił cool.gif

> Poza tym rdza. Te auta mają już dużo lat. Nie jest łatwo znaleźć ładną sztukę nawet z budżetem

> wyższym niż średnia allegrowa.

Ja zakładałem tak +/- koło 15.000 i w tej cenie zakup + konieczne naprawy.

Napisano

> Ja zakładałem tak +/- koło 15.000 i w tej cenie zakup + konieczne naprawy.

to kupc cos w tym stulu ale z ladna blacha i zrob pod siebie od podstaw smile.gif

http://otomoto.pl/bmw-320-2-0-12v-129-km-super-stan-C24556984.html

moim idealem bylo by cos w tym stylu... http://otomoto.pl/bmw-320-zobacz-sliczna-warta-ceny-C25177052.html

Napisano

> A jaki byłby najsensowniejszy?

S14 grinser006.gif

A tak szczerze to nie bierz nic poniżej 115 koni.

318i będzie do bardzo spokojnej jazdy. 320 pali za dużo w stosunku do osiągów

Najlepiej celować w M20B25. 170 kucy, 6 garów, ładny dźwięk, dość wytrzymały motor. Pali tyle ile powinien przy 170 koniach.ok.gif

No i to będą raczej te fajniejsze wersje wyposażenia.

> Zadbana + konkretne koła i więcej do szczęścia nie trzeba

O to pierwsze bardzo trudno. Pamiętaj że to 20-letnie samochody.

O to drugie też niełatwo. Ciężko znaleźć tanie 16 cali do E30. 15 BBS jest idealne i bardzo tanie ok.gif

> No fakt... klima by się przydała, ale SKRAJNIE, jak by się trafiła jakaś super zadbana sztuka, to

> bym się mocno zastanowił

> Ja zakładałem tak +/- koło 15.000 i w tej cenie zakup + konieczne naprawy.

Czyli najdroższe na allegro. wink.gif

Za taką cenę możesz przebierać.

Napisano
  • Autor

> S14

> A tak szczerze to nie bierz nic poniżej 115 koni.

> 318i będzie do bardzo spokojnej jazdy. 320 pali za dużo w stosunku do osiągów

> Najlepiej celować w M20B25. 170 kucy, 6 garów, ładny dźwięk, dość wytrzymały motor. Pali tyle ile

> powinien przy 170 koniach.

Priorytet jest taki, żeby osiągi nie były gorsze od Puga 1.6, 110KM wink.gif

Jak będzie szybsza, to fajnie, ale nie potrzebuję odrzutowca wink.gif

> O to pierwsze bardzo trudno. Pamiętaj że to 20-letnie samochody.

no wiem, wiem... zlosnik.gif

> O to drugie też niełatwo. Ciężko znaleźć tanie 16 cali do E30. 15 BBS jest idealne i bardzo tanie

A te na zdjęciu to jakie są? Raczej 16...

Napisano
  • Autor

> to kupc cos w tym stulu ale z ladna blacha i zrob pod siebie od podstaw

> http://otomoto.pl/bmw-320-2-0-12v-129-km-super-stan-C24556984.html

Dlaczego ona taka "tania"?

Wygląda na bardzo zadbaną cfaniaczek.gif

> moim idealem bylo by cos w tym stylu...

> http://otomoto.pl/bmw-320-zobacz-sliczna-warta-ceny-C25177052.html

No fajna zabawka, ale w moim przypadku cabrio odpada wink.gif

Napisano

jak znajdziesz zdrowy egzempalaz z dobrym wyposazeniem to sie nie zastanawiaj.

samochod naprawde trudny do zepsucia.

polecane silniki to 2.5 12v albo 1.8is moim zdaniem tesa najbardziej atrakcyjne.

moze jestem dziwny ale scepycznie podchodze do swapowanych samochodow.

co do braku systemow.....kupuj klasyczne rwd i wsiadaj do niego z usmiechem smile.gif

Napisano
  • Autor

> moze jestem dziwny ale scepycznie podchodze do swapowanych samochodow.

Ja żadnej rzeźby w ogóle nie biorę pod uwagę wink.gif

Ma być seryjny, jeśli już wink.gif

Napisano

Od siebie dodam:

1. Jesli obecnie szukac E30, to nastawiac nalezy sie raczej na kombiaka (czyli akurat), ze wzgledu na to, ze sa mniej poszukiwane od pozostalych wersji (sedan, coupe), ze wzgledu na rodzinny charakter mniej dojechane, sa tez rocznikowo najswiezsze, bo byly robione do 1994 roku.

2. Jak w kazdym starszym aucie trzeba patrzec przede wszystkim na blache/bude. Jakiekolwiek slady poprzednich napraw raczej dyskwalifikuja auto, jesli nie sa to naprawy po malych obcierkach i lekkich stluczkach. Jesli chodzi o coupe/sedana co trzeba sprawdzic w budzie: podszybie (lubi rdzewiec na laczeniu z blotnikami) w rogu szyby, przednie czesci podloznic przy laczeniu z pasem przednim, blacha pod akumulatorem i po drugiej stronie pod skrzynka bezpiecznikow, miejsca laczenia progow z podloga w nogach pasazera i kierowcy, progi (sprawdzic czy nie zalane pianka montazowa i nie polepione kitem), podloga, tylne nadkola od srodka, pod uszczelka tylnej klapy, pas tylny kolo haka holowniczego, kielichy przednie, kielichy tylne.

3. Nie kupowac raczej M40 (1.6 i 1.8 8V), ze wzgledu na kiepska kulture pracy + wycierajace sie walki rozrzadu (chociaz da sie to naprawic, co zrobilem w dupowozowatym E36).

4. Co do prowadzenia to jak dla mnie auto bywa zaskakujace smile.gif ale szybkie lapki, sztywna prawa stopa + perspektywa ogladania swiata przez boczna szybe bezcenne smile.gif

Jesli autkiem ma jezdzic rowniez zona, to raczej nie w zime. Po sniegu to auto jezdzi prawie wylacznie bokiem smile.gif

Napisano

> Priorytet jest taki, żeby osiągi nie były gorsze od Puga 1.6, 110KM

Pamiętaj, że moc w BMW mierzy się troszkę inaczej. Zawsze musisz mieć więcej wink.gif Nie wiem ile ma ten pug do setki, ale takie 115 koni z M40 mogłoby już dawać radę.

> Jak będzie szybsza, to fajnie, ale nie potrzebuję odrzutowca

Tak. Ja też tak mówiłem jak kupowałem E36 z M42. Teraz nie szukam poniżej 170 koni grinser006.gif

> no wiem, wiem...

> A te na zdjęciu to jakie są? Raczej 16...

na pierwszym planie masz 16 cali (chyba Azev)

Na drugim planie wystaje 15 cali BBS.

Napisano

> jak znajdziesz zdrowy egzempalaz z dobrym wyposazeniem to sie nie zastanawiaj.

> samochod naprawde trudny do zepsucia.

> polecane silniki to 2.5 12v albo 1.8is moim zdaniem tesa najbardziej atrakcyjne.

> moze jestem dziwny ale scepycznie podchodze do swapowanych samochodow.

> co do braku systemow.....kupuj klasyczne rwd i wsiadaj do niego z usmiechem

Albo 318is M42 albo swapowane M50 2.5.

Inne wersje raczej nie maja sensu. M40 - wycierajace sie walki, malo mocy, duze spalanie. M20 - malo mocy, pekajace glowice (za to dzwiek silnika kozacki).

Swapy nie bola, jesli robil to ktos z glowa.

Jesli bierzesz pod uwage taka opcje: mozna kupic z M40 pod maska (zazwyczaj sa najzdrowsze, bo najwolniejsze) i wsadzic sobie M42 (1.8 16V 136km) albo M50 (2.5, 24V, 190km). Do wyboru. Pierwsza opcja to ok. 2500 na gotowo, druga ok. 4000 (trzeba wymienic tez skrzynie, wal, dyfer).

Napisano
  • Autor

> Nie wiem ile ma ten

> pug do setki, ale takie 115 koni z M40 mogłoby już dawać radę.

Pug ma coś 10-11 s. do 100 wink.gif

> Tak. Ja też tak mówiłem jak kupowałem E36 z M42. Teraz nie szukam poniżej 170 koni

893goodvibes.gif

> na pierwszym planie masz 16 cali (chyba Azev)

> Na drugim planie wystaje 15 cali BBS.

No to miedzy pierwszym planem a drugim są lata świetlne jak dla mnie grinser006.gif

Napisano

> Pamiętaj, że moc w BMW mierzy się troszkę inaczej. Zawsze musisz mieć więcej Nie wiem ile ma ten

> pug do setki, ale takie 115 koni z M40 mogłoby już dawać radę.

Nie-e. Miałem wybebeszone M40 1.8 wczesniej. Nie jedzie. Poza tym znalezienie M40 z niewytartym wałkiem graniczy obecnie z cudem.

> Tak. Ja też tak mówiłem jak kupowałem E36 z M42. Teraz nie szukam poniżej 170 koni

Chyba poniżej 190km smile.gif czyli albo 2.5 albo 2.8 smile.gif

Rób swapa smile.gif Mam dobrego magika pod Kielcami. M42 do E30 włożył mi na poczekaniu (przyjechałem rano z M40 pod maską, wieczorem koło 21 wyjechałem z M42 do domu + masa innych rzeczy przy okazji). Ceny roboty ma takie, że już dwa razy u niego byłem (raz ze swapem, drugi raz z całą resztą).

Napisano

> Nie-e. Miałem wybebeszone M40 1.8 wczesniej. Nie jedzie. Poza tym znalezienie M40 z niewytartym

> wałkiem graniczy obecnie z cudem.

> Chyba poniżej 190km czyli albo 2.5 albo 2.8

> Rób swapa Mam dobrego magika pod Kielcami. M42 do E30 włożył mi na poczekaniu (przyjechałem rano z

> M40 pod maską, wieczorem koło 21 wyjechałem z M42 do domu + masa innych rzeczy przy okazji).

> Ceny roboty ma takie, że już dwa razy u niego byłem (raz ze swapem, drugi raz z całą resztą).

Nie.

Kupuję drugie auto. IS dostaje najkrótszy możliwy dyfer i kurację odchudzającą.

Napisano

> Lepiej skrzynię biegów z E36 + dyfer 4.10 około. A jak na hardkorze to 4.27 albo 4.45.

> http://www.bmw-challenge.pl/?p=996

> http://www.bmw-challenge.pl/?p=1027

> Edyta: Ale kupujesz drugiego Compakta, czy E30?

ale ja mam tylko kompakta wink.gif

Kompakt dostanie dyfer z automatu i będzie żarło palacz.gif

A do jazdy kupię któreś z tych:

-E34 kombi

-E30 kombi

-E36 kombi

Może nawet jakiś automat lizak.gif

Napisano

> ale ja mam tylko kompakta

> Kompakt dostanie dyfer z automatu i będzie żarło

Nie zrozumiałem smile.gif Myslalem, ze chcesz jako drugi woz kupic E30 do upalania.

W odchudzaniu to pierwsza podstawowa kwestia to fotele. Ostatnio wymieniałem w swoim sedanie, i sztuka chyba wazy ze 30kg :D

Ciekawe jakie przelozenia ma skrzynia z E36 Compakt. Takie jak E30 318is, czy jak inne E36. Tam wszystko jest z E30, wiec moze skrzynia tez :D

> A do jazdy kupię któreś z tych:

> -E34 kombi

> -E30 kombi

> -E36 kombi

> Może nawet jakiś automat

Co bys nie wybral, bedzie dobrze smile.gif

Napisano

> Dlaczego ona taka "tania"?

> Wygląda na bardzo zadbaną

> No fajna zabawka, ale w moim przypadku cabrio odpada

kombiki sa tansze od cabrio i coupe wink.gif

Napisano

> Nie zrozumiałem Myslalem, ze chcesz jako drugi woz kupic E30 do upalania.

Nie ma sensu. Zostawiam kompakta i powoli będę dłubał.

> W odchudzaniu to pierwsza podstawowa kwestia to fotele. Ostatnio wymieniałem w swoim sedanie, i

> sztuka chyba wazy ze 30kg :D

Sama wykładzina bagażnika waży z 5kg. Fotele, kanapa, wszystkie plastiki, boczki, wytłumienia, głośniki... Komplet kluczy, podsufitka, szyberdach (!) myślę że 50kg to lekką ręką. A może i nawet z 80.

> Ciekawe jakie przelozenia ma skrzynia z E36 Compakt. Takie jak E30 318is, czy jak inne E36. Tam

> wszystko jest z E30, wiec moze skrzynia tez :D

Skrzynia jest taka jak w E36. Ja mam krótszy dyfer (3,91). Jeśli się da przełożyć szperę z tego do dyfra z compacta automat (4,44) to będzie oznaczało Vmax 168km/h przy oponie 205/50/16 palacz.gif

A to już przyjemnie.

> Co bys nie wybral, bedzie dobrze

Też tak myślę. Dlatego po prostu szukam w okolicy któregoś w ładnym stanie.

Napisano
  • Autor

> kombiki sa tansze od cabrio i coupe

Ale... w niej nie ma żadnego haczyka?

Faktycznie tyle kosztuje taka zadbana (wyglądająca na zadbaną)?

Napisano

> Nie ma sensu. Zostawiam kompakta i powoli będę dłubał.

Dobry wybor. Wg. znajomego ktory smiga E30 w rajdach, a E36 Compakta mial na co dzien, Compakt prowadzi sie duzo lepiej niz E30, ze wzgledu na wiekszy rozstaw osi wzdluz i wszerz.

> Sama wykładzina bagażnika waży z 5kg. Fotele, kanapa, wszystkie plastiki, boczki, wytłumienia,

> głośniki... Komplet kluczy, podsufitka, szyberdach (!) myślę że 50kg to lekką ręką. A może i

> nawet z 80.

Po przeprowadzce bede wyciagal srodek z E30, wiec sprawdze przy pomocy wagi lazienkowej ile uda sie wyjac smile.gif

> Skrzynia jest taka jak w E36. Ja mam krótszy dyfer (3,91). Jeśli się da przełożyć szperę z tego do

> dyfra z compacta automat (4,44) to będzie oznaczało Vmax 168km/h przy oponie 205/50/16

> A to już przyjemnie.

U mnie w E30 na seryjnej skrzyni + dyfrze 4.45 Vmax to 205. Odcinka na 5tym biegu. Kumpel ma skrzynie z E36 w E30 to Vmax wynosi ok. 160. Tylko ruszac trzeba z trójki :D

Napisano

> Dobry wybor. Wg. znajomego ktory smiga E30 w rajdach, a E36 Compakta mial na co dzien, Compakt

> prowadzi sie duzo lepiej niz E30, ze wzgledu na wiekszy rozstaw osi wzdluz i wszerz.

na suchym kompakt jest szybszy. Na mokrym niekoniecznie. Jest mniej przewidywalny i ciężko utrzymać w uślizgu, jest dość nerwowy.

> Po przeprowadzce bede wyciagal srodek z E30, wiec sprawdze przy pomocy wagi lazienkowej ile uda sie

> wyjac

Same śrubki i mocowania to ze 2 kilo wink.gif

> U mnie w E30 na seryjnej skrzyni + dyfrze 4.45 Vmax to 205. Odcinka na 5tym biegu. Kumpel ma

> skrzynie z E36 w E30 to Vmax wynosi ok. 160. Tylko ruszac trzeba z trójki :D

kojdus ma zestaw z nieco dłuższym głównym i skrzynią E36. Piękna sprawa ok.gif Vmax coś ponad 170.

Ja teraz mam Vmax 200km/h i jest za długo do zabawy z takim silnikiem. wink.gif

Napisano

> Widziałem tą ofertę Wygląda ciekawie i b. fajny kolor

to dobry silnik. Na łańcuchu, nie jest wysilony. Ale to już potworek trochę się robi.

Napisano

> na suchym kompakt jest szybszy. Na mokrym niekoniecznie. Jest mniej przewidywalny i ciężko utrzymać

> w uślizgu, jest dość nerwowy.

Ciekawe skąd bierze się ta nerwowość, E30 jak postawi bokiem to można jechać, i jechać i jechaaaaaaaaaaać smile.gif W sumie jak zalożyłem do E30 felgi z ET10, też było dużo bardziej stabilnie, ale jak poszło bokiem to już nie było kolorowo. Sama się prostowała jakby. Akurat te 10mm, to mniej wiecej roznica dlugosci tylnych wahaczy E30/E36 Compakt.

> Same śrubki i mocowania to ze 2 kilo

Będzie co na szrot oddać smile.gif

> kojdus ma zestaw z nieco dłuższym głównym i skrzynią E36. Piękna sprawa Vmax coś ponad 170.

Tak jak mówiłem. Pewnie ma coś 4.10, czy dłuzej?

Napisano

> to dobry silnik. Na łańcuchu, nie jest wysilony. Ale to już potworek trochę się robi.

Ciężki kloc, wolniejszy niż M50B28 zazwyczaj. Ostatnio ten znajomy z Kielc miał turinga z M30B35 za 4000. Tylko wybebeszony pojezdzawkowoz z miare zdrowa buda.

Napisano

> Ale... w niej nie ma żadnego haczyka?

tego sie nie dowiesz jak dokladnie nie poogladasz wink.gif

> Faktycznie tyle kosztuje taka zadbana (wyglądająca na zadbaną)?

Ogolnie ta jest pusta w srodku seria i korby na oknach wink.gif ile kosztuja nie wiem bo zawsze ogladalem cabrio ew. coupe , a z tego co widzialem to w okolicy 5tys chodzily wlasnie kombiaki wink.gif

za ta kwote moze mozesz posiadac 3 auta ?? wink.gif

Napisano
  • Autor

> tego sie nie dowiesz jak dokladnie nie poogladasz

> Ogolnie ta jest pusta w srodku seria i korby na oknach ile kosztuja nie wiem bo zawsze ogladalem

> cabrio ew. coupe , a z tego co widzialem to w okolicy 5tys chodzily wlasnie kombiaki

> za ta kwote moze mozesz posiadac 3 auta ??

Mam dwa + zona trzecie... to już trochę dużo grinser006.gif

Napisano

> Mam dwa + zona trzecie... to już trochę dużo

sprzedaj malarie wink.gif i zamien na bmweee wink.gif

Napisano
  • Autor

> sprzedaj malarie i zamien na bmweee

No way zlosnik.gif

Napisano

> No way

to sprzedaj od zony :D daj jej puga i kup sobie bmw :D

Napisano

> Mam dwa + zona trzecie... to już trochę dużo

dzieci i samochodów nigdy za dużo.. czy jakoś tak. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> to sprzedaj od zony :D daj jej puga i kup sobie bmw :D

Tak by mi nawet pasowało zlosnik.gif

Ale żona nie chce się wyzbyć swojego pupila clown.gif

Napisano
  • Autor

> dzieci i samochodów nigdy za dużo.. czy jakoś tak.

zlosnik.gif Raczej "kredytów nigdy za mało", czy jakoś tak clown.gif

Napisano

> Tak by mi nawet pasowało

> Ale żona nie chce się wyzbyć swojego pupila

no to ni ma rady smile.gif musisz miec 4 auta wink.gif

malarie zarejestruj na zolte tablice i bedziesz mial tanio wink.gif

Napisano
  • Autor

> no to ni ma rady musisz miec 4 auta

> malarie zarejestruj na zolte tablice i bedziesz mial tanio

Niestety... nie ma takiej opcji zlosnik.gif

Napisano

> Niestety... nie ma takiej opcji

czemu nie ??

Napisano
  • Autor

> czemu nie ??

Bo mnie zwyczajnie nie stać zlosnik.gif

Poza tym 3 samochody na 1 osobę to na prawdę za dużo zlosnik.gif

3 na dwie to już dużo zlosnik.gif

Jak byłem mały, to moi rodzice mieli tylko jedno auto zlosnik.gif

Napisano

> Bo mnie zwyczajnie nie stać

> Poza tym 3 samochody na 1 osobę to na prawdę za dużo

> 3 na dwie to już dużo

> Jak byłem mały, to moi rodzice mieli tylko jedno auto

ej tam nie gadaj smile.gif zolte tablice i bedzie OK

moj kolega kolekcjonuje auta i ma ich cos 40-50 i jakos nie mowi ze ma za duzo wink.gif

Napisano
  • Autor

Przód tej z głównego wątku znalazłem zlosnik.gif

logo.png

Super te felgi pasują zlosnik.gif

Napisano

> Przód tej z głównego wątku znalazłem

> Super te felgi pasują

o i ela nia jezdzi :D

Napisano
  • Autor

> o i ela nia jezdzi :D

Moja żona też ma takie blachy grinser006.gif

Napisano

> Moja żona też ma takie blachy

:D hehe imienne wink.gif hehe

Napisano
  • Autor

> :D hehe imienne hehe

Szkoda, że niewłaściwe grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.